Η Τουρκία με αριθμούς

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2018 15:35

Η Τουρκία γεωπολιτικά κατέχει σπουδαία στρατηγική θέση καθ’ ότι, αποτελεί τη γέφυρα των χωρών της Δύσης, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας του Καυκάσου. Έχει έκταση 780.576 τετρ. χλμ (εξαπλάσια της Ελλάδας) με πληθυσμό που, υπερβαίνει τα 80.000.000 κατοίκους, με προοπτική το 2030 να γίνουν 90.000.000 και το 2040 100.000.000.

Το 23% του σημερινού πληθυσμού 18.500.000 είναι Κούρδοι, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται ταχύτερα των Τούρκων και το 2030 εκτιμάται να είναι 22.000.000 και το 2040 26.000.000. Θρησκεία Μουσουλμανική. Σουνίτες σε ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% ανήκει στον Αλεβισμό (Σιΐτες). Οι ετήσιες γεννήσεις σήμερα στην Τουρκία πλησιάζουν το 1.000.000 (953.000) έναντι 76.000 της χώρας μας, και 30.000 θανάτους. Κατάσταση δηλαδή μη αναστρέψιμη.

Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη και αναδυόμενη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που, βρίσκεται στη Νότια δυτική Ασία, με ένα μικρό τμήμα, της επικράτειά της, 3% να είναι στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ανατολική Θράκη).

Τα σύνορά της, εκτείνονται σε μήκος 2.648 χλμ, με ακτογραμμή 7.200 χλμ. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) 896 δισ. δολάρια. (4,5 φορές μεγαλύτερο της Ελλάδος). Το 2002 έφθανε μόλις τα 233 δισ. δολάρια. Αυξήθηκε δηλαδή από τότε κατά 385%. Κατά κεφαλήν εισόδημα 11.777 δολάρια. Ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ 4,7% Συναλλαγματικά αποθέματα 80 δισ. δολάρια. Δημόσιο χρέος 56% του ΑΕΠ. Ήτοι 502 δισ. δολάρια. Ανεργία 11% του εργατικού δυναμικού. Πληθωρισμός αγγίζει το 11%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο έφτασε τα 7 δισ. δολάρια, έναντι μόνο 2,7 δισ. δολάρια, το 2017 σε ετήσια βάση εκτοξεύτηκε από τα 33 δισ. δολάρια το 2016 στα 51 δισ. δολ. το 2017. Το ένα ευρώ ανταλλάσσεται πλέον στις 5,3 Τουρκικές λίρες, ενώ η ισοτιμία του δολαρίου έχει φθάσει τις 4,37 λίρες. Οι συνολικές καταθέσεις στη Χώρα διαμορφώνονται σε περίπου 460 δισ. δολ. (1,8 τρισ. τουρκικές λίρες). Σχεδόν το μισό από το ποσό αυτό, 215 δισ. δολ., αφορά καταθέσεις σε ξένο νόμισμα. Πάνω από το 50% των καταθέσεων είναι σε ξένο νόμισμα και βρίσκονται σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων. Πρακτικά επειδή ο κόσμος φοβάται για τις αποταμιεύσεις του, προτιμά να αλλάζει με την πρώτη ευκαιρία, τις λίρες, σε δολάρια και σε άλλα σκληρά νομίσματα. Το προσδόκιμο ζωής είναι 72 χρόνια για τους άνδρες και 75 για τις γυναίκες.

Η σημερινή Κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε όλους τους τομείς, για την προκοπή και πρόοδο της χώρας και φαίνεται να τα καταφέρνει πολύ καλά. Πρώτη προτεραιότητα και πρώτο στόχο, έχει βάλει την Παιδεία και την Υγεία. Συγκεκριμένα για την Παιδεία δαπανά το 5% του ΑΕΠ. Διαθέτει 80 κρατικά Πανεπιστήμια και 32 Ιδιωτικά. Η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι ήδη δωδεκαετής. Καταλήψεις και κομματισμός είναι μακριά και έξω από τις πόρτες των Πανεπιστημίων. Πανεπιστημιακό άσυλο με τη μορφή της δικής μας, δεν υπάρχει. Το Διδακτικό και Επιστημονικό προσωπικό παραμένει υποχρεωτικά στους χώρους των Πανεπιστημίων από τις 09:00 μέχρι της 17:00 το απόγευμα.

Πρόσφατα η Τουρκία προέβη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε επιτυχή δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου εδάφους - εδάφους βεληνεκούς 680 χιλιομέτρων, δικιά της κατασκευής, με Κινεζική τεχνογνωσία και επ’ αυτού υπάρχει, τρέχον πρόγραμμα, απόκτησης μελλοντικά σειράς τέτοιων πυραύλων, για το οπλοστάσιο της μεγαλυτέρου ακόμα όμως βεληνεκούς.

Σε βάθος δεκαπενταετίας σχεδιάζει να αποκτήσει δικό της μαχητικό αεροσκάφος με αγγλική τεχνογνωσία. Επ’ αυτού υπάρχει σχετική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία. Από τις 21-06-2018 αρχίζει η παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών F-35 από τα 100 που, τελικά θα προμηθευθεί μέχρι το 2026.

Στις προθέσεις της είναι επίσης να αποκτήσει μακροπρόθεσμα δικό της αεροπλανοφόρο μέσης κατηγορίας.

Προβαίνει ήδη στην εγκατάσταση στην περιοχή του Ακουγιού (απέναντι από την Κύπρο) πυρηνικού εργοστασίου ρωσικής κατασκευής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Κουρδικό είναι πλέον θηλιά στο λαιμό της Τουρκίας και εάν, δεν παραχωρήσει σύντομα στους Κούρδους, σχετική αυτονομία, κινδυνεύει να βυθιστεί στη βία και στο χάος όπως, δείχνουν σήμερα τα αιματηρά γεγονότα που, καθημερινά συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα όπου, στην περιοχή Ντιαρμπακίρ, έχει φουντώσει για τα καλά από το 1984 ένας μαινόμενος ανταρτοπόλεμος, μεταξύ του Τουρκικού Στρατού και των μαχητών του ΡΚΚ με βαρύτατες εκατέρωθεν απώλειες, τότε θα πληρώσει τούτο (Τουρκία), πολύ ακριβά τον μεγαλοϊδεατισμό της, με την ενδεχόμενη δημιουργία σε βάθος χρόνου, καθαρά ανεξαρτήτου Κουρδικού Κράτους. Φαίνεται όμως τελικά ότι η παρακαταθήκη του Κεμάλ Ατατούρκ «Ένα Έθνος - Ένας λαός - Ένα Κράτος - Μία θρησκεία - Μια γλώσσα - Τουρκική Εθνική συνείδηση για όλους τους κατοίκους και πάνω απ’ όλα Τούρκοι για όλα και σε όλα», να μην επιτυγχάνεται και από εκεί που, είναι να τρίζουν τα κόκκαλα του.

Η Τουρκία ως γνωστόν από τις 20-1-2018 εισέβαλε στην περιοχή της Αφρίν στην ΒΔ Συρία όπου, είχε δημιουργηθεί αυτόνομος Κουρδικός θύλακας, με δική του Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο και μετά από έναν ένοπλο αγώνα δύο μηνών, κατόρθωσε συνεπικουρούμενη και από αντικαθεστωτικούς Σύριους αντάρτες και με αρκετές απώλειες, να ολοκληρώσει την κατάληψη του (Αφρίν) την 18-3-2018 και ήδη κυματίζει σε αυτήν, η Τουρκική Σημαία. Και απ’ ότι εκτιμάται θα μείνει εκεί (Συρία) για όσο καιρό εξυπηρετούνται από την παραμονή της τα Γεωπολιτικά της συμφέροντα. Μη ίδρυση δηλαδή στη Συρία αυτόνομων Κουρδικών καντονίων.

Στις 24-6-2018 όπως είναι γνωστόν στην Τουρκία θα διεξαχθούν διπλές πρόωρες εκλογές τόσον για την ανάδειξη του Προέδρου της Τουρκικής πλέον Προεδρικής Δημοκρατίας, όσον και της ανάδειξης της νέας Εθνοσυνέλευσης με εξακόσιους Βουλευτές αντί των πεντακοσίων πενήντα που, είναι σήμερα. Για τη Χώρα μας αποτελεί μια θετική εξέλιξη, καθώς ξεκαθαρίζουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, το θολό πολιτικό τοπίο και η αβεβαιότητα στην Τουρκία. Βέβαια νικητής αυτών των πρόωρων διπλών εκλογών αναμένεται να αναδειχθεί ο Ερντογάν. Το στοίχημα όμως είναι εάν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή ή θα συρθεί σε δεύτερο γύρο που, είναι και το πιθανότερο. Τούτο σημαίνει Πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν. Υπόψη ότι αυτές οι εκλογές γίνονται με ισχύ του Στρατιωτικού Νόμου σε όλην την επικράτεια της Τουρκίας και του Προέδρου του Φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς και οκτώ Βουλευτών του στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Οι Τούρκοι είναι αυτοί που, είναι και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Απεναντίας θα γίνονται περισσότερο απαιτητικοί και ακόμα περισσότερο προκλητικοί. Επομένως δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε, παρά να ακολουθήσουμε τη ρήση του Θουκυδίδη. «Εάν θέλεις ειρήνη παρασκευάσου για πόλεμο».

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα Σμήναρχο ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass