Το πλάνο «Λάρισα έξυπνη πόλη» και η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2018 17:15

Είναι γεγονός ότι κάτω από την ομπρέλα της έξυπνης πόλης εντάσσονται όλες οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα ήθελε κάποιος δήμος να αναλάβει και να χρηματοδοτήσει.

Η συγκρότηση όμως μίας τέτοιας πρότασης, με ολοκληρωμένα μάλιστα χαρακτηριστικά, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η πολιτική των έξυπνων πόλεων δεν αφορά μόνο τους μεγάλους δήμους. Ούτε είναι προνόμιο δήμων που φιλοξενούν καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα. Θα πρέπει όμως οι όποιες πρωτοβουλίες να μην είναι αποσπασματικές και να υπακούουν έναν γενικότερο σχεδιασμό και φυσικά μέσα σε ένα κατάλληλο πλαίσιο. Επειδή το κόστος σχεδιασμού και διατύπωσης μίας τέτοιας πρότασης είναι αρκετά μεγάλο, θα πρέπει ο κάθε Δήμος να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό το δυναμικό του και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες.

Φυσικά, ο σχεδιασμός μιας έξυπνης πόλης είναι διαφορετικός ανάλογα με το μέγεθος, τις δυνατότητες αλλά και τη γεωγραφική θέση ενός Δήμου. Μπορεί τα στοιχεία της ελκυστικότητας και της καλύτερης ποιότητας ζωής να είναι κοινά, αλλά είναι πασιφανές ότι ένας μητροπολιτικός Δήμος θα προσπαθήσει να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά του, τη στιγμή που ένας μικρότερος Δήμος θα επικεντρωθεί περισσότερο στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και την ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Η Λάρισα, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης αλλά και των υποδομών που διαθέτει, μπορεί και πρέπει με κατάλληλες κινήσεις να μπει στον χάρτη των έξυπνων πόλεων και να αποτελέσει παράδειγμα λειτουργίας και προώθησης καλών πρακτικών σε άλλους Δήμους της χώρας.

Η πόλη θα πρέπει λοιπόν να μετατραπεί σε ένα “εργαστήριο” καινοτομίας, όπου οι τεχνολογίες και οι συνεταιριστικές δράσεις θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής αστικής περιοχής, καθώς και σε μια ευρεία αλλαγή νοοτροπίας. Η αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί το συγκεκριμένο πλάνο. Είναι ανάγκη λοιπόν να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα ένα νέο πρόγραμμα με ενδεικτικό τίτλο “Λάρισα Έξυπνη πόλη”, που θα έχει σαν στόχο να μετατρέψει τον Δήμο μας σε μια κυψέλη φιλική για συνάντηση και συνεργασία, σε μια πηγή έμπνευσης για την αστική ανάπτυξη αλλά και σε πηγή δημιουργίας για την πόλη της Λάρισας. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της φήμης και της επιρροής της πόλης μας, ως κέντρο τεχνολογικής και όχι μόνο καινοτομίας που να επιτρέπει την αειφόρο ανάπτυξη και ως εκ τούτου να προσελκύει νέους επενδυτές. Τέλος, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, που θα βοηθούν στον εντοπισμό νέων καλών πρακτικών και ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα ή σε άλλα πλαίσια/projects.

Μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε μέσα από την εμπειρία που έχουμε μετά και από την αλληλεπίδραση με άλλους Δήμους και με τη διάχυση καλών πρακτικών που έχει γίνει στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε και θέλουμε τη Λάρισα να πρωταγωνιστεί. Ας αρχίσουμε με το πιο απλό, την ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών για φορητές συσκευές και smart phones που θα διευκολύνουν το έργο των δημοτικών υπηρεσιών, με στόχο να αξιοποιήσουν τη δύναμη των ενεργών πολιτών για θέματα καθημερινότητας, όπως η συλλογή δεδομένων για την κατάσταση των δρόμων και πεζοδρομίων, του ηλεκτροφωτισμού, αλλά και της καθαριότητας στην πόλη. Το μάτι των συμπολιτών μας, που καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, μπορεί και πρέπει να γίνει και το μάτι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής για την άμεση παρέμβαση και επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητάς μας.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορούν να γίνουν εύκολα, με την πλήρη αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών της πόλης, καθώς και των υφιστάμενων ασύρματων υποδομών, προκειμένου να διασυνδεθούν όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης, οι σχολικές μονάδες, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, οι Μονάδες Υγείας, το Διαχρονικό και Λαογραφικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, με τα Εθνικά δίκτυα κορμού και να προσφερθεί ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες σε σημεία άθροισης κοινού, σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος όπως στο Αρχαίο Θέατρο ή το Μπεζεστένι για παράδειγμα, καθώς και στις Δημοτικές Κοινότητες.

“Λάρισα Έξυπνη πόλη”. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, άμεσα να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο με προτάσεις ρεαλιστικές, άμεσα εφαρμόσιμες και το πιο σημαντικό με χαμηλό κόστος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βρισκόμαστε. Πρέπει να οραματιστούμε τη Λάρισα της επόμενης δεκαετίας με διαφορετική φιλοσοφία, με νέες ιδέες και να της δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυναμικό της πόλης, φορείς με εμπειρία και τεχνογνωσία, μα πάνω από όλα τη διάθεση των συμπολιτών μας που θέλουν να δούνε τη Λάρισα να αλλάζει. Για μια πόλη φιλική στους Δημότες αλλά και στους επισκέπτες της. Μια πόλη που αποτελεί παράδειγμα και που θα ξεχωρίζει για τις καινοτόμες δράσεις της συμβάλλοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στην τοπική ανάπτυξη.

*Από τον Χρήστο Αγορίτσα

Ο Χρήστος Αγορίτσας είναι μαθηματικός με Master στην Εκπαίδευση, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων και έχει διατελέσει προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass