ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αίτημα απόσχισης Ευρυμενών. Γιατί φτάσαμε ως εδώ;

Δημοσίευση: 23 Νοε 2018 16:30

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες έναν πραγματικά ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ φορέων που επιθυμούν την προσάρτηση της Δ.Ε. Ευρυμενών του Δήμου Αγιάς στον Δήμο Τεμπών.

O διάλογος αυτός είναι ιδιόμορφος, επειδή από τη μία πλευρά βρίσκεται ένας ανεπίσημος σύλλογος ανθρώπων που σκοπό έχουν αυτήν ακριβώς την απόσχιση και από την άλλη επίσημοι φορείς του Δήμου Αγιάς που διαφωνούν με τους πρώτους.

Πριν από μερικά χρόνια, για λόγους που λίγοι εκτός των εμπνευστών της προσάρτησης κατάλαβαν, το κομμάτι που λέγεται Δ.Ε. Ευρυμενών εντάχθηκε στον Δήμο Αγιάς. Οι περισσότεροι παραξενεύτηκαν γιατί γεωγραφικά φαινόταν πιο φυσιολογικό ο πρώην Δήμος Ευρυμενών να συνενωθεί με τον Δήμο Τεμπών. Υπήρξαν τότε φήμες ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε για ψηφοθηρικούς λόγους. Αν λάβει υπόψη του κανείς και την κομματική προέλευση των επόμενων δημάρχων Αγιάς και Τεμπών, μάλλον δεν ήταν απλώς φήμες. Άλλωστε, τα ίδια είχαν γίνει όταν είδαμε την Έλαφο να παραμένει στον Δήμο Αγιάς και το πιο κοντινό Καλαμάκι να εντάσσεται στον Δήμο Κιλελέρ... Κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις ήταν το ίδιο κόμμα.

Η ουσία είναι ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν και εφαρμόστηκαν. Από εκεί και πέρα υπεύθυνοι για τη δικαίωση αυτών των επιλογών δεν ήταν άλλοι από τους Δημάρχους των νεοσύστατων Δήμων.

Φτάσαμε επομένως μετά από δύο δημαρχιακές θητείες του ίδιου Δημάρχου, οι κάτοικοι του Ομολίου, του Στομίου, του Παλαιόπυργου, της Καρίτσας αλλά και του Κόκκινου Νερού να επιθυμούν την απόσχισή τους από τον Δήμο Αγιάς και την ένωσή τους με τον Δήμο Τεμπών. Η μεταστροφή αυτή των κατοίκων των χωριών αυτών δεν μπορεί να είναι άσχετη με την ανικανότητα του Δημάρχου να διαχειριστεί με επιτυχία τα θέματα των χωριών τους. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη απόδειξη για την αποτυχία τους αυτή;

Ο Δήμος Αγιάς έχει ξεκινήσει μια σπασμωδική εκστρατεία αντεπίθεσης εναντίον όλων αυτών. Το έκανε με κοινοτάρχες της παράταξής του ή με φορείς που φαίνεται να επηρεάζει. Πρόκειται για μια κατευθυνόμενη ενορχηστρωμένη εκστρατεία που φαίνεται από την κοινή γλώσσα που χρησιμοποιείται σε όλα αυτά τα κείμενα. Ίδια επιχειρήματα, ύμνοι στον Δήμαρχο, επίθεση κατά των διαφορετικών απόψεων κ.ο.κ.

Προσωπικά δυσκολεύομαι να υποστηρίξω τη μία ή την άλλη άποψη. Από τη μία μεριά υπάρχει η ελεύθερη βούληση των κατοίκων να κάνουν τις προσωπικές επιλογές τους. Από την άλλη υπάρχει το ένστικτο αυτοσυντήρησης ενός Δήμου. Πάντως το σίγουρο είναι ένα:

Αυτοί που διοίκησαν τον νεοσύστατο Δήμο Αγιάς απέτυχαν πλήρως να δημιουργήσουν ενιαία συνείδηση των πολιτών ότι ανήκουν στην ίδια αυτοδιοικητική οντότητα, δηλαδή ότι είναι μέλη του ίδιου δήμου. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη απόδειξη. Είχαν την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση τα τελευταία 8 χρόνια να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες ανάπτυξης και συνεργασίας, ώστε κανένας να μην επιθυμεί να φύγει. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως οι διοικούντες επέλεξαν τοπικιστικές συμπεριφορές ή αδιαφόρησαν βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Απέτυχαν να δημιουργήσουν εκείνο το περιβάλλον όπου οι κάτοικοι της Δ.Ε. Ευρυμενών θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς και πιο οικεία εντός του Δήμου Αγιάς. Ας μη γελιόμαστε. Το πρόβλημα δεν είναι στα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και το πού ακριβώς εκδίδονται. Το πρόβλημα βρίσκεται στο πού βλέπει ένας δημότης να εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά του. Βρίσκονται ακόμη στην ευκολία επικοινωνίας με τους συνδημότες τους. Και ο Δήμος Αγιάς έδειξε ότι δεν πολυνοιάζεται για τα συμφέροντα όλων των δημοτών του. Ούτε ασχολήθηκε με το πόσο εύκολα μπορεί να μεταβεί ο κάτοικος π.χ. του Ομολίου στην Αγιά και τη Δήμητρα...

Απ’ όσα έχω αντιληφθεί, ο Δήμος Αγιάς γενικά δεν νοιάζεται ίσως σκέφτεται μόνο επιφανειακά και πολιτικάντικα  για τα συμφέροντα των δημοτών του. Τράπεζες και εφορίες κλείνουν με μοναδική αντίδραση απλά ψηφίσματα διαμαρτυρίας, κόμβοι συγκοινωνιακοί αποκόπτονται χωρίς να ενημερώνεται κανείς, σχολεία κλείνουν για τοπικιστικούς λόγους... Την ίδια στιγμή που υπερηφανευόμαστε για ευρωπαϊκά προγράμματα διακίνησης 810 τουριστών μεταξύ 78 πόλεων, μία με δύο φορές τον χρόνο.

Ως Δημότης και Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάς μάλλον τάσσομαι υπέρ της παραμονής της Δ.Ε. Ευρυμενών στην Αγιά. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να το θέλουν οι κάτοικοι. Και για να το θέλουν, πρέπει να τους πείσουμε ότι έχουμε σκοπό μια κοινή και σοβαρή (όχι επιφανειακή) ανάπτυξη. Πρέπει να αναπτυχθεί επικοινωνία μεταξύ των διαμερισμάτων. Πρέπει να πειστούν ότι δεν είναι απλά ένα συμπλήρωμα ψήφων για να βγαίνουν τα κουκιά στην καταμέτρηση το βράδυ των εκλογών. Ας σκεφτούν και οι ίδιοι ότι ίσως και η μετακίνησή τους στο Δήμο Τεμπών να μην είναι τίποτα περισσότερο από το παζάρι μιας χούφτας ψήφων πάλι...

Γιάννης Αναστασίου

αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass