Επικίνδυνος συνδυασμός οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2019 16:36

Στη διάρκεια μιας επταήμερης προεκλογικής περιοδείας στην Άρτα, στην περιοχή των Τζουμέρκων από την οποία κατάγεται και ο κ. Τσίπρας, στη Σιάτιστα, στην Κοζάνη, τη Φλώρινα, το Αμύνταιο και τα Ιωάννινα, μπόρεσα να βγάλω χρήσιμα συμπεράσματα για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στο τέλος της τετραετίας Τσίπρα.

Μεγαλύτερα προβλήματα

Εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων της κυβέρνησης Τσίπρα, τα οικονομικά προβλήματα στις πόλεις και τις περιοχές που επισκέφτηκα είναι σήμερα μεγαλύτερα απ’ ό,τι ήταν το 2014.

Πρώτον, ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, γεγονός που συμβάλλει στην οικονομική παρακμή και την ερήμωση ολόκληρων περιοχών.

Το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων αυξάνεται διαρκώς, τα καύσιμα και η ενέργεια είναι ολοένα ακριβότερα, ενώ οι τιμές των περισσότερων προϊόντων είναι στάσιμες ή εμφανίζουν και πτώση.

Ειδικά στην κτηνοτροφία η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη εξαιτίας και της κατάρρευσης της τιμής του γάλακτος. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα και δεν έχει επεξεργαστεί μία στοιχειώδη οικονομική άμυνα σε όφελος των παραγωγών.

Δεύτερον, η ΔΕΗ, η οποία δεσπόζει με την παρουσία της σε πολλές από τις πόλεις και περιοχές που επισκέφτηκα, έχει μετατραπεί από καταλύτη της ανάπτυξης σε καταλύτη της κρίσης.

Τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι σε άθλια κατάσταση εξαιτίας της κομματικής διαχείρισής της, η ρύπανση εξαιτίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που στηρίζεται στον λιθάνθρακα σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου είναι τεράστια, η επιχείρηση δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για τη δύσκολη μετάβαση στη μετά τον λιθάνθρακα εποχή, ενώ απέτυχε και η προσπάθεια πώλησης μονάδων παραγωγής που στηρίζονται στον λιθάνθρακα με βάση τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Εάν δεν αποτραπεί η διαφαινόμενη κατάρρευση της ΔΕΗ θα χαθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και η τοπική οικονομία θα δεχτεί ένα πλήγμα από το οποίο δύσκολα θα συνέλθει.

Τρίτον, οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις δέχονται μεγάλη φορολογική πίεση, δοκιμάζονται από τις συνέπειες μιας εξαιρετικά αυστηρής εισοδηματικής πολιτικής που περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, ενώ δεν υπάρχει λειτουργικό τραπεζικό σύστημα ικανό και πρόθυμο να τις στηρίξει αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Η κοινωνική διάσταση

Ο συνδυασμός των αρνητικών οικονομικών παραγόντων που προανέφερα έχει φοβερές κοινωνικές συνέπειες. Επισκέφτηκα χωριά όπου κύριο μέλημα των κατοίκων είναι να πουλήσουν τα κοπάδια τους γιατί έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ η δημογραφική τάση, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, είναι εξαιρετικά αρνητική. Οι θάνατοι ξεπερνούν κατά πολύ τις γεννήσεις σε ετήσια βάση, πολλά σχολεία κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, ενώ το πιο δυναμικό τμήμα του πληθυσμού αναζητεί, σε πολλές περιπτώσεις, απασχόληση σε άλλες περιοχές ή άλλες χώρες.

Ιδιαίτερη ανησυχία μου προκάλεσε η διαπίστωση ότι για πολλούς συμπολίτες μας έχει χαθεί το κίνητρο για απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Είναι τέτοια η συμπίεση των αποδοχών ώστε πολλοί είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται θεωρητικά για τέσσερις ώρες, στην πράξη για περισσότερες, για να πάνε στο σπίτι ένα ποσό της τάξης των 360 ευρώ καθαρά τον μήνα.

Η έλλειψη σοβαρού οικονομικού κινήτρου αλλά και προσφοράς θέσεων απασχόλησης οδηγεί στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο μέσα από μία επιδοματική πολιτική που εξασφαλίζει 250-300 ευρώ τον μήνα και ευκαιριακή αδήλωτη απασχόληση που μπορεί να εξασφαλίσει, με λίγη τύχη, άλλα 100-150 ευρώ. Έτσι όπως διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Τσίπρα την οικονομία μπορεί να «συμφέρει» να είσαι στο περιθώριο παρά να απασχολείσαι στον ιδιωτικό τομέα με πολύ σκληρούς όρους.

Αυτά είναι τα ζητήματα που θα αναδείξω κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην πορεία προς τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Με τη συνεχή επαφή με τους πολίτες, τους παραγωγούς, τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν τα προβλήματα του τόπου τους, θα προσπαθήσω να συμβάλω στην επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη γρήγορη και δυναμική έξοδο της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας από την κρίση.

 

Από τον Γιώργο Κύρτσο, ευρωβουλευτή της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass