ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Δύο μήνες χωρίς καθηγητή Βιολογίας

Δημοσίευση: 05 Νοε 2019 16:30

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, με απόφαση της μαθητικής κοινότητας, το 3ο Γενικό Λύκειο Λάρισας τέθηκε υπό κατάληψη διάρκειας μίας ημέρας, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.

Αφορμή της κατάληψης αποτέλεσε η χρονικά απαράδεκτη απουσία καθηγητή του επιστημονικού κλάδου Βιολογίας (ΠΕ0404). Σχεδόν δύο μήνες μετά την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα μάθημα Βιολογίας με αναμενόμενο αποτέλεσμα τη δυσανασχέτηση των μαθητών. Αν και το πρόβλημα αφορά στην ολομέλεια της μαθητικής κοινότητας, θα θέλαμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη γνωστική ανισότητα που δημιουργείται μεταξύ των μαθητών του τμήματος επιστημών υγείας και των μαθητών άλλων σχολείων που η Βιολογία διδάσκεται κανονικά. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Βιολογία αποτελεί πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, οπότε η καθυστέρηση στην παράδοση της ύλης απειλεί άμεσα το μέλλον των μαθητών. Θεωρούμε άδικο να συναγωνίζονται στις Πανελλήνιες παιδιά που η προετοιμασία τους διαφέρει κατά δύο μήνες, που ουσιαστικά αποτελούν το ένα τέταρτο του σχολικού έτους.

Εξίσου σημαντικό θέμα που θα θέλαμε να θίξουμε είναι η μερική απουσία και άλλων ειδικοτήτων από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας, όπως αυτή της χημείας, της Θεατρολογίας, της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας για τα τμήματα υποδοχής.

Στόχος μας είναι η άμεση έναρξη των μαθημάτων και η ανάδειξη μιας λύσης δίκαιης για τους μαθητές, στους οποίους η δημόσια εκπαίδευση απέτυχε να παρέχει τις υπηρεσίες της. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διευθετήσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν. Πρώτο και βασικότερο, πρέπει να γίνουν διορισμοί καθηγητών ώστε να ξεκινήσει η διδακτική διαδικασία. Όμως, αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για αξιοκρατικό σύστημα εξετάσεων, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τους δύο μήνες που πέρασαν. Οι αρμόδιοι φορείς είναι υπεύθυνοι να εξετάσουν συνολικά το ζήτημα και να προβούν σε προτάσεις για την ουσιαστική άμβλυνση της γνωστικής ανισότητας και την εδραίωση ενός δικαιότερου θεσμικού πλαισίου, το οποίο να λαμβάνει υπ' όψιν το μειονέκτημα των νέων που στερήθηκαν καθηγητή στην αρχή της χρονιάς έναντι των υπόλοιπων μαθητών. Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία τόσο σοβαρή δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και να οδηγούμαστε σε τέτοιες ενέργειες διαμαρτυρίας, όμως η παρατεταμένη παρουσία του προβλήματος το επιτάσσει. Η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζεται στην παραπαιδεία.

Ως αντιπρόσωποι της σχολικής κοινότητας συναντηθήκαμε με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Καψάλη και τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Δοδοντσάκη. Αναγνωρίζουμε ότι οι ρίζες του προβλήματος είναι πολύ βαθύτερες από τις αρμοδιότητες των δύο διευθύνσεων, αλλά η ενεργή τους στάση απέναντι στο ζήτημα δείχνει τη διάθεσή τους για την επίλυσή του. Θεωρούμε ότι οι ανησυχίες μας βρήκαν ειλικρινή ανταπόκριση και πως θα προωθήσουν τους προβληματισμούς μας στις υπεύθυνες υπηρεσίες. Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γενικού Λυκείου Λάρισας για την έμπρακτη συμπαράστασή τους. Ευελπιστούμε ότι η κινητοποίησή μας είχε κάποιο αντίκτυπο και πως θα επέλθει σύντομα η λύση του προβλήματος, ώστε να ξεκινήσει η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή του διδακτικού έργου.

Με εκτίμηση,

 

Το 15μελές Συμβούλιο

του 3ου Γενικού Λυκείου Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass