ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πελατειακό και Κομματικό Κράτος

Δημοσίευση: 02 Απρ 2019 18:00

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Πριν από ένα μήνα περίπου είχα μεταβεί στην Αθήνα. Εκεί συνάντησα έναν συνάδελφο και φίλο.

Καθίσαμε σε ένα καφενείο, συζητήσαμε διάφορα θέματα, για την υγεία μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας και τέλος για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Τότε ο φίλος μου θυμήθηκε μια περιπέτεια με σκόπιμη γραφειοκρατία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι, χωρίς να μπορεί κάποιος να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Το παιδί μου, είπε, έκανε αίτηση μετάταξης από έναν φορέα του δημοσίου σε άλλον, με βάση το σχετικό νόμο περί κινητικότητας των υπαλλήλων. Πήγα στην υπηρεσία, στην οποία έγινε η αίτηση μετάταξης, είπε, για να μάθω σε ποια φάση βρισκόταν η διαδικασία. Εκεί μία αρμόδια υπάλληλος μου είπε ότι το παιδί μου αποκλείστηκε από τη συνέντευξη και προτάθηκαν μόνο τρεις υποψήφιοι για μετάταξη για την ίδια θέση ΠΕ Πληροφορικής. Ρώτησα αν αυτό είναι νόμιμο και μου απάντησε ναι, αλλά αν θέλω περισσότερες πληροφορίες να ρωτήσω τον κ. Δ/ντή. Πήγα στον κ. Δ/ντή, του είπα σχετικά με την αίτηση του παιδιού μου και ο Δ/ντής απάντησε «Το παιδί σου αποκλείστηκε από τη συνέντευξη γιατί υπηρετεί στο Υπουργείο Παιδείας, που δεν εγκρίνει συνήθως μετατάξεις εκπαιδευτικών». Μα αυτό δεν είναι νόμιμο του απάντησα και έπρεπε η προκήρυξη να εξαιρεί τους εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας. Εξ’ άλλου ο Δ/ντής επέμεινε λέγοντας ότι εμείς θέλουμε υπάλληλο «κατσαβιδάκια» δηλαδή Μηχανικό. Μα αυτό, του απάντησα, δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, στην οποία αναφέρονται οι αρμοδιότητες της θέσης και τα απαιτούμενα είδη πτυχίων. Τέλος μου είπε για περισσότερες πληροφορίες να απευθυνθώ στην κ. Γ. Δ/ντρια. Πήγα στην κ. Δ/ντρια και αφού ανέφερα σχετικά για τη μετάταξη του παιδιού μου, μου απάντησε ότι δεν θα γίνει καμία μετάταξη για τη θέση ΠΕ Πληροφορικής, γιατί έχουμε βρει δικό μας υπάλληλο, ο οποίος μπορεί να μας εξυπηρετήσει για αυτές τις αρμοδιότητες. Όταν της ανέφερα ότι μου είπαν άλλες δύο εκδοχές, μου ζήτησε να πω τα ονόματα των υπαλλήλων που μου έδωσαν αυτές τις απαντήσεις. Δεν ανέφερα τα ονόματα, εξ’ άλλου η πρώτη υπάλληλος καθόταν στο διπλανό γραφείο – τραπέζι. Μετά απ’ αυτό ξαναπήγα στον δεύτερο υπάλληλο (Δ/ντή) και του ανέφερα τις τρεις εκδοχές. Αυτός αρνήθηκε ότι είπε για τον αποκλεισμό του παιδιού μου από τη συνέντευξη επειδή υπηρετούσε στο Υπουργείο Παιδείας. Για την εκδοχή της τρίτης υπαλλήλου (Γ. Δ/ντριας) είπε ότι «χρειαζόμασταν δύο θέσεις, βρήκαμε τη μία και προκηρύξαμε την άλλη». Μετά από αυτά έκανα δύο αιτήσεις, στη μία ζητούσα να μου απαντήσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη της διαδικασίας των μετατάξεων και στην άλλη ζητούσα τα πρακτικά της επιτροπής που απέρριψε το παιδί μου από τη συνέντευξη (ονοματεπώνυμο των μελών της επιτροπής, ημερομηνία του πρακτικού, σειρά κατάταξης των υποψηφίων για τη θέση και αιτιολογία απόρριψης από τη συνέντευξη). Μετά από λίγες ημέρες τηλεφώνησαν στο παιδί μου και του είπαν ότι δεν θα μετατάξουν κανέναν για τη θέση ΠΕ Πληροφορικής, γιατί βρήκαν δικό τους υπάλληλο, αλλά θα απαντήσουν και εγγράφως. Η έγγραφη απάντηση που πήραμε ανέφερε τις θέσεις των μελών της επιτροπής στην υπηρεσία και ότι δεν συνεδρίασε ακόμη η επιτροπή. Όταν ελάμβανα την έγγραφη απάντηση από την Υπηρεσία, δίπλα μου ήταν η πρώτη υπάλληλος. Της είπα πολύ τα μπερδέψατε και της ανέφερα τι μου είχε πει η ίδια. Αρνήθηκε ότι είπε κάτι τέτοιο.

Συμπέρασμα: Κάτι στραβό υπάρχει, δεν μπορεί οι τρεις υπάλληλοι να είναι τόσο άσχετοι με το θέμα, μάλλον συνεχίζεται το πελατειακό και κομματικό κράτος.

Προτάσεις: α) Όλες οι προκηρύξεις π.χ. για προσλήψεις, μετατάξεις, επιλογή Διευθυντών κλπ να γίνονται με αυστηρώς καθορισμένα μόρια, χωρίς κανείς να μπορεί να τα αλλοιώσει και οι προσλαμβανόμενοι κλπ υπάλληλοι να επιλέγονται αυτόματα, από το πληροφοριακό σύστημα. Να είμαστε σίγουροι ότι οι ανίκανοι υπάλληλοι που θα επιλεγούν, θα είναι λιγότεροι απ’ αυτούς που θα επιλέξει το πελατειακό και κομματικό κράτος. β) Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις μαγνητοφωνήσεις και να επιτρέπεται σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί πώς θα αποδείξει κάποιος τα λεγόμενά του χωρίς μάρτυρες;

Οπωσδήποτε η αξιολόγηση και η συνέντευξη είναι απαραίτητες, αλλά στη χώρα μας αποδείχτηκε ότι γίνονται για την εξυπηρέτηση των ημετέρων, με τη σκόπιμη γραφειοκρατία. Θα πρότεινα η συνέντευξη (ερωτήσεις και απαντήσεις) να καταγράφεται από Γραμματέα της επιτροπής, ώστε να δύναται εκείνος που θεωρεί ότι αδικείται να βρίσκει το δίκαιό του στη δικαιοσύνη.

Απόστολος Σδράλιας, συνταξιούχος γεωπόνος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass