Τα φαινόμενα της Κλιματικής Αλλαγής και οι συνέπειες

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2019 16:36

Η ανθρωπότητα βιώνει έντρομη τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνότερα ακραία κλιματικά φαινόμενα, της αλλαγής στον πλανήτη μας.

Ο κόσμος της υδρογείου σφαίρας, βλέπει και ζει, αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο, τις φοβερές επιπτώσεις και τις τραγικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Όμως, οι κοινωνίες των λαών – ίσως – δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη στο βαθμό που πρέπει, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, και τα καταστροφικά φαινόμενα που έζησε και που θα ζήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον (εάν δεν αλλάξει ρότα εδώ και τώρα – εάν δεν αλλάξει τρόπο ζωής – να μην πούμε πως έπρεπε να είχε γίνει αυτό από χτες) θα είναι αδιανόητα και ασύλληπτα αυτά που θα συμβούν, για τον απλό απληροφόρητο άνθρωπο, και για τον κόσμο ολόκληρο στον πλανήτη.

Οι κυβερνήτες των μεγαλύτερων κρατών (G 20) ψυχανεμίζονται, με πρώτη την αμερικανική κυβέρνηση του κυρίου Τραμπ σήμερα, ο οποίος σφυρίζει αδιάφορα, όπως τον βλέπουμε κατά καιρούς, σε όλες σχεδόν τις κορυφαίες συνεδρίες που γίνονται για τη σωτηρία του πλανήτη, από τους «ισχυρούς» και τους ρυθμιστές της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Τα αίτια της κλιματικής αλλαγής είναι σχεδόν γνωστά τα περισσότερα (αν δεν πούμε όλα) στους ηγεμόνες, στους ηγήτορες, και στις εξουσιαστικές κυβερνήσεις των λαών, και χρόνια τώρα επισημαίνονται από τους ειδικούς επιστήμονες παγκοσμίως, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα επιστημονικά βιβλία που περιγράφουν τεκμηριωμένα τα συμβάντα που διαδραματίζονται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, άλλα και τα όσα θα συμβούν μελλοντικά «φυσικότροπα», με την κλιματική αλλαγή.

Και να αναφέρουμε εδώ, γιατί η φύση αντιδράει, με τα όσα βλέπουμε και ζούμε στον κόσμο. Να αναφέρουμε και να περιγράψουμε γλαφυρά, κάποιες από τις βασικές αιτίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ατμοσφαιρική λειτουργία του σύμπαντος κόσμου. Ξεκινώντας από την υπερθέρμανση που προκαλούμε εμείς στη Γη, με τη χρήση και την κατάχρηση πολλές φορές, κάθε είδους μηχανικής λειτουργίας, εργοστασίων, αυτοκινήτων, πλοίων, και πιο πολύ των ορυκτών καυσίμων, κυρίως του άνθρακα, που δημιουργείται η αύξηση εκπομπών των αερίων, του φαινομένου του θερμοκηπίου – όπως το λέμε – στον πλανήτη.

Για την υπερθέρμανση της Γης, που παράγεται και δημιουργείται συχνότερα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ευθύνεται κατά τους ειδικούς πάνω από το 60%, για τις συνέπειες και τα φαινόμενα της υπερθέρμανσης ο άνθρωπος. Όπου, εξαιτίας όλων αυτών, λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική χερσόνησο του Νοτίου Πόλου, με αποτέλεσμα να ξεκόβονται αλυσιδωτά, τεραστίων διαστάσεων παγόβουνα, και να χάνονται στα θαλασσινά πελάγη και στους ωκεανούς.

Οι επιφανέστεροι κλιματολόγοι του κόσμου και πολλά οικολογικά κινήματα παγκοσμίως, έχουν επισημάνει πολλές φορές τα τεκταινόμενα (εκπέμποντας SOS) για τις καταστροφικές συνέπειες, όπως: ραγδαίες καταρρακτώδες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις με πλημμυρικά ακραία φαινόμενα, με υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων και τις θεομηνίες που έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα σε πολλές χώρες του πλανήτη. Έχουν επισημάνει τις υποθαλάσσιες, υπόγειες και επίγειες πυρηνικές δοκιμές, που γίνονται από τις ηγεμονικές χώρες της γης (να μην πούμε από τις υπερδυνάμεις) όπως και τις ανεξέλεγκτες εξορύξεις αργού πετρελαίου, αρτεσιανών πηγών νερού, χρυσού και διαφόρων άλλων ορυκτών μετάλλων, που «τρώνε» τα σπλάχνα της μάνας γης, και δημιουργούν ανισορροπίες στους νόμους της φύσης και γενικότερα στο οικοσύστημα του πλανήτη, με αποτέλεσμα να έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Οι σεισμοί και τα καταστροφικά θαλασσινά τσουνάμια (όπως αποκαλούνται) που είδαμε την τελευταία εικοσαετία, στην Ινδονησία το 2004 και στην Ιαπωνία το 2011, με τα ολέθρια καταστροφικά φαινόμενα σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές καταστροφές, δεν είναι τυχαία και άσχετα με την κλιματική αλλαγή πράγματα. Χάθηκαν πολιτείες ολόκληρες, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες υπάρξεις. Βούλιαξαν νησιά και υπερκαλύφτηκαν από τους ωκεανούς. Ξεκληρίστηκαν και ξεριζώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας κοινωνίες ολόκληρες και ανθρώπινοι πολιτισμοί αιώνων, στο όνομα του αδυσώπητου κέρδους, της απερισκεψίας και της πλουτοκρατίας.

Ο μεγάλος ακαδημαϊκός, ο διακεκριμένος και σπουδαίος φυσικός επιστήμονας Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Ερευνας Φυσικής και Ατμοσφαιρικής Κλιματολογίας Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρεται με στοιχεία «κόλαφος» για τους καύσωνες, την ερημοποίηση και τα τρομακτικά ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα αντιμετωπίζει συχνά πλέον η χώρα μας, αν συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο ζωής που κάνουμε μέχρι σήμερα. Έτσι, τι μας μένει; Να κάνουμε εμείς κυβερνήτες της Ελλάδας, την πολιτική επαναστατική αλλαγή στη ζωή μας, πριν μας ξεπαστρέψει και μας εξαφανίσει η κλιματική αλλαγή με τα ακραία φαινόμενά της.

Από τον Δημήτρη Τσικούρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass