Τα αφιονισμένα θύματα

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 15:55

Τα τελευταία χρόνια χάσαμε τις παιδικές φωνούλες. Τις αλάνες, τις ζαβολιές τους, τη ζωντάνια αυτής της ηλικίας. Όλα τα παιδιά σκυμμένα, απορροφημένα, δοσμένα ολόψυχα πάνω στο κινητό.

Βέβαια το κινητό είναι η πιο χρήσιμη και παγκόσμια αποδεκτή εφεύρεση. Στην επιστήμη στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αλλά όταν κάτι είναι το καλύτερο, γίνεται το χειρότερο όταν πέσει στην υπερβολή. Και είναι σίγουρα υπερβολική και ανησυχητική η χρήση του κινητού. Η τεχνολογία, βλέπει την παγκόσμια χρήση του και βάλθηκε να μας τρελάνει. Οι Εταιρείες, δεν μας αφήνουν ήσυχους. Μεσημεριάτικα και παράωρα, μας βομβαρδίζουν, με διαφημίσεις, προνόμια και ευκαιρίες, κάθε τόσο, και καινούριους τύπους κινητών, με απίθανες δυνατότητες, που κατέστησε όλα τα άλλα παρωχημένα.

Κατ' αρχήν στο κύκλωμα των κινητών μπήκαν οι πιτσιρικάδες. Απόλυτη εξάρτηση. Η ζωντάνια τους έσβησε. Κολλημένα στο κινητό, γίνονται απόκοσμα και αφηρημένα. Και οι γονείς για να βρουν την ησυχία τους από τα ζουζουνάκια, τους φορτώνουν από ένα κινητό που καλύπτει όλες τις ελεύθερες ώρες τους. Η εξάρτηση από τα κινητά φέρει την αποστροφή για μελέτη. Τα συναισθήματά τους πλήττονται. Η φαντασία τους γίνεται νοσηρή γιατί χάνονται μέσα σ' έναν κύκλο βίας και παραποίησης του πραγματικού. Η κρίση τους νεκρώνεται. Το καλαισθητικό του συναίσθημα θολώνει, γιατί το κινητό δεν μπορεί να δώσει πρότυπα υγιή.

Για το ηθικό συναίσθημα δεν γίνεται λόγος. Γενικά δεν μπορεί να δώσει ρότα για ηθικοπνευματική ανάπτυξη. Το κινητό ή το λάπτοπ αδυνατεί, με τα προγράμματα που έχει, να παράγει παιδεία ή Εκπαίδευση στα παιδιά. Τα παιδιά σίγουρα θα βγουν σκλαβωμένα στην αυριανή κοινωνία.

Κόπτονται και φωνάζουν οι ειδικοί Παιδαγωγοί και ψυχολόγοι, για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση των κινητών. Ακόμα και η Ε.Ε. ανησυχεί για την αρνητική επίδραση που έχουν τα κινητά στην ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Ποιος όμως ακούει; Δώστε λοιπόν ανεξέλεγκτα στα παιδιά σας κινητά. Θα βρείτε την ησυχία σας, αλλά σε λίγα χρόνια, θα έχετε ένα προβληματικό παιδί.

Έχουμε όμως και τους εφήβους μας. Σ' αυτούς ελλοχεύουν κίνδυνοι μεγάλοι. Πολλοί νέοι πέφτουν θύματα κυκλωμάτων. Με την αφέλειά τους, γίνονται θύματα παιδοφιλίας. Εξαχρείωσης και εκμαυλισμού. Πορνείας και απαγωγής. Εξαφανίσεις, βιασμού και εκφοβισμού και ό, τι άλλο μας επιφυλάσσει η κακουργία. Τα θύματα εκχωρούν αφελώς τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, τα προσωπικά τους δεδομένα, σε αγνώστους του διαδικτύου. Δεν είναι κρίμα τα τόσα αγνά Ελληνόπουλα, να πέφτουν σε τόσα τραγικά αδιέξοδα;

Αλλά πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά μας όταν εμείς οι μεγάλοι δεν αφήνουμε το κινητό από τα χέρια μας; Με ένα κορδόνι ενώνουν το ακουστικό και βλέπεις να μιλούν μόνοι τους οι άνθρωποι στους δρόμους. Λες και τρελάθηκαν. Πότε βιαστικοί και πότε βαριεστημένοι. Άθελά σου γίνεσαι ωτακουστής -καθώς μιλούν απρόσεκτοι. Μ' αυτό δίνουν το στίγμα τους. Μ' αυτό τις εντολές τους, μ' αυτό τις δουλειές τους. Μ' αυτό κάνουν και το καμάκι τους, μ' αυτό και τα γλυκόλογα. Δεν υπάρχουν γραπτά ραβασάκια. Ούτε καν φλερτ. Με το κινητό σ' ενοχλεί όποιος θέλει και όποια ώρα. Και αυτό, γίνεται το όχημα, εξυβρίσεως. Ο απόλυτος άρχων!

Χαρακτηριστικό των κινητοφόρων είναι όταν φθάνουν σε κάποιο κλάμπ, σε καφενείο ή σε ταβέρνα. Μόλις καθίσουν ξαρματώνονται. Τσιγάρα και κινητό επί τραπέζης.

Οι χειρότεροι χρήστες του κινητού, είναι εκείνοι που εξαιτίας τους σακατεύουν τον κόσμο ή τον σκοτώνουν.

Είναι οι σύγχρονοι Έλληνες «Σουμάχερ». Θρονιασμένοι στο αυτοκίνητό τους νομίζουν πως αυτοί είναι στον κόσμο και κανείς άλλος.

Στο αριστερό κρατούν το κινητό. Με την κουβέντα επόμενο είναι να αφαιρούνται. Γελούν, εκνευρίζονται, δίνουν εντολές. Μόνο που δεν οδηγούν σωστά. Αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι δεν αισθάνονται το χρέος τους; Δεν αισθάνονται πως έτσι ανεύθυνοι και αυθαίρετοι, εντάσσονται έξω από κοινωνικά δεδομένα; Ότι δηλ. γίνονται αντικοινωνικοί; είναι αρνητές της καλής συμπεριφοράς. Αρνητές της ζωής των, αλλά και της ζωής των άλλων. Οδηγούν με μεγάλες ταχύτητες. Δεν σέβονται τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. Δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με τις απαγορευμένες σταθμεύσεις στους. Δεν σέβονται τα παιδάκια. Μόνο στην Ελλάδα, έχουμε τον θεσμό των σχολικών φυλακών, που βοηθούν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο τους. Αυτοί είναι οι δαίμονες της ασφάλτου.

Τίποτα πια δεν μπορεί ν' αναχαιτίσει αυτή την εξάρτηση των οδηγών μας από το κινητό.

Αγαπητοί γονείς: Ρυθμίστε, αφού αλλιώς δεν είναι δυνατόν, σωστή χρήση των κινητών από τα παιδιά σας. Με μέτρο και όρους χρόνου χρήσης. Θα κλάψουν. Είναι καλύτερο από το να μην κλάψετε εσείς στο μέλλον

* Από τον Κων/νο Ι. Παπακωνσταντίνου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass