Η AEL FC θύμα στην αρένα του επιχειρείν

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2018 16:20

Όταν το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη των ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και την ανοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παραχωρούσαν την «προίκα» των 143,5 στρ. και την έκδοση άδειας για κατασκευή «γηπέδου-μαγαζιού» στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ, το ΚΚΕ έθετε στον λαό της πόλης ένα καίριο ερώτημα «γήπεδο από ποιον και για ποιον;».

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση που εξ αρχής πήρε το ΚΚΕ, ότι το γήπεδο δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των τμημάτων του ερασιτέχνη, πόσο δε μάλλον τις λαϊκές ανάγκες για άθληση, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανέλαβαν την εκμετάλλευσή του για 49 χρόνια. Γι’ αυτό απαιτούσε γήπεδο κρατικό, γήπεδο Λαϊκή περιουσία, όχι «μαγαζί» του εκάστοτε επιχειρηματία.

Οι διενέξεις του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της «Γήπεδο Α.Ε.» και πρώην προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Πηλαδάκη, και στον σημερινό μεγαλομέτοχο κ. Κούγια, επιβεβαιώνουν ότι μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα μόνο προσχήματα αποτελούν η ιστορικότητα ομάδων, τα δικαιώματα τους και των φιλάθλων τους. Όταν αυτά τα συμφέροντα θίγονται τότε ξεσκεπάζεται το πραγματικό πρόσωπο και αποκαλύπτεται η αλήθεια. Οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή το θέμα της «έξωσης» της ποδοσφαιρικής ομάδας από το «AEΛ F.C. ARENA», αποτελεί σύνηθες φαινόμενο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Το τελευταίο διάστημα επιδιώκεται από κάποιους να εμφανιστούν ως προστάτες και θεματοφύλακες της ιστορικής ομάδας της πόλης μας. Αυταπατώνται οικτρά αν νομίζουν ότι ο λαός είναι «λωτοφάγος» και έχει ξεχάσει τον ρόλο που έπαιξαν σ’ αυτή την υπόθεση. Είναι γνωστό σε όλη την πόλη και καλά θα κάνουν ορισμένα «σαΐνια» της δημοσιογραφίας να «ξεθάψουν» τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της δημοτικής του παράταξης εκείνη την εποχή (Δημοτικής Συνεργασίας), για να «θυμηθούν» ποιος πραγματικά αντιτάχθηκε στην παράδοση του «φιλέτου» των 143,5 στρ. στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ. Είναι επίσης γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που ψήφισαν στη Βουλή και με τα δυο χέρια, ανάμεσά τους και o σημερινός περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, όπως επίσης και σύσσωμη η δημοτική ομάδα του κ. Τζανακούλη που σήμερα είναι διασπασμένη στα δυο, καθώς και εκείνοι των κ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ), Καλογιάννη (ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), που αποτελούν τη σημερινή δημοτική αρχή. Ο σημερινός δήμαρχος μάλιστα με τα «ήξεις – αφίξεις» του έριχνε νερό στον μύλο του αποπροσανατολισμού για τη χρήση του έργου.

 Όλοι τους, πλην των εκλεγμένων κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων, παρευρέθηκαν παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2006 σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ. Και τι δεν είπαν για να ξεγελάσουν προς άγραν ψήφων. Καλλιέργησαν αυταπάτες ότι το γήπεδο θα ανήκει στην πόλη, ότι θα «ανοίξουν οι δουλειές» για τους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες, ότι θα βρει δουλειά ο κόσμος κ.ά. Απ’ αυτήν τη γραμμή δεν ξέφυγαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και τα «δημοσιογραφικά τρολ» της εποχής, που νυχθημερόν «λιβάνιζαν» τον τότε μεγαλομέτοχο «σπρώχνοντας» τις εξελίξεις. Είναι επίσης γνωστό πως «αξιοποιήθηκαν» οι οργανωμένοι οπαδοί και από ποιους. Η ζωή απέδειξε περίτρανα ότι όχι μόνο δεν «άνοιξαν οι δουλειές», αλλά όσοι ενεπλάκησαν στο έργο «ακόμη κλαίνε», οι περιβόητες θέσεις εργασίες έγιναν «μπαλάκι» στα επιχειρηματικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» κατασκευάζει έργα προς τέρψη κερδών και μόνο, ενώ η ΑΕΛ, που τόσο πολύ της «άξιζε» ένα καινούργιο γήπεδο, όπως ομολόγησε και ο σημερινός της ιδιοκτήτης, ψάχνει να βρει εκτός πόλης γήπεδο για να παίξει!

Τελικά αποδείχτηκε ότι μόνο το ΚΚΕ πάλευε πραγματικά για να φτιαχτεί γήπεδο για την ΑΕΛ, που θα ανήκε πραγματικά στον λαό και κατ’ επέκταση στην πόλη. Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις παρέδωσαν τη δημόσια περιουσία της πόλης στις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η νεολαία, οι εργαζόμενοι της πόλης και της περιοχής, χρειάζεται να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις. Να μην συνταχθούν με καμιά πλευρά ή μερίδα του κεφαλαίου στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγουν μεταξύ τους για τη «λεία» των κερδών. Εξάλλου το κεφάλαιο είναι που όλα αυτά τα χρόνια σύσσωμο έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, τσακίζοντας και την τελευταία κατάκτηση και δικαίωμά τους. Καμιά αυταπάτη για την «ιδιωτική πρωτοβουλία» που είναι και επιδοτούμενη από τον κρατικό κορβανά και ληστεύει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος. Να παλέψουν ώστε όλες οι αθλητικές υποδομές να γίνουν λαϊκή περιουσία. Χρειάζεται τώρα η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων, η ενίσχυση του ΚΚΕ, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία-οικονομία, αυτή είναι η μόνη συμφέρουσα λύση για τον λαό. Εκεί όπου οι υποδομές για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό ενταγμένες στον πανεθνικό σχεδιασμό θα εξασφαλίζονται δωρεάν για όλο τον λαό μέσα από έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, που θα έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της συντήρησής τους.

* Από τον Πέτρο Κρίκη, μέλος του τομέα Φ.Α. και Αθλητισμού της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass