Η εξουσία δεν κουβαλάει αξιακό φορτίο

Δημοσίευση: 11 Απρ 2019 18:00

«Όποιος βρίσκεται στην εξουσία

δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα

ολόκληρη μία νύχτα».

Όμηρος

Η εξουσία πηγάζει από τον λαό που εκλέγει τους εκπροσώπους του. Αυτοί με τη σειρά νομοθετούν και θεσπίζουν τους θεσμούς, με τους οποίους κυβερνάται ο λαός και διοικείται ο τόπος. Οι εκπρόσωποι του λαού με κάθε οργανωμένο και καλλιεργημένο λαό θεσμοθετούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και ορίζουν τη βασική δημοκρατική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η εκτελεστική εξουσία που ασκείται από την κυβέρνηση και τα όργανά της πάσχει και ασθενεί, γιατί πτωχεύει και κατευθύνεται στην επίτευξη σκοπών και στόχων που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Όλα τα κόμματα, και κυρίως οι ασκούντες την εξουσία, μόνιμα στοχεύουν στην κατάκτηση της εξουσίας. Ο νυν πρωθυπουργός και ως αντιπολίτευση που ήταν στο παρελθόν είχε ιδιαίτερη επίδοση σε πλούσιες ελκυστικές υποσχέσεις και καλλιεργούσε παραπλανητικές προσδοκίες.

Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα κυβερνάει 4 χρόνια και όλες οι κυβερνητικές πράξεις και τα κυβερνητικά ενεργήματά του υπηρετούν με πείσμα και με ανευθυνότητα τον λαϊκισμό, τον κομματισμό, την παραβίαση της αρχής της νομιμότητας και την περιφρόνηση της αξιοκρατίας. Και το χειρότερο, για να κρατηθούν στην εξουσία με ιδιαίτερη υποτέλεια εξυπηρετούν τα ξένα συμφέροντα και υπακούουν στις εντολές των ξένων παραγόντων βλάπτοντας τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράφει τη Συνθήκη των Πρεσπών παρά την αρνητική στάση του Ελληνικού λαού. Και τη θεωρεί υπόδειγμα για την αντιμετώπιση και άλλων περιπτώσεων και για εφαρμογή σ’ άλλα εθνικά θέματα.

Η σκέψη του είναι εθνικά επικίνδυνη και ζημιογόνα για τις εθνικές μας υποθέσεις. Μέχρι σήμερα δεν εξεδήλωσε την ευαισθησία του για τους ανέργους και τους φτωχούς, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν έχουν μοίρα κάτω από τον ήλιο. Απασχολήθηκε με τους εργαζόμενους που αμείβονται με αναιμικούς μισθούς, με πενιχρές αμοιβές που προκαλούν τη δυστυχία και εξασφαλίζουν την εξαθλίωση; Υπάρχει πολιτική σκέψη στο πρωθυπουργικό μυαλό για τους αγρότες, τον πρωτογενή τομέα, πώς να αντιμετωπισθεί η κρίση και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι καλλιεργητές της γης, ως προς το κόστος της παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων, τους κινδύνους της παραγωγής και την επίτευξη των αγροτικών εισοδημάτων;

Η εξουσία του πρωθυπουργού ασχολούμενη με τον αγροτικό τομέα κινείται νωχελικά και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης διαθέτει σεβασμό προς τη δικαιοσύνη όταν δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των ανωτέρων δικαστηρίων; Διαθέτει η κυβερνώσα παράταξη, ευαισθησία, δυναμισμό και μελετημένη μεθοδικότητα έναντι της αλλοπρόσαλλης και διεκδικητικής Τουρκικής πολιτικής, όταν υπουργοί και βουλευτές κάνουν δηλώσεις που διευκολύνουν και αναγνωρίζουν εκ των προτέρων δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο;

Η σημερινή εξουσία πανηγυρίζει για την έξοδο από τα μνημόνια, με παραμένουσες τις μνημονιακές υποχρεώσεις και των ισχυρών μνημονιακών νόμων που ταλανίζουν και ταλαιπωρούν τον λαό. Δεν υπάρχει κυβερνητική διάθεση για επενδυτικό προγραμματισμό και αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, αφού δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και κυρίως κλίμα εμπιστοσύνης για την είσοδο των ξένων επενδύσεων.

Η παρούσα εξουσία δεν συνεργάζεται, δεν ρίχνει γέφυρες συνεννόησης και σύμπραξης με τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου μας. Επιδιώκει τη σύγκρουση, τη μονομερή άσκηση της εξουσίας, τη διχόνοια και τον διχασμό. Δεν έχει το χάρισμα της ανοχής της συνεργασίας και της συνύπαρξης των αντίθετων απόψεων και των συγκρουόμενων ιδεών, για να επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα της άσκησης της εξουσίας.

Ο σημερινός επικεφαλής της κυβέρνησης ως πολιτικάντης στοχεύει στην άγονη αντιπαλότητα και τον άγριο φανατισμό στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τον λαό μας για να καταλήξει στη διχόνοια και τη διάλυση της ενότητας του λαού. Ο κ. Τσίπρας απευθύνει αιτιάσεις εναντίον του ΚΙΝΑΛ γιατί δεν προσχωρεί στον ενιαίο αριστερό χώρο. Προτίθεται να συνεργαστεί μελλοντικά με τη Ν. Δ. που εκφράζει τη συντηρητική πολιτική. Ο λαός γνωρίζει ότι αυτός εργάστηκε επί 4 χρόνια με τους ακροδεξιούς Ανεξ. Έλληνες. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβάλει τη ρύπανση της αριστερής ιδεολογίες. Την ανυπαρξία αρετής και της απαξίωσης της εξουσίας. Και στα κατώτερα όργανα που ασκούν εξουσία, προβάλλεται η βία, η αυστηρή τήρηση του γράμματος του νόμου και εκλείπει η ερμηνεία του νόμου με στόχο την προστασία της ζωής, την υγεία και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η τυπική εφαρμογή του νόμου δεν υπηρετεί αξίες και αρχές γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις ηθικές αρχές που είναι υπεράνω των νόμων.

Η ηλικιωμένη κυρία που συνελήφθη γιατί πουλούσε κάλτσες που έκανε η ίδια για να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει τα βασικά έξοδα της ζωής δεν έπρεπε να τιμωρηθεί. Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία σε μια ηλικιωμένη γυναίκα επιβάλλουν την επιείκεια και δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του νόμου.

Η εξουσία έχει αυταρχικότητα, βία, εκμηδενισμό της προσωπικότητας, έλλειψη ευαισθησίας, προσβολή της αξιοπρέπειας.

Η παρούσα εξουσία είπε το ταπεινωτικό ναι στη Συνθήκη των Πρεσπών και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εξέφερε το θαρραλέο όχι για τη συμμετοχή του στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στα Σκόπια.   

Όμως η εξουσία μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια, να έχει ως σκοπό την ανθρωπιά και την προστασία της αξιοπρέπειας. Να προστατεύει την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικά την έννομο τάξη. Αυτό θα αποτελέσει ένα προσεχές κείμενο.

Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός έμεινε σύμφωνα με τον Όμηρο κανένα βράδυ άγρυπνος, απασχολούμενος με τα άλυτα προβλήματα του ελληνικού λαού καθ’ όλη την τετραετία που άσκησε την εξουσία;

Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι ο ελληνικός λαός που έφερε στην εξουσία τον Σύριζα τώρα καλείται στις επερχόμενες εκλογές να τον εκδιώξει με την ετυμηγορία του που θα αξιολογήσει σωστά και αντικειμενικά την αποτυχημένη άσκηση της εξουσίας.

Του Γιάννη Θεούλη επιτίμου Δικηγόρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass