Ο Νώντας που χαλούσε την... πιάτσα!

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2019 16:34

«Όλη μέρα στα λιμάνια

και στα ναυπηγεία,

στου θανάτου τα καζάνια

στα μηχανουργεία,

λιώνουν τα νιάτα μας

στη βιοπάλη,

με τα κομμάτια μας

δένει τ´ατσάλι...».

ΜΕΓΑΛΩΜΕΝΟΣ με τη γενιά που άκουγε το πιο πάνω άσμα του Γιώργου Νταλάρα και έτρεχαν τα δάκρυα, πονεμένα μέσα από την ψυχή του, χτυπώντας δεκάωρα και δωδεκάωρα και νυχτερινές βάρδιες στα υπόγεια μιας επιχείρησης επεξεργασίας μετάλλων στη Λαμία, ο Νώντας της γειτονιάς μας, εκείνο το θλιμμένο και κουρασμένο από τη δουλειά παιδί, σήμερα άντρας πλέον, οικογενειάρχης, είδε το πείσμα του να αλλάξει επιτέλους δουλειά, να πετυχαίνει. Να μπει στο δημόσιο, να τρουπώσει που έλεγε και ο Βουτσάς. Όταν του ανακοίνωσαν ότι πέτυχε στον διαγωνισμό πρόσληψης στον δήμο ως οδοκαθαριστής, πέταξε από χαρά. Γλέντι είχε μέσα του από την ανέλπιστη πρόσληψη, κέρασε όλη τη Λαμία, επιτέλους, μόνιμος στο δημόσιο, με ένσημα, σίγουρες άδειες και τον μισθό να πέφτει «ντάγκα» - βρέχει χιονίσει - στην ώρα του.

ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ λοιπόν εργάτη στην καθαριότητα. Αλλά τώρα δημόσιο υπάλληλο. Και τον έβαλαν να αδειάζει μια φορά κάθε πρωί πεντέξι κάδους στις πλατείες. Αυτούς που έχουν σχήμα σόμπας και δέχονται λίγα σκουπίδια, κυρίως χαρτιά, στα πάρκα. Αστεία δουλειά, δουλειά πέξε-γέλασε για τον Νώντα (μαθημένο να ...μασάει το αλουμίνιο όλη μέρα), άρχισε να βοηθά συναδέλφους του και στο κλάδεμα των θάμνων, και σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες, έτσι για να μην κάθεται. Ώσπου τον στρίμωξαν σε μια γωνία για ... ξύλο που λέει ο λόγος, «κάτσε καλά του είπαν, χαλάς την πιάτσα»! Είδε στα σοβαρά την απειλή ο άνθρωπος, τον απομόνωσαν και λίγο, σταμάτησε να δουλεύει φιλότιμα, άρχισε να κάνει κι αυτός, ό,τι και οι άλλοι. Δηλαδή τίποτα! Ένα μισάωρο την ημέρα και αραλίκι. Μέχρι το σχόλασμα...

ΜΙΑ εβδομάδα του πήρε ώσπου να καταλάβει καλά τη διαφορά του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ο φουκαράς ο Νώντας. Αλλά και πάλι την ακριβή διάσταση της διαφοράς, δεν την εμπέδωσε πλήρως. Γιατί το άλλο πρωί τον βρήκε στην υπηρεσία ο συγχωριανός του, οικονομικός διευθυντής του δήμου τότε και τον ρώτησε:

«Ρε Νώντα, πόσα χρόνια δούλευες στα μέταλλα; Πόσα ένσημα έχεις; Ηλικία; Παιδιά ανήλικα;».

Του απάντησε ο φιλότιμος εργάτης, είχε πολλά και χρόνια και ένσημα, βαρέα σχεδόν όλα.

Ο άλλος σκέφτηκε, τα λογάριασε πρόχειρα στο μυαλό του και χαρούμενος, τον άρπαξε από το μπράτσο:

«Αρχηγέ, εσύ όπου νάναι βγαίνεις στη σύνταξη!».

«Αμάν βρε πατριώτη, πριν μια βδομάδα ήρθα για δουλειά, να φύγω κιόλας;».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, δεν πρόκειται ποτέ και τίποτε να αλλάξει. Το ανέκδοτο με τις επιδόσεις του ταύρου όταν έγινε δημόσιος υπάλληλος, δεν βγήκε τυχαία από τον λαό. Ο Νώντας σε λίγα χρόνια θα βγει στη σύνταξη όχι γιατί το θέλει ο άνθρωπος αλλά θα τον αποβάλει το σύστημα. Ένα σύστημα που μια ζωή επιβράβευε την απροθυμία. Δυστυχώς...

Από τον Χρήστο Τσαντήλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass