Οι αποφάσεις του ΣτΕ και τα αναδρομικά των στελεχών των Ε.Δ.

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2018 15:35

Σε 5 ερωτήσεις-απαντήσεις θα επιχειρήσω να εξηγήσω, όσο περιληπτικά γίνεται, τι συμβαίνει με τα αναδρομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ερώτηση: Άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις για τα αναδρομικά των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά τη νέα απόφαση από το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ. Τι ακριβώς αφορά;

Απάντηση: Επειδή η Ελλάδα δεν έχει συνταγματικό δικαστήριο προκειμένου να κρίνει ένα νόμο αντισυνταγματικό, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Άρειος Πάγος έχουν αναλάβει να εκδίδουν αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας διατάξεων των ψηφισθέντων από τη Βουλή νόμων, για τις οποίες έχουν εκδοθεί κοινές υπουργικές αποφάσεις. Έτσι το ΣτΕ απεφάνθη ότι λόγω αντισυνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων του Ν.4093/2012, πρέπει οι μισθοί και οι συντάξεις να επανέλθουν στο επίπεδο του Ιουλίου 2012. Προσοχή δεν αναφέρεται στις διατάξεις περί μειώσεις των συντάξεων, του ίδιου νόμου, σύμφωνα με τις οποίες μειώθηκαν από 1.1.2013 οι μηνιαίες συντάξεις ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ από οποιανδήποτε πηγή και για οποιανδήποτε αιτία, σε ποσοστά από 5 έως και 20%. Γίνεται αυτή η διευκρίνιση γιατί πολλοί νομίζουν ότι με βάση αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ θα επανέλθουν οι συντάξεις στο επίπεδο του 2012. Λάθος. Οι μισθοί θα επανέλθουν. Οι συντάξεις όχι αφού στον ίδιο νόμο υπάρχει και άλλη μείωση συντάξεων που δεν έχει κριθεί αντισυνταγματική με αυτές τις αποφάσεις.

Ερώτηση: Τι σημαίνει η προθεσμία υλοποίησης των 8 μηνών στην πράξη;

Απάντηση: Η εφαρμογή ή μη των αποφάσεων έγκειται στην πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι επειδή θα φοβηθεί από ένα νέο πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ που θα δοθούν στις ενώσεις και ομοσπονδίες που προσέφυγαν. Έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές και δεν μπορούν να αναιρεθούν με οιονδήποτε τρόπο εντός ή εκτός της Ελλάδος. Για την ιστορία: Τον Ιούνιο του 2014, η ολομέλεια του ΣτΕ με τις αποφάσεις 2192 έως 2196, έκρινε αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες διατάξεις του ν.4093/12-11-2012. Το Σεπτέμβριο του 2014, το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις, με τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ εντός 2 μηνών. Το Νοέμβριο του 2014, η τότε κυβέρνηση με το ν.4307/2014 αποφάσισε να επιστρέψει το 50% των μειώσεων σε βάθος τριετίας. Το Μάρτιο του 2015, το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ με τις αποφάσεις 18-21/2015, αποφάνθηκε ότι ο ν.4307/2015 θέσπισε ένα ιδιότυπο μισθολόγιο και αποτελεί πλημμελή συμμόρφωση των αποφάσεων και «τιμώρησε» το Υπουργείο Οικονομικών με πρόστιμο 200.000 ευρώ τα οποία κατέβαλε σε 4 Ενώσεις και Ομοσπονδίες. Το Μάιο του 2016, δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ 1125 έως 1128, με τις οποίες ακυρώνεται επί της ουσίας η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε με βάση το ν.4307/2014. Και φθάσαμε στον Ιανουάριο 2018, όπου και πάλι το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ διαπιστώνει τη μη συμμόρφωση του Δημοσίου (Υπουργείου Οικονομικών) ως προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Μαΐου του 2016, δίνει προθεσμία συμμόρφωσης 8 μηνών και ορίζει νέα ημερομηνία συνεδρίασης την 23η Οκτωβρίου 2018.

Ερώτηση: Πόσο όμως είναι το κόστος; Μπορεί να υπολογισθεί;

Απάντηση: Εκτιμώμενο συνολικό μικτό ποσό 1,1 έως 1,2 δις ευρώ για τα έτη 2012 έως και 2018. Τα καθαρό ποσό βέβαια είναι κατά πολύ μικρότερο αν αναλογιστούμε ότι η επαναφορά της βασικής σύνταξης ενός μισθολογικά υποστρατήγου της τάξεως των 150 ευρώ καταλήγει ως πληρωτέο στο ποσό των 30 ευρώ και υπό προϋποθέσεις ακόμη λιγότερα.

Ερώτηση: Αν πάρουμε το αισιόδοξο σενάριο και υλοποιηθούν στο 100% οι αποφάσεις του ΣτΕ τι θα συμβεί στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ;

Απάντηση: Από 1 Ιανουαρίου 2017 ισχύει το νέο ειδικό μισθολόγιο οπότε οι μισθοί των εν ενεργεία στελεχών δεν θα επηρεασθούν καθόλου. Διεκδικούν αναδρομικά 53 μηνών (Αύγουστος 2012 – Δεκέμβριος 2016). Αναμένονται βέβαια και οι αποφάσεις του ΣτΕ μετά και τη νέα προσφυγή των Σωμάτων Ασφαλείας κατά του νέου Ειδικού Μισθολογίου.

Ερώτηση: Με το ίδιο αισιόδοξο σενάριο τι θα συμβεί στις συντάξεις;

Απάντηση: Λόγω του νόμου Κατρούγκαλου τα εν ενεργεία και τα εν αποστρατεία στελέχη ακολουθούν πλέον διαφορετικούς δρόμους. Τα εν αποστρατεία λοιπόν στελέχη σε περίπτωση που επιστραφεί και το υπόλοιπο 50%, πρώτον διεκδικούν μέχρι τέλος του 2018 αναδρομικά 77 μηνών και δεύτερον διεκδικούν νέα συνταξιοδοτική πράξη, η οποία θα επηρεάσει θετικά (όχι καταλυτικά) το τελικό πληρωτέο ποσό μετά και τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων από 1 Ιανουαρίου 2019 που θα εφαρμοσθεί ο νόμος 4387/2016 ή νόμος Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται ότι και εδώ αναμένουμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τις νέες προσφυγές των Ενώσεων Αποστράτων κατά του επαναϋπολογισμού των συντάξεων.

Από τον Απόστολο Παπαπαρίση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass