ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2018 15:45

«Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και το.. τετράποδο». Υπήρξαν πολλά τα δεινά αυτής της χώρας. Ήρθε και η τελευταία οκτάχρονη μέχρι τώρα.. κρίση και μας αποτέλειωσε (;). Όσοι ερμηνεύουν τα τελευταία χρόνια ως αυτά μιας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, κάνουν λάθος.

Η κρίση της Ελλάδας είναι διαχρονική, ιογενής, κοινωνική, πολιτική και στο τέλος οικονομική. Επτά πτωχεύσεις έχουν καταγραφεί από το 1830. Παγκόσμια πρωτιά. Αιτίες. Η δημαγωγία, η ιδιοτελής αυτονόμηση απέναντι στην κοινωνία, η νοοτροπιακή διασάλευση κάθε κανόνα ορθής συμπεριφοράς, η δημαγωγία, και στο τέλος η διάχυτη διαφθορά και ο ανώμαλος πολιτικός βίος.

 Τι άραγε συμβαίνει με το κατά Σαρτζετάκη «ανάδελφο» έθνος μας, και γιατί τις σύντομες περιόδους εθνικής μας ανάτασης- περίοδοι Τρικούπη, Βενιζέλου, αλβανικού αγώνα, εθνικής αντίστασης κ.α.-ακολούθησαν οδυνηρές εποχές ατυχών διαδοχικών πολέμων- 1897, 1922, 1946-1949, 1974- και οικονομικών κρίσεων; Αμέσως μετά την επανάσταση του ‘21 ακολούθησαν τρεις εμφύλιοι πόλεμοι με την τελική καταστολή της επανάστασης από τον Ιμπραήμ της Αιγύπτου. Το ελληνικό κρατίδιο διασώθηκε με την επέμβαση των συμμάχων, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, και την εξαγορά με εκατοντάδες χιλιάδες γρόσια της Αιτωλοακαρνανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 Για να συμβούν αυτά, χρειάστηκε να συμφωνηθεί το τρίτο κατά σειρά δάνειο από το αγγλικό τραπεζικό σύστημα. Την άνοδο του Καποδίστρια ακολούθησε η δολοφονία του, καθώς και η καταστροφή του ελληνικού στόλου από τους Υδραίους. Μας χαρίστηκαν αργότερα τα Επτάνησα από τους Άγγλους με την έλευση του Γεωργίου, αλλά θελήσαμε να πάμε στην «Κόκκινη Μηλιά» το 1897, όπου ο ελληνικός στρατός κατατροπώθηκε από τους Οθωμανούς στα Φάρσαλα και τον Δομοκό έχοντας επικεφαλής τους βασιλόπαιδες. Για να επανέλθουν τα σύνορα στο Σαραντάπορο χρειάστηκαν ιλιγγιώδεις αποζημιώσεις στους Οθωμανούς. Τέταρτο λοιπόν δάνειο μισού σχεδόν δισ. χρυσών λιρών που αποπληρώθηκε μόλις το 1977.

Ας ξέρουμε με την ευκαιρία, ότι τα δάνεια πάντοτε πληρώνονται εκτός παγκοσμίων πολέμων. Τον θρίαμβο των βαλκανικών πολέμων ‘12-‘14 ακολούθησε ο ολέθριος διχασμός, ο αφορισμός του Βενιζέλου από την εκκλησία μας (!) και η μικρασιατική καταστροφή του 1922. Το έπος του ’40 που οφείλεται στην πρωτοβουλία ενός μόνο ανθρώπου και έλληνα στρατηγού (θα αφιερώσω ειδικό άρθρο στον άνθρωπο αυτόν) ακολούθησε ο καταστροφικός εμφύλιος των δύο φάσεων (‘43-’44 και ‘46-’49). Η χώρα βρέθηκε μετά, σε περιοριστικό των ελευθεριών πολίτευμα εθνοδιαίρεσης που την ακολούθησε η χούντα. Τέλος την καλοκαιρία της μεταπολίτευσης (’74-2008) ακολούθησε η οικονομική μας καταστροφή. Ο Λαός αυτός και το πολιτικό του σύστημα ενδιαφέρθηκαν όλο αυτό το διάστημα για οτιδήποτε άλλο, εκτός από την οργάνωση του Κράτους και τη λειτουργία των θεσμών.

Η διάγνωση των παθογενειών προϋποθέτει την αυτογνωσία μας που δυστυχώς στερούμαστε. Όταν το 50% των νεοελλήνων δηλώνει, ότι εκτός από τα αναγνώσματα της δουλειάς του δεν έχει διαβάσει κανένα άλλο βιβλίο, είναι δύσκολο έως αδύνατο αυτή η κοινωνία να δώσει δείγματα κανονικής συλλογικότητας. Η κανονικότητά μας ωστόσο είναι αναγκαία για την ενσωμάτωσή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Από το απώτερο παρελθόν οι Έλληνες μέχρι το 1831 δεν μπόρεσαν το έθνος τους να το κάνουν ενιαίο Κράτος. Υπήρξε στην αρχαιότητα το Κράτος των Αθηνών με τις υποτελείς πόλεις-κράτη, το βασίλειο της Σπάρτης με τους δικούς του υποτελείς συμμάχους, το Κράτος των Συρακουσών με τους τυράννους του, οι αυτοδιοικούμενες αποικιακές πόλεις, το μακεδονικό Κράτος αργότερα (όλοι οι Ελληνες με κοινή θρησκεία, γλώσσα και ήθη). Στην ελληνιστική περίοδο ακολούθησαν τα πολυεθνικά βασίλεια των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου, αργότερα η ρωμαιοκρατία και η μετάβασή της στο Κράτος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (βυζάντιο). Η σημερινή Ελλάδα ήταν μια επαρχία του (θέμα). Τα βαρβαρικά φύλα, οι ευρωπαίοι σταυροφόροι, τα αναγεννησιακά βασίλεια, οι αποικιακές αυτοκρατορίες και καθ’ όλη αυτή την περίοδο (1350-1831) η τελικά εξαπλωθείσα Οθωμανική Αυτοκρατορία ενσωμάτωσαν το ελληνικό έθνος.

Συνέπεια όλων αυτών υπήρξε η νοοτροπιακή στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας με την επικυριαρχία του «Εγώ». Η απαιδευσία ως ανεξάρτητο κοινωνικό μέγεθος από την εκπαίδευση, η ακραία δημαγωγία, και η άκριτη αποδοχή μυθολογικών παραληρημάτων. Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου π.χ. –υπό βροχήν- 500 και πλέον άνθρωποι διέσχισαν τους δρόμους της Λάρισας διεκδικώντας τα 600 δισ. ευρώ της κατά Σώρρα Τράπεζας της Ανατολής (!). Ας δούμε τώρα τι έχει προκύψει μετά την αποκάλυψη του απίστευτου δημόσιου χρέους της Ελλάδας στα τέλη του 2009:

1. Τα 290 δις ευρώ και μάλιστα επειγόντως πληρωτέο κατά μεγάλο μέρος δημοσίου χρέους μας, κατατάσσει την Ελλάδα ως χώρα με το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης. Το 2007 ανερχόταν σε 103% του ΑΕΠ και τον Δεκέμβριο του 2009 σε 107%. Την χρονιά αυτή το Κράτος πλήρωσε 36 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι εισέπραξε (δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι των δανείων). Το 2011 με την καθοδική μείωση του ακαθάριστου προϊόντος το δημόσιο χρέος έφτασε σε 172% του ΑΕΠ, και σήμερα παρά την εξόντωση ολόκληρης τάξης και την πρωτοφανή φορολογία το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 179%. Έτσι εξανεμίστηκε η ωφέλεια των 106 δισ. ευρώ από το PSI του 2012. Ενώ το 2009 χρωστούσαμε 290 δις, σήμερα η Ελλάδα από τα απίστευτα πειράματα του α’ εξαμήνου του 15 οφείλει 325 δισ. ευρώ.

2. Ας δούμε την διαφθορά. Έχει ξαναγραφεί από αυτή την στήλη, ότι ανήκουμε παγκοσμίως στις χώρες της μεγάλης διαφθοράς κατέχουμε την 68η θέση δίπλα σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη και πολλές άλλες της υποσαχάριας Αφρικής. Στην Ευρώπη πρωτοστατούν στη διαφθορά η Ελλάδα, η Ρουμανία και Βουλγαρία.

3. Η δημόσια διοίκηση είναι η πλέον αναποτελεσματική στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων χωρών, όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Λευκορωσία κ.α.

4. Η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα στην γηραιά ήπειρο στην είσοδο ξένων κεφαλαίων και ελληνικών ή αλλοδαπών επιχειρήσεων.

5. Κατέχουμε σήμερα τα πρωτεία στη μείωση του ακαθάριστου ελληνικού προϊόντος πανευρωπαϊκά.

6. Έχουμε το χειρότερα σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη πλην Βουλγαρίας, και τέσσερα ελληνικά αεροδρόμια συγκαταλέγονται στα 15 χειρότερα παγκοσμίως. Είναι τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Σαντορίνης, Ρόδου και Χανίων. Το δεύτερο χειρότερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη είναι αυτό της Σαντορίνης το τρίτο της Ρόδου και την έβδομη θέση κατέχει το αεροδρόμιο Χανίων.

7. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη στρεμματική απόδοση στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Μόλις 190 ευρώ το στρέμμα. Υποδεκαπλάσια της Ολλανδίας.

8. Κατέχουμε τα αρνητικά πρωτεία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην ανάγνωση βιβλίων, εφημερίδων και όλων των Μ.Μ.Ε. πέραν των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων.

9. Έχω ήδη επισημάνει τις δραματικές υστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ενώ έχουμε πολλούς Δικαστές, κατέχουμε τα πανευρωπαϊκά πρωτεία στη βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης.

 Για άλλες.. πρωτιές έχουμε γράψει αρκετά. Και όμως. Ενώ αυτή η χώρα κυβερνιέται, με τον τρόπο που κυβερνιέται, από το 17% τοις εκατό των Ελλήνων ψηφοφόρων. Ενώ υφίσταται όσα υφίσταται. Ενώ έχουν καταρρεύσει όλοι οι μύθοι, υπάρχει παντού γύρω μας η σιωπή των νεκρών ψυχών.

 Έτσι εξηγείται, γιατί η Ελλάδα κατέχει και τα παγκόσμια πρωτεία στην απελπισία. Πολύ κρίμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass