Η Οικονομία: το… ατού του ΣΥΡΙΖΑ!

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2019 16:32

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, κυρίως, στην Οικονομία και στις παροχές.

Θα επιχειρήσουν να προβάλλουν, μέχρι και τις εθνικές εκλογές, τα «επιτεύγματα» της οικονομικής τους πολιτικής στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Και, φυσικά, δεν θα λείψουν τα ψέματα και οι μισές αλήθειες, δοθέντος ότι κατά τον Αριστοτέλη (384 π.Χ. - 322 π.Χ.) «έξις δευτέρα φύσις εστί».

Το πόσο… επιτυχής υπήρξε η ασκηθείσα οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκύπτει και από την ιλιγγιώδη αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, απότοκο της ενσυνείδητης - κατά δήλωση Τσακαλώτου και Χουλιαράκη - υπερφολόγησης και ως εκ τούτου διάλυσης της μεσαίας τάξης, αλλά και της περαιτέρω εξουθένωσης - στα όρια της εξαθλίωσης - των χαμηλών εισοδημάτων, με την επιβολή νέων εμμέσων φόρων, αλλά και την αύξηση των υπαρχόντων και τέλος τη μείωσης του αφορολογήτου ορίου μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ. Γι’ αυτό, διανύοντας την προεκλογική περίοδο, για ψηφοθηρικούς λόγους, η Κυβέρνηση εξήγγειλε τη ρύθμιση των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ για την «αποκατάσταση αδικιών» - κατά δήλωσή της - υποσχέθηκε ένα προεκλογικό πακέτο παροχών, με μοναδική επιδίωξη την αποτροπή μιας εκλογικής συντριβής, η οποία θα εγγίσει τα όρια της «στρατηγικής ήττας». Η μέθοδος του Ν. Χότζα σε πλήρη εφαρμογή: ανάκληση ολική ή μερική των επώδυνων μέτρων που νομοθέτησε εφάρμοσε για να επιτύχει τα εξουθενωτικά για την οικονομία και τους πολίτες υπερπλεονάσματα και τη στοχευμένη διανομή μέρους αυτών!

Λόγω οικονομίας χώρου, ας δούμε ελάχιστα στοιχεία της οικονομίας, από το 2014 μέχρι το 2018.

Στα τέλη του 2014 το δημόσιο χρέος ήταν 311,7 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 177,1% του ΑΕΠ, ενώ στα τέλη του 2018 ήταν 359 δισ. ευρώ, ήτοι 182,2% του ΑΕΠ. Εξ αυτών τα μεν 292 δισ. ευρώ είναι τα παντός τύπου δάνεια, τα δε 67 δισ. ευρώ είναι οι χρεωστικοί τίτλοι. Και όλα αυτά μετά το «κούρεμα» του χρέους με το PSI, του έτους 2012, συνολικού ύψους (106 + 32) = 138 δισ. ευρώ και καθαρού οφέλους 51,5 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα της Οικονομίας είναι αυτό της ανάπτυξης. Όταν αυτή κινείται πέριξ του 2% τότε το μέλλον, δυστυχώς, είναι ζοφερό και συνιστά πρόκληση να επαίρεται ο Τσίπρας ότι η Οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Αλ. Τσίπρας πρόσφατα επανέλαβε τόσο στα Χανιά, όσο και στη Βουλή μεταξύ των άλλων, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, αποκρύπτοντας τι ίσχυε μέχρι τότε, αλλά και στην κατάργηση των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία. Πότε επιτέλους θα πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την αλήθεια;

Για τους ανασφάλιστους, λοιπόν, ίσχυε πριν το 2015 η υπ’ αριθμ. Υ 4α/ΓΠ/οικ. 49.985/03.06.2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση - ΚΥΑ (ΦΕΚ 1465/Β΄/05.06.2014, που είχε τροποποιήσει, προγενέστερη, την υπ’ αριθμ. 139.491/2006 ΚΥΑ, με θέμα: «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων» ασθενών, υπογεγραμμένη από τους τότε υπουργούς Χρ. Σταϊκούρα, Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση. Η απόφαση αυτή έθετε ως προϋπόθεση τη δωρεάν λήψη από τον ασθενή παραπεμπτικού, από γιατρό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας - ΠΕΔΥ και την Πιστοποίηση της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής του Νοσοκομείου ότι όντως ο προσερχόμενος χρήζει νοσηλείας. Η διαδικασία αυτή ήταν γραφειοκρατική και γι’ αυτό η παρούσα Κυβέρνηση την κατήργησε, βελτιώνοντας συγχρόνως και όσες άλλες ελλείψεις διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της.

Η κατάργηση των 5 ευρώ των ασθενών στα Νοσοκομεία θεωρήθηκε από την Κυβέρνηση ως μέγα επίτευγμα και γι’ αυτό διατυμπανίζεται μέχρι και σήμερα. Απέφερε στα Νοσοκομεία ένα έσοδο της τάξεως των 19 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Αντ’ αυτού αυξήθηκε η εισφορά υπέρ Υγείας (από 4% στο 6%) κατά 2% στην κύρια σύνταξη και επιβλήθηκε εισφορά 6% στις επικουρικές. Οι αυξήσεις αυτές απέφεραν ένα επιπλέον έσοδο υπέρ του Δημοσίου και σε βάρος των συνταξιούχων, της τάξεως των 700 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο! Τούτο σημαίνει πολύ απλά ότι ένας συνταξιούχος ακόμη και των 500 ευρώ τον μήνα, επιβαρύνεται στην κύρια σύνταξη επιπλέον (500 x 2%) 10 ευρώ τον μήνα και (12 x 10) 120 ευρώ τον χρόνο!

Και είναι εξοργιστική η επιμονή της Αχτσιόγλου, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ότι οι συντάξεις δεν μειώθηκαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, όταν μειώθηκαν με τη μείωση του αφορολόγητου (από 9.545 σε 8.636 ευρώ), κατά 200 ευρώ τον χρόνο, από την πιο πάνω αύξηση εισφοράς υπέρ Υγείας, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση της κατώτατης σύνταξης, όπως με τον από 1ης Ιουλίου 2016 επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις και τέλος τη μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων (από 13 Μαΐου 2016) με τον «νόμο Κατρούγκαλου», μείωση που ισούται με την προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων.

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass