Ανάλυση

Ανάσα εν αναμονή της κυβερνητικής λίστας μεταρρυθμίσεων

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2015 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:07

Από τον Γιώργο Δελαστίκ
Κάτι κατάφερε η κυβέρνηση Τσίπρα την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Επειδή είχε ήδη ψηφίσει τα προηγούμενα χαράματα στη Βουλή το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και επειδή είχε ήδη περάσει την Πέμπτη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το  νομοσχέδιό της για τις 100 δόσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κατ΄ όνομα "εταίροι" της Ε.Ε. κατάλαβαν ότι αν δεν κάνουν αμέσως κάποιες παραχωρήσεις, η σύγκρουση θα γινόταν σχεδόν αναπότρεπτη.
Δέχθηκαν λοιπόν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες και ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα έρχονται στην Αθήνα μόνο για να ενημερώνονται επί της συλλογής στοιχείων, καταργώντας έτσι την εικόνα των υπαλλήλων της τρόικας που έρχονταν και με ύφος επικυρίαρχων διέταζαν τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης τι να κάνουν.
Δεν είναι ασήμαντο αυτό. Δίνει μία ανάσα  εθνικής αξιοπρέπειας στους Ελληνες, μειώνοντας το αίσθημα κατωτερότητας που αισθάνονται για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και των Σαμαρά - Βενιζέλου μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποικία χρέους. Επί της ουσίας, βέβαια, τίποτα δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη.
ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Πολύ κρίσιμη για την ουσία θα είναι η συνάντηση που θα έχει αύριο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Γνωρίζοντας τη γερμανική νοοτροπία, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η Μέρκελ έχει βαθιά πεποίθηση ότι στη συνάντηση αυτή θα καθυποτάξει τον Τσίπρα, θα τον "σπάσει" και θα λυγίσει την αντίστασή του.
Ελπίζουμε ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει επίγνωση του γεγονότος αυτού, να μην τρέφει την αυταπάτη ότι θα έχει στην καγκελαρία κάποια... φιλική συζήτηση ώστε να διαμορφώσει αναλόγως την τακτική του και την ψυχολογία του για να μπορέσει να αμυνθεί και να μην υποκύψει στις γερμανικές πιέσεις, οι οποίες θα είναι όντως αφόρητες. Η αποστολή του θα είναι όντως πάρα πολύ δύσκολη.
Ευχόμαστε ολόψυχα να τα καταφέρει να αντισταθεί, γιατί αν υποκύψει, καήκαμε ως λαός και ως χώρα! Η φτώχεια που θα ζήσουμε, αν ο πρωθυπουργός υποκύψει, θα είναι πρωτοφανής για τον τελευταίο μισόν αιώνα τουλάχιστον.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
Ανεξάρτητα από το τι θα δηλώσουν η Μέρκελ και ο Τσίπρας στην καγκελαρία, κρύβοντας βεβαίως το τι πραγματικά είπαν ο ένας στην άλλη, η ουσία της συνάντησής τους θα αποτυπωθεί σίγουρα στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωομάδα μετά από μερικές μέρες.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι Γερμανοί αποκλείεται να δεχθούν τη λίστα που θα τους στείλει ο Τσίπρας. Θα διαγράψουν από τη λίστα μεταρρυθμίσεις, που προσθέτουν άλλες και πάει λέγοντας. Το παζάρι θα κρατήσει μήνες και η έκβασή του θα αποδειχθεί στην πράξη.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 3.30 τα χαράματα της Παρασκευής από την επταμερή συνάντηση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατό".
Και εδώ παρατηρούμε μια αλλαγή ύφους. Στις 20 Φεβρουαρίου οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι της Ε.Ε. είχαν δώσει προθεσμία... 48 (!) ωρών στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει τις προτάσεις της και αυτοί να τις μελετούν... δύο μήνες (!) ως τα τέλη Απριλίου. Τώρα τουλάχιστον η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να παρουσιάσει "πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες", χωρίς να προσδιορίζονται οι ημέρες αυτές σε 24ωρα! Κάτι είναι κι αυτό - φυσικά επί της διαδικασίας, όχι επί της ουσίας. Πάντα όμως η διαδικασία σηματοδοτεί και ουσία.
Η ΑΘΛΙΑ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
Στην προετοιμασία της επίθεσης εναντίον της χώρας μας, οι Γερμανοί κινητοποίησαν σταδιακά και μεθοδικά όλα τα όπλα τους, παρουσιάζοντας την Ε.Ε. σε ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αποκρουστικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Την Τρίτη, 17 Μαρτίου, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του ευρώ (Euroworbing Group), ανέγνωσε επιστολή που είχε ήδη στείλει προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία έγραφε: "Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής μας χθες το βράδυ αναφέρατε ότι είναι προγραμματισμένο να περάσει αύριο από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση". Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι άλλες πρωτοβουλίες για πολιτικές, μεταξύ των οποίων το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση (σ.σ. των χρεών), με δόσεις, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. Θα θέλαμε να ζητήσουμε με ένταση να έχουμε πρώτα τις δέουσες πολιτικές διαβουλεύσεις περί συνοχής με τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πακέτο" γράφει στην επιστολή που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Στη συνέχεια προχωρά σε ευθείες απειλές εναντίον της χώρας μας:  "Αν πράξετε διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε μονομερή και αποσπασματική κίνηση, η οποία δεν είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (σ.σ. εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης), συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωομάδας που αποτυπώθηκαν στο ανακοινωθέν της 20ής Φεβρουαρίου" τονίζει συγκεκριμένα.
Δεν είχε καθόλου άδικο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με εξαιρετικά ήπιο τρόπο είπε στις Βρυξέλλες: "Πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι (ως Ε.Ε.) ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στον κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης και από την άλλη, όταν προσπαθείς (σ.σ. ως ελληνική κυβέρνηση) να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίσεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για... "μονομερή ενέργεια"!
Ορθότατα έπραξε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε μόλις έμαθε αυτή τη στάση των εκπροσώπων της Κομισιόν: "Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται".
Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οι Γερμανοί και οι πολιτικοί του σύμμαχοι, τη γλώσσα των τετελεσμένων γεγονότων.
Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΟΥΜ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ Μας... ΚΛΕΨΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ!
Πανάθλιος ήταν ο ρόλος που έπαιξε και ο πρόεδρος της Ευρωοομάδας, ο απεχθέστατος στους Ελληνες Ολλανδός σοσιαλιστής (!) του Εργατικού Κόμματος Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιόνι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Θέλοντας να πιέσει ασφυκτικά την κυβέρνηση Τσίπρα προκαλώντας εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να επέλθει οικονομική ασφυξία στην ελληνική οικονομία για να προσκυνήσει τους Γερμανούς η Αθήνα, ο πρόεδρος του Eurogroup έδρασε ως... "οικονομικός δολοφόνος"!. Αδίστακτα απείλησε την Ελλάδα με επανάληψη της περίπτωσης της Κύπρου!
"Αν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν χρειάζεται να ακολουθήσει αμέσως μια έξοδος" είπε και συνέχισε: "Σκεφθείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες εκεί περιόρισαν τις αναλήψεις για ένα μικρό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων γίνονταν υπό όρους και έτσι όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτή", δήλωσε. Δεν έχει λήξει δηλαδή το θέμα του η Κύπρος θα μείνει σε ευρώ ή θα φύγει!
Συνειδητά ο Ντάισελμπλουμ απέκρυψε το σημαντικότερο στοιχείο στην περίπτωση της Κύπρου: Το γεγονός ότι η Ε.Ε. με τη συνεργασία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη έκλεψε όλες τις καταθέσεις που ήταν πάνω από 100.000 ευρώ! Εκλεψαν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ!
Κάτι ανάλογο  απειλεί ο Ντάισελμπλουμ να κάνει και στην Ελλάδα, να μας κλέψει τις καταθέσεις! Αυτό που έκανε δηλαδή στην Κύπρο, την οποία εξόντωσε η Ε.Ε. με τα κόλπα αυτά από τοπικό οικονομικό και τραπεζικό κέντρο προσέλκυσης καταθέσεων κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, θέλει ο Ντάισελμπλουμ να κάνει και στην Ελλάδα.
Επειδή όμως η Ελλάδα δεν είναι καθόλου τραπεζικό κέντρο, ο κλέφτης ο Ολλανδός θέλει να φάει τα λεφτά των ελληνικών μεσαίων στρωμάτων, των αγροτών, των συνταξιούχων και λοιπών, αφού οι Ελληνες πλούσιοι έχουν προ πολλού βγάλει τα λεφτά τους εκτός Ελλάδας! Τους φτωχούς έχει βάλει στόχο τώρα αυτός!
ΜΑΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ Η ΕΚΤ
Τρίτη έκανε τις δόλιες και βρόμικες δηλώσεις του ο Ντάισελμπλουμ, Τετάρτη έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις! Το μεγαλύτερο ποσό που έχει φύγει από την Ελλάδα μέσα σε μία και μόνη ημέρα μετά την 20ή Φεβρουαρίου! Ο Ντάισελομπλουμ είχε πετύχει τον στόχο του, αυτό που ήθελε να πετύχει δρώντας ως ένας αδίστακτος "οικονομικός δολοφόνος!".
"Η πίεση προς την Ελλάδα αυξάνεται. Η ρευστότητα μειώνεται μέρα με τη μέρα. Εκτακτο δάνειο θα λάβουν μόνο αν γίνουν ουσιαστικά βήματα, μόνο αν υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Nieuws.
Και όταν ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται σε "μεταρρυθμίσεις", εννοεί νέες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς, νέες περικοπές στις κοινωνικές παροχές και όλα τα άλλα άθλια που περιέχουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του τέως υπουργού Γκίκα Χαρδούβαλη, από τον οποίο και τους ομοίους του ευτυχώς απαλλαγήκαμε.
Στο ίδιο κόλπο της οικονομικής ασφυξίας της Ελλάδας παίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό την προεδρία του Ιταλού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μοιράζει λεφτά σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης - εκτός από την Ελλάδα, η οποία τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από όλες τις άλλες χώρες!
Με το που τόλμησε η κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να πει ένα - δύο "Όχι στους Γερμανούς", αμέσως αποκαλύφθηκε ένα αποκρουστικό πρόσωπο της γερμανικής Ε.Ε., το οποίο τόσο οι Ελληνες όσο και οι Ευρωπαίοι όχι απλώς αγνοούσαν, αλλά ούτε καν φαντάζονταν ότι υπήρχε.
Αλλάζει, ραγδαία η εικόνα της Ε.Ε. στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, όπως όλα δείχνουν.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass