Το τέλος της αυθεντίας

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2018 16:00

Τα πρόσφατα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και οι μαθητικές καταλήψεις που είχαν προηγηθεί με αφετηρία –ή σε αρκετές περιπτώσεις αφορμή– τη Συμφωνία των Πρεσπών καταδεικνύουν ότι η ισχύς και η δυναμική επιβολή της αυθεντίας αποτελεί παρελθόν. Και όπου αυθεντία μεταξύ άλλων εννοείται η αυθεντία του ηγέτη, του γονέα, του δασκάλου.

Το ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι μήπως τελικά η χειραφέτηση των νέων που επιβλήθηκε από τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και τη διεκδικητική τους διάθεση και συνιστά κατά βάση μία εξέλιξη θετική, έχει οδηγήσει στην ασυδοσία και την απώλεια του ελέγχου και του μέτρου.

Η παραδοχή της διαπίστωσης αυτής εγείρει αμφιβολίες για το αν επιβάλλεται να ξανασκεφτούμε την αναγκαιότητα της αυθεντίας σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής των νέων ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι «εμπνευσμένοι» πολιτικοί ηγέτες του παρελθόντος που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα για τους νέους να έχουν εκλείψει, ο θεσμός της οικογένειας να αποσαθρώνεται προϊόντος του χρόνου αλλά και ο ρόλος του δασκάλου ως φορέα αξιών και κύρους να απαξιώνεται.

Είναι γεγονός ότι η κατάκτηση της γνώσης δε συμβαδίζει πια με την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική καταξίωση, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της συγκέντρωσης υλικών αγαθών με το μικρότερο δυνατό κάματο. Κατά συνέπεια, ο ρόλος του δασκάλου ως διακινητή γνώσης και αξιών σταδιακά φθίνει.

Οι νέοι γίνονται αποδέκτες των προβλημάτων της κοινωνίας, η επαναστατικότητά τους βρίσκει διέξοδο στη διαμαρτυρία και τη σύγκρουση με τις παραδοσιακές αξίες, στάση που οδηγεί αναπόφευκτα στην κατάρρευση των «ειδώλων» της παλιάς εποχής, μεταξύ αυτών και του δασκάλου.

Η πορεία των κοινωνικών πραγμάτων και η διεισδυτικότητα της νεολαίας, δυστυχώς, την έχει σπρώξει αρκετές φορές στην εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών. Τα γεγονότα που λαμβάνουν σήμερα χώρα στη Γαλλία και απειλούν την ηρεμία των πολιτών της αποτελούν σαφή ένδειξη.

Συνεπώς, είναι αδήριτη η ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τα όρια και να χαλιναγωγηθεί η ορμή της νεολαίας στο μέτρο του εφικτού, από έναν «σύγχρονο», συνειδητοποιημένο δάσκαλο, που μπορεί να απέχει πόρρω από το να ονομάζεται «αυθεντία», αντιλαμβάνεται όμως τον παλμό της εποχής του, και κυρίως, κατανοεί και αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της νέας γενιάς.

Από τον Βασίλη Πλατή, φιλόλογο-δρα Ιστορίας Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass