Τι είναι πατριωτισμός πατριώτη;

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2019 17:00

Το 2019 θα είναι μία χρονιά με προκλήσεις και αναταράξεις που παρόμοιές τους το Ελληνικό κράτος δεν γνώρισε παρά μόνο σε περιόδους μεγάλων εδαφικών ανακατατάξεων.

Θα χρειαστεί ομόνοια και ομοψυχία καθώς στη γειτονιά μας οι εξελίξεις είναι εύφλεκτες. Τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο κυριαρχεί ένα κλίμα έντονα συγκρουσιακό. Ο πατριωτισμός, λέξη κάποτε απαγορευμένη για τους “in” αριστεριστές στοχαστές του πολιτικού γίγνεσθαι, ανεβαίνει στον θρόνο του πολιτικού ρεαλισμού και καθιστά εαυτόν κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής των κρατών παγκοσμίως, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα διακρατικές μορφές εξουσίας.

 Είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που μπορεί και αυτό που θα αναλάβει να οδηγήσει την Ελλάδα στο αύριο. Είναι συνεπώς απαραίτητο να εξηγήσουμε τι εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για «νέο πατριωτισμό». Μιλάει για μια αξιόπιστη και συνεπή παρουσία στο διεθνές στερέωμα. Για μια κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος. Για περισσότερο επιστημονική προσέγγιση των διεθνών σχέσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες πληγές του Ελληνισμού προήλθαν από ανθρώπους- πατριώτες, που όμως δεν ήταν σε θέση να ερμηνεύσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και να διαμορφώσουν εξωτερική πολιτική τέτοια η οποία θα ωφελούσε την Ελλάδα. Η Κυπριακή τραγωδία είναι απότοκο τέτοιων παρορμητικών πολιτικών. Το να θέλω δεν ήταν ποτέ αρκετό. Πρέπει να ξέρεις και να μπορείς.

 Πατριωτισμός δεν είναι να εκστομίζω εθνικιστικές κορώνες από το καφενείο του χωριού μου, εφησυχασμένος ότι τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους ή – ακόμη χειρότερα- πιστεύοντας στο αναπόδραστο θεωριών συνωμοσίας πολιτικάντηδων φθηνών τηλεοπτικών εκπομπών. Ο νέος πατριωτισμός περιλαμβάνει πράξεις, απαιτεί αποτελεσματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο πολιτικός που θα φορά χακί μπουφάν θυμίζοντας κινηματογραφικό αστέρα σε ταινία για το Βιετνάμ προκαλώντας το γέλιο στα διπλωματικά σαλόνια της Ευρώπης, αλλά αυτός που θα προσπαθεί να βρει τρόπους ανάτασης της οικονομίας, ανάσχεσης του δημογραφικού κυκεώνα, θωράκισης της άμυνας, ενίσχυσης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας. Η αναβάθμιση της Διπλωματικής Ακαδημίας και του επιστημονικού προσωπικού του ΥΠ.ΕΞ. είναι ψηλά στη λίστα του προγράμματος της ΝΔ όπως και η δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου συλλογικού κυβερνητικού οργάνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων στα πρότυπα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, σε αντίθεση με την ερασιτεχνική κάλυψη κυβερνητικών πόστων που παρατηρείται στις μέρες μας, με πρόσφατο παράδειγμα την παρουσία Κατρούγκαλου στις ΗΠΑ. Η αναβάθμιση του ρόλου της πολιτιστικής και της δημόσιας διπλωματίας είναι σαφώς μία σημαντική προτεραιότητα που μαζί με άσκηση οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας θα αναβαθμίσουν την εικόνα της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Αν συντονισμένες ενέργειες υψηλής στρατηγικής και άσκησης ήπιας ισχύος είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα, τώρα δεν θα μιλούσαμε για σκοπιανό πρόβλημα…

 Είναι καιρός λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι σημαίνει πατριωτισμός. Να κατανοήσουμε ότι τα μεγάλα λόγια και τα σλόγκαν δεν πιάνουν πια ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Κακό κάνουν. Χρειάζεται σοβαρότητα και δουλειά. Τόσα χρόνια πιστεύαμε σε ατάκες. Τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης, τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς, είχαν τραγική κατάληξη. Ας δοκιμάσουμε τη σοβαρότητα λοιπόν.

* Από τον Ηρακλή Γερογιώκα, μέλος του Τομέα Εξωτερικών και της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass