ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Περί δικαίων και αδίκων

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2018 16:15

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε αναλώσιμοι ούτε μιας χρήσης. Και δεν μπορεί να καθίστανται θύματα μικροπολιτικών, μικροπαραταξιακών αλλά ούτε και προσωπικών συμφερόντων, στοχεύσεων ή φιλοδοξιών οποιουδήποτε.

Ούτε δικαιούται ο οποιοσδήποτε προϊστάμενός τους να θίγει την τιμή και την υπόληψή τους. Δεν είναι δυνατόν, ελαφρά τη καρδία, οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, τα παιδιά τους να βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να λογοδοτούν στην κοινωνία. Δυστυχώς βιώσαμε στο παρελθόν την κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας στους δημοσίους υπαλλήλους από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η δίκαιη επαναφορά και σε αυτούς, όπως ίσχυε και στους υπόλοιπους πολίτες, του τεκμηρίου της αθωότητας έχει πληγεί εδώ και αρκετό καιρό σε εκπαιδευτικούς του ν. Λάρισας. Από οποιαδήποτε θέση, ο καθένας και πολύ περισσότερο οι αιρετοί έχουν υποχρέωση να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όταν αυτά πλήττονται. Πολύ περισσότερο που, όταν αναφερόμαστε σε εκπαιδευτικούς, οφείλουμε όλοι να διαφυλάσσουμε την ακεραιότητα, την υπόληψή τους ώστε να είναι ικανοί απερίσπαστοι να επιτελέσουν το παιδαγωγικό τους έργο.

Αναφέρομαι ειδικά σε όλη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του ν. Λάρισας.

Αυτή τη στιγμή συνάδελφοι καθηγητές, νυν διευθυντές σχολείων, υποψήφιοι διευθυντές στις κρίσεις του καλοκαιριού, μέλη του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινωνίας, των μαθητών τους και των γονιών τους.

Δυστυχώς πολλούς μήνες μετά τις κρίσεις διευθυντών εξακολουθεί να υφίσταται μια κατάσταση που δεν βοηθά καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οφείλω να επισημάνω μερικά πράγματα που κατά τη γνώμη μου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αλλά και παρέμβασης τόσο από τα συνδικαλιστικά όργανα όλων των επιπέδων αλλά και από το ίδιο το υπουργείο.

Η απόφαση με την οποία η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης ανακάλεσε την τοποθέτηση 6 διευθυντών ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της για τους εξής λόγους:

1. Σύμφωνα με το διοικητικό δίκαιο, οι διοικητικές αρχές πριν από κάθε ενέργεια ή μέτρο σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων συγκεκριμένου προσώπου οφείλουν να καλούν τον ενδιαφερόμενο να εκφράσει τις απόψεις του εγγράφως ή προφορικώς, η δε κλήση προς ακρόαση είναι έγγραφη και κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο τουλάχιστον 5 μέρες πριν από την ημέρα της ακρόασης. Έγινε αυτό πριν την έκδοση της ακυρωτικής απόφασης; Όχι.

2. Η ΠΔΕ έκανε υπέρβαση αρμοδιοτήτων, διότι δεν ανέπεμψε απλά την προηγούμενη απόφαση του Δ. ΠΥΣΔΕ αλλά στην ουσία προχώρησε σε τοποθετήσεις διευθυντών. Πράγμα για το οποίο δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

3. Η «έρευνά της» βασίστηκε σε πληροφορίες από διαρροή αποσπάσματος πρακτικού, ενός μέλους του ΠΥΣΔΕ και κάποιες ανακοινώσεις παρατάξεων. Αυτό νοείται ως προκαταρκτική έρευνα; Φυσικά όχι.

4. Οι λόγοι εξωτερικής νομιμότητας που επικαλείται στην απόφασή της δεν αρκούν για να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Εξ όσων γνωρίζω σύμφωνα με τη διοικητική διαδικασία στο σύγχρονο κράτος δικαίου ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα της διοικητικής διαδικασίας και όχι η ακριβής τήρηση των τυπικών κανόνων. Και φυσικά πρέπει να αποδεικνύεται πως από την πράξη ζημιώθηκαν ή ωφελήθηκαν υποψήφιοι διευθυντές. Επειδή κάποιοι για πολύ καιρό πασχίζουν να ζούμε όλοι σε μια εικονική πραγματικότητα, ρωτάω το αυτονόητο: από τη στιγμή που οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν όλα τα σχολεία, πώς μπορεί κάποιος με λιγότερα μόρια να πάρει σχολείο που δικαιούται άλλος με περισσότερα μόρια; Απλά δε γίνεται αυτό και άρα, όταν κάποιοι στηρίζουν τη μομφή τους στο ότι υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση ξεχνούν πως μόνο για αυτό το λόγο θα ήταν εντελώς άχρηστη.

5. Στην ίδια απόφαση παραπλανητικά χωρίζονται οι συνάδελφοι στους 6 πρώτους και στους 4 επόμενους ενώ ακολούθησαν την ίδια διαδικασία.

6. Μπορεί κάποιος από αυτούς που ισχυρίζονται πως υπήρξε πρόβλημα στη διαδικασία να απαντήσει πώς, αφού είχαν πληροφόρηση, γιατί οι υπόλοιποι 7 υποψήφιοι δεν έγιναν διευθυντές;

7. Τα Δ. ΠΥΣΔΕ είναι ανεξάρτητα συλλογικά όργανα των οποίων οι αποφάσεις υπόκεινται μόνο σε δικαστικό έλεγχο και δεν υφίσταται ουδεμία εξουσιαστική σχέση αυτών με οποιονδήποτε προϊστάμενο. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία και απόφαση από ΠΔΕ σε απόφαση υπηρεσιακού οργάνου.

Ταυτόχρονα, η απολύτως αρμόδια εκ της θέσεώς της, ΠΔΕ, για την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας δημιουργεί η ίδια σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αυτής. Η απόφαση ανάκλησης της τοποθέτησης διευθυντών επιφέρει ως ντόμινο αλλαγή των υφιστάμενων διευθυντών σε πολλά σχολεία, ακολούθως υποδιευθυντών και επανατοποθέτηση ειδικοτήτων. Αυτό εκτός από διαδικαστικό ζήτημα είναι και ουσίας, αν αναλογιστούμε ότι ένας διευθυντής σε νέο σχολείο χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, όπως και ο σύλλογος καθηγητών αλλά και οι μαθητές, οι οποίοι δυστυχώς κάποιοι από αυτούς θα αλλάξουν καθηγητές στη μέση της χρονιάς και κάποιοι εξ αυτών στην τελική τους ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις της γ΄ λυκείου. Μπορούσε λοιπόν να μην υπαγορεύεται από αρχές και εκπαιδευτικά κριτήρια μια τόσης μεγάλης εμβέλειας και βαρύτητας απόφαση της διοίκησης; Όχι. Πρώτιστη αναγκαιότητα αυτή της εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας των σχολείων εν μέσω σχολικής περιόδου. Εξάλλου με επίκληση αυτής της αναγκαιότητας στην περίπτωση μηνυτήριας αναφοράς υποψήφιου διευθυντή της πρωτοβάθμιας, με την υπόθεση να έχει οριστεί να εκδικαστεί το Φεβρουάριο, ζητήθηκε από την ΠΔΕ για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών σχολείων να μεταφερθεί η εκδίκαση τον Ιούνιο. Πιστεύω πως η αναγκαιότητα λήψης οποιουδήποτε μέτρου πρέπει να γίνεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά, ισότιμα για όλους. Εκτός και αν η ομαλότητα στη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων είναι σοβαρότερη από την αντίστοιχη Γυμνασίων – Λυκείων.

Ποιος ευθύνεται για τη διαρροή σε σάϊτ ΕΔΕ και μάλιστα 2 φορές; Είναι νόμιμη μια τέτοια διαρροή; Από ότι διάβασα πάλι σε σάϊτ αυτή τη στιγμή διενεργείται ΕΔΕ από την ΠΔΕ για το θέμα. Αν αληθεύει, τότε πρόκειται για χουντικής έμπνευσης μεθόδευση. Πρώτα η ΠΔΕ βγάζει την απόφαση και μετά προχωρά σε ΕΔΕ; Ο μόνος λόγος που μπορεί να σκεφτεί κάποιος είναι πως γίνεται εκ των υστέρων απλά για να επιβεβαιώσει την απόφασή της. Αλλά τότε προφανώς καταλαβαίνουμε όλοι πως πρόκειται για καθοδηγούμενη και χειραγωγούμενη ΕΔΕ. Εκτός αυτού όμως υπάρχει και το πραγματικό ερώτημα αν έχει τη δικαιοδοσία να προβεί σε τέτοια ενέργεια σε βάρος του Δ. ΠΥΣΔΕ. Και φυσικά ο διενεργών την ΕΔΕ φέρει και ο ίδιος ακέραια την προσωπική ευθύνη αν υλοποιεί παράνομη εντολή.

Επειδή ως γνωστό, ο μόχθος είναι μακρύς, η δε φήμη βραχεία, προκύπτει λοιπόν ένα ερώτημα στα περί διαφάνειας και αδιαφάνειας. Μήπως κάποιος πρέπει να μας φυλάξει από τους «φύλακες»;

Όταν δυστυχώς εμπλέκονται πολιτικά παιχνίδια με παραταξιακές σκοπιμότητες και προσωπικές αντιπάθειες, τότε σίγουρα χαμένη είναι η εμπιστοσύνη. Το δημόσιο συμφέρον όμως θα έπρεπε να διαφυλαχτεί με γνώμονα την αδιατάρακτη λειτουργία των σχολείων και την αναβάθμιση του κύρους της δημόσιας παιδείας και όχι με τη διακύβευση της αξιοπιστίας της στο παιχνίδι των συμφερόντων τους.

Οι συνάδελφοι αλλά και η κοινωνία πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ποιοι είναι αυτοί, πρόσωπα, παρατάξεις, στελέχη που δε διστάζουν να σπιλώσουν ανθρώπους, να θίξουν τιμή και υπόληψη άλλων, να πετάξουν λάσπη που θα μείνει πάνω τους για καιρό, να δημιουργήσουν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μόνο και μόνο για συνδικαλιστικούς, πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους. Έχουν ταυτόχρονα την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει στα μάτια όλων πώς τελικά συνδέονται φαινομενικά αταίριαστοι άνθρωποι, κόμματα, παρατάξεις και πώς συγκλίνουν οι επιμέρους στοχεύσεις τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία, ούτε με διακατέχει βιασύνη. Είμαι σίγουρος πως όλες οι υπόγειες διαδρομές θα βγουν στο φως και ο καθένας θα λάβει από τους συναδέλφους και την κοινωνία αυτό που του πρέπει.

Οι θιγόμενοι συνάδελφοι έχουν κάθε λόγο να ζητήσουν από όλους, τα συνδικαλιστικά τους όργανα, το υπουργείο, τη δικαστική εξουσία να επιληφθούν των θεμάτων.

Γιάννης Τσακνάκης

αντιπρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass