Δημοσκόποι και πολίτες

Δημοσίευση: 11 Απρ 2019 17:15

Το κανάλι του κυρίου Ιβάν ανακοίνωσε δημοσκόπηση, που έγινε από την ALCO μεταξύ 18-23/2.

Το ΟΡΕΝ την "έβγαλε" μόλις στις 6.4.με την παρατήρηση ότι τα ευρήματα των τάσεων της κοινής γνώμης (1.000 άτομα) προκύπτουν λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφήνει να εννοηθεί πως στο μεταξύ με τα προεκλογικά δώρα η "ψαλίδα" θα έχει κλείσει. Η Φεβρουριανή δημοσκόπηση της ΑLCO δείχνει προβάδισμα της ΝΔ 5,7 μονάδων. Η ΝΔ λαμβάνει 23,8% κατά την ΑLCO. Ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1%. Η Χρυσή Αυγή τρίτη με 5,3%.Το ΚΚΕ 4ο με 5,1,% και το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ) μόλις 4,1%. Το ίδιο εικοσαήμερο πριν τη δημοσίευση της ΑLCO, στις αρχές Απριλίου, τα ευρήματα τάσεων των εταιρειών ΜΑΡΚ, MRB, PULS και Μetron Analysis δείχνουν διαφορετικά πράγματα. Για να μην σας κουράζω, όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτη τη ΝΔ με 28,5% έως 31,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ με 18,5% έως 23,5%, 3ο το Κίνημα Αλλαγής με 6,7% έως 7,5%, τη Χρυσή Αυγή με 5,4% έως 7,4% και το ΚΚΕ με 4,7% έως 5,1%.Επίσης όλες οι άλλες φέρουν τρίτο το Κίνημα Αλλαγής.

 Τα "ευρήματα" της ΑLCO-OPEN του κυρίου Σαββίδη (που- για να μην την εκθέσουν ανεπανόρθωτα-ανακοινώνονται μεν στις 6.4.19, αλλά... είχαν προκύψει κάνα δυο μήνες νωρίτερα) εκφράζουν το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ακριβώς είναι ο Σαββίδης και ποιο το αφήγημα; Ο Ελληνορώσσος ολιγάρχης, ο μόνος που "επενδύει" σήμερα στην Ελλάδα, είναι εκείνος, που ομολόγησε στον διαβόητο διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ότι πήγε εκεί, όχι για να χτυπήσει μια άδεια, αλλά για να… ανεβάσει την τιμή της. Κοινός αβανταδόρος και "πλειστηριατζής" του Παππά δηλαδή. Τώρα που πήρε στο 1/4 της τιμής, που είχε "προσφέρει" τότε, μια άδεια καναλιού, είναι δυνατό, να αρνηθεί εκδουλεύσεις στον κ.Τσίπρα; Ετσι προέκυψε η ανάσυρση μιάς δημοσκόπησης (ας μη θέσω εισαγωγικά) που διενεργήθηκε πριν καιρό... Το αφήγημα της "δημοσκόπησης" της ALCO πάντως έχει ενδιαφέρον και απευθύνεται σε... σανοφάγους (ίσως δικαίως).

 Ας το προσέξουμε. Μόνον πέντε μονάδες είναι μπροστά η ΝΔ. Πριν ένα χρόνο η διαφορά ήταν μεγαλύτερη και καλύφθηκε, παρότι δεν υπάρχει μεγάλη συσπείρωση, ενώ αυτή της ΝΔ είναι στο 81%. Μέχρι τις εκλογές όλα παίζονται. Είναι και η αναμονή του Νόμπελ, όπου έχει παρέμβει και ο Πάπας. Είναι και οι 120 δόσεις, που θα ψηφιστούν τον Απρίλιο, θέλουν δεν θέλουν, οι δανειστές (Δεν υπογράψαμε τις Πρέσπες;). Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε συρρίκνωση και δεν θα είναι στην τρίτη θέση. Θα βγει με μικρό μονοψήφιο ποσοστό, κάτω από τη Χ.Α. και το Κ.Κ.Ε. Άρα θα διαλυθεί, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχήσει στον αντιδεξιό χώρο. Οπότε, "ή εμείς ή αυτοί". Κάθε ψήφος στην Γεννηματά είναι χαμένη. Ιδού το μήνυμα και το αφήγημα της... δημοσκόπησης του ΟPEN.

Oσο πλησιάζουν οι εκλογές θα εντείνεται η επιχείρηση ψευδοαπεικονίσεων, παροχών, και δίωξης αντιπάλων -μεταξύ άλλων και- για το σκάνδαλο Νovartìs,παρότι δεν βρέθηκε από τον... ανασυρθέντα φάκελο οποιοδήποτε στοιχείο. Η δίωξη θα περιοριστεί για την τιμή των όπλων μάλλον σε πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας, ίσως και σε κανέναν τελικά, επειδή κάποιοι επίορκοι στην Εισαγγελία βλέπουν και τα... μελούμενα. Βέβαια άλλο η δίωξη και άλλο το θλιβερό "πηγαινέλα" στη Βουλή, για να αιωρείται η σκανδαλολογία.

 Γιατί άραγε να "διωχθεί" έστω κάποιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Μα επειδή ο Τσίπρας θέλει να αλώσει. Όχι να συσπειρώσει το ΚΙΝΑΛ. Το τελευταίο απεύχεται, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επαναπατρισμού παλαιοπασόκων-κρατιστών, που οδηγήθηκαν προς αυτόν, για... λαγούς με πετραχείλια. Η κλειστή ομάδα του Μαξίμου με την όψιμη μάσκα της σοσιαλδημοκρατίας οσμίζεται αυτό, που δεν αντιλαμβάνεται το ποίμνιό της... Πως κινδυνεύει με στραπάτσο επικών διαστάσεων. Γι’ αυτό δεν την ενδιαφέρει αν θα γκρεμίσει ό,τι έμεινε όρθιο από την οικονομία. Ούτε αν θα παραφουσκώσει τη βδέλλα του Κράτους των 750.000 χιλιάδων ατόμων (πρωτιά παγκόσμια), που έχει κολλήσει στο λιπόσαρκο σώμα της υπόλοιπης Κοινωνίας και της ρουφάει όσο αίμα της απέμεινε. Είναι απόλυτα εξουσιομανής ο κ.Τσίπρας και ζει μέσα σε όνειρο, που δεν μπορούσε να φανταστεί. Κοινώς "του έκατσε". Δεν τον νοιάζει αν δεν υπάρξει μέλλον στη Χώρα. Αρκεί η εξουσία, που αν δεν έχεις νοητικά και ηθικά εμπόδια, να της αντισταθείς, σε τρελλαίνει.

 Η ελληνική Κοινωνία στην πολιτική της έκφανση και καθένας χωριστά ως ατομική οντότητα χρειάζεται να δώσουν τώρα απαντήσεις σε ερωτήματα που πρέπει να κάνουν (όπως και όλοι στους εαυτούς μας) πριν πάνε στις κάλπες αυτής της χρονιάς καθώς τοπικές, εθνικές και ευρωεκλογές έχουν χωριστά και στο σύνολό τους δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Είναι πατριωτισμός οι συντάξεις στα 40, το άρμεγμα του Δημοσίου, η μίζα δημόσιων λειτουργών, οι κατά κύματα διορισμοί στο Δημόσιο, η αναξιοκρατία, ο ευδαιμονισμός με δανεικά; Πριν χρόνια διάβασα -και το ξαναβρήκα- σ' ένα άρθρο του διανοητή Δημήτρη Σιόλιου. "Η Πατρίδα και ο πατριωτισμός πρέπει να τοποθετηθούν στην πραγματική τους διάσταση, που είναι χειροπιαστή... Ξεπερνάει ιδεολογίες και κόμματα... Πατρίδα είναι η ανάληψη ευθύνης. Πίστη στους θεσμούς... Σεβασμός του διπλανού... Να επιδιώκεις την αριστεία. Είναι η παιδεία. Να ξέρεις τα όρια της γνώσης και να μη ζεις αρμέγοντας την αγελάδα του Κράτους… Πατριωτισμός είναι να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να μη βλέπεις εκεί… τον Λεωνίδα ή τον Πλάτωνα...".

 Όσο λειτουργούμε μέσα από ιδιοτελείς σκέψεις και κομματικές υποσχέσεις, δεν είμαστε σκεπτόμενοι, αλλά αυτοκτονικοί πολίτες. Βάζουμε τα δάχτυλά μας και βγάζουμε τα μάτια μας πιστεύοντας αθώα, πως είμαστε ο κυρίαρχος Λαός. Τίποτα δεν είμαστε."Το ελληνικό Κράτος -έγραψε πριν λίγα χρόνια ο Θόδωρος Σκυλακάκης- έχει ιδιοκτησία, που απομυζά σήμερα το 50% των πόρων της Χώρας. Είναι ιδιοκτησία όσων το απολαμβάνουν." Το έχει κατανοήσει ο κ.Τσίπρας ως κομμουνιστής. Τα κομμουνιστικά ηγετικά στελέχη ήταν ιδιοκτήτες των Κρατών που Κυβερνούσαν. Γι’ αυτό και ήθελαν να κυριαρχούν ισόβια. Ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει άλλωστε. Δεν του αρκεί η ενοικίαση, όπως σε κάθε δημοκρατικό Κόμμα που εκλέγεται, ώστε να κυβερνήσει στα συνταγματικά χρονικά περιθώρια, που έχει την εντολή του Λαού. Θέλει την ιδιοκτησία. Πόσο πατριωτικό είναι αυτό;

 Σκεφθείτε λίγο... Όταν ως ενοικιαστής τέσσερα και πλέον χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ συσσώρευσε μύρια όσα στον τόπο, από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και το χρέος, που το έφτασε στο 183% (από το 134% που ήταν το ’14) μέχρι την εργαλειοποίηση Δικαστών, Εισαγγελέων και ανεξάρτητων Αρχών, την υποθήκευση της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια, τη φτωχοποίηση ολόκληρης της μεσαίας τάξης, την ακραία φορολογία, την αποεπένδυση και τη σιωπή για τους υπεύθυνους μιας τραγωδίας που μεγάλωσε ο ίδιος. Όταν λοιπόν στο διάστημα αυτό διέπραξε όλα αυτά και υποβίβασε την Ελλάδα στο σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών παγκοσμίως, σκεφθείτε τι θα προκύψει αν του παραδοθεί πάλι η Κυβέρνηση της Χώρας. Γι’ αυτό ας είμαστε αποστασιοποιημένοι από δημοσκοπικά αφηγήματα, που κρύβουν συνήθως σκοπιμότητες κρυπτόμενων συμφερόντων. Και αυτό δεν αφορά μόνον στην τωρινή Κυβέρνηση και τα τωρινά κόμματα. Πρόκειται για γενική θεώρηση και στοχαστική ανάγνωση, όσων εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Το ψέμα και η δημαγωγία δεν το εξυπηρετούν. Ούτε οι ζουρνάδες και τα νταούλια. Ούτε πως τα μνημόνια έφεραν την κρίση. Ούτε τα επιδόματα στη θέση της δουλειάς. Ή η σύνταξη στα 45 και τα 50. Ας οξύνουμε τον νου και ας στοχαστούμε για το "εμείς", που είναι το αληθινό συμφέρον του ηθικού "εγώ".

Του Απόστολου Βλιτσάκη

* Ο Απ. Βλιτσάκης είναι επίτ. δικηγόρος Α.Π.-ΣτΕ-ΔΕΕ-ΑΔΔΑ, πρ. επικεφαλής νομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass