ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

* Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (Άρτα)

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2017 16:25

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής προτείνει μια μουσικολογική εκπαίδευση εστιασμένη στην ελληνική μουσική παράδοση, όπου σημαντικό μέρος επιφυλάσσεται στην πρακτική οργανοχρησίας. Συγχρόνως, επιχειρεί μια καθολική θεώρηση του μουσικού φαινομένου στον χώρο και τον χρόνο, ως τμήμα συνολικής κοινωνικής λειτουργίας.

Η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τμήμα ενσωματώνει τόσο εργαστήρια μουσικής πρακτικής όσο και οργανοποιίας. Γενικότερα, σκοπός του τμήματος είναι η ανάπτυξη και η μετάδοση γνώσεων στη μελέτη του λαϊκού μουσικού πολιτισμού και η παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους σπουδαστές, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτόν τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Το τμήμα χωρίζει το Πρόγραμμα Σπουδών του σε τέσσερις ομάδες: α) Ιστορία, Πολιτικοί Θεσμοί και Οικονομία, β) Μουσική και Τεχνολογία, γ) Επικοινωνία και Διαχείριση και δ) Μουσική και Κοινωνία. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται κάποια βασικά μαθήματα που αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας στο τμήμα:

Εισαγωγή στην Εθνομουσικολογία, Ιστορία και Πολιτισμοί, Λόγια Δυτική Μουσική, Ανθρωπολογία της Μουσικής, Ζητήματα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής, Ηχητικός Πολιτισμός, Ιστορική Τεκμηρίωση και Μουσική Έρευνα, Λόγια Μουσική Ανατολής, Μουσική Καταγραφή, Θεωρία της λαικής Μουσικής – Μουσική Δεξιότητα, Λόγιοι Έλληνες Συνθέτες, Διδακτική του Οργάνου, Μουσική Παραγωγή, ΜΜΕ και Μουσική, κ.ά.

Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, την παρακάτω οµάδα οργάνων ο φοιτητής επιλέγει µια κατεύθυνση και την ακολουθεί µέχρι το τέλος των σπουδών του. Η αλλαγή οργάνου είναι δυνατή µόνο στην αρχή του δεύτερου εξαµήνου, µετά από συνεννόηση µε τον Σύµβουλο Σπουδών. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αλλαγή σηµαίνει φοίτηση στο Β΄ εξάµηνο για το µάθηµα της Μουσικής Δεξιότητας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής έχουν κατοχυρωθεί με το υπ' αριθμ. 119/19-5-2003 Προεδρικό Διάταγμα.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο πτυχιούχος του τμήματος διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς των γνωστικών αντικειμένων του τμήματος. Ειδικότερα:

* Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο «Ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική» στα Πολιτιστικά και Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, όπου ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί ήδη ουσιαστική συνιστώσα του διδακτικού προγράμματος.

* Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο «Ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική» στα ωδεία και μουσικά εκπαιδευτήρια κάθε είδους, στα οποία λειτουργούν τμήματα εκμάθησης λαϊκών οργάνων και λαϊκής μουσικής.

* Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο «Ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική» σε ειδικά προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Μέση Εκπαίδευση (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο).

* Διδάσκει ελληνικούς χορούς σε τμήματα εκμάθησης χορών κρατικών φορέων ή πολιτιστικών συλλόγων.

* Διδάσκει σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια το γνωστικό αντικείμενο «Κατασκευή και συντήρηση λαϊκών οργάνων».

* Συμμετέχει σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, ΤΕΙ και άλλων ερευνητικών κέντρων και οργανισμών.

* Εξασκεί το επάγγελμα του μουσικού (ή του συντηρητή - κατασκευαστή οργάνων) στον τομέα εξειδίκευσής του.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000.

* Ο υποψήφιος που δηλώνει στο μηχανογραφικό δελτίο το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα αυτό, εάν δεν έχει κατακτήσει ένα καλό επίπεδο μουσικής δεξιοτεχνίας σε κάποιο από τα ελληνικά λαϊκά παραδοσιακά όργανα (αναφέρεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο).

* Το τμήμα προσφέρει 2 εργαστήρια: α) Οργανοποιίας και β) Έντυπης & Ψηφιακής Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής.

* Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, στο τμήμα υπάρχει το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο περιλαμβάνει ψηφιακά και αναλογικά τεκμήρια ήχου, εικόνας αλλά και οπτικοακουστικό υλικό (DVD). Το Αρχείο, το οποίο είναι ανοικτό στο κοινό, αναπτύχθηκε παράλληλα με την δημιουργία του τμήματος και φιλοξενεί ένα πλήθος τεκμηρίων σε διαφορετικούς τύπους αποθηκευτικών μέσων, για ήχο, εικόνα, οπτικοακουστικά έργα και έντυπες δημιουργίες.

* Οι απόφοιτοι του τμήματος εντάσσονται στον κλάδο Τ.Ε.16.02 Μουσικής και μπορούν να διορίζονται και να τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις ή να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι μόνο στα μουσικά σχολεία για τη διδασκαλία μαθημάτων μουσικής ειδίκευσης και την άσκηση στα εργαστήρια τα οποία είναι αντίστοιχα με τη μουσική ειδίκευση που προκύπτει από το βασικό πτυχίο.

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Το τμήμα δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 559 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass