Τα 3Α του Δημοσίου

Δημοσίευση: 19 Νοε 2019 16:38

Όταν μιλάμε για Δημόσιο πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τρεις λέξεις-κλειδιά. Απο-κομματικοποίηση, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία.

Είναι τα 3Α μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του Δημοσίου. Η τήρηση της σειράς αποτελεί αξίωμα. Πρώτα αποχωρεί το κόμμα-κυβέρνηση από το Δημόσιο, μετά γίνεται η αξιολόγηση και μετά έρχεται η αξιοκρατία. Εάν απουσιάζει το πρώτο Α τότε δεν μπορούμε να έχουμε αξιοκρατία, γιατί η αξιολόγηση θα είναι μια αξιολόγηση ημετέρων. Και σαφέστατα δεν μπορούμε να έχουμε αξιοκρατία. Το Δημόσιο θα δουλεύει καλύτερα όταν δεν υπάρχει αξιοκρατία; Όχι!

Πολλές φορές συμμετέχουμε σε συζητήσεις για το Δημόσιο. Σε αυτές, όσοι είναι από τον ιδιωτικό τομέα προχωρούν στη γρήγορη πρόγνωση και κάνουν και τη διάγνωση. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δουλεύουν (πρόγνωση), γιατί δεν αξιολογούνται και γιατί δεν έχουν τον κίνδυνο της απόλυσης (διάγνωση). Κανένας δεν αναφέρει την Αποκομματικοποίηση γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα. Και έχουν δίκιο. Μετά από τρία μνημόνια που έχουν ως προαπαιτούμενο την αποκομματικοποιήση του Δημοσίου αυτή δεν έχει γίνει. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ έχουν κυβερνήσει, έχουν μειώσει μισθούς-συντάξεις, αλλά το κόμμα δεν έχει φύγει από το Δημόσιο.

Και έρχεται η αντιστροφή της ευθύνης. Εσύ που θέλεις το Δημόσιο να δουλεύει και ψηφίζεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Ζητάς αξιολόγηση και ψηφίζεις κομματική ασυδοσία. Και αυτό είναι το λιγότερο. Καταδικάζεις τον συνεπή δημόσιο υπάλληλο, ναι, υπάρχουν και αυτοί, να εργάζεται σε ένα πλαίσιο αναξιοκρατίας και φαυλοκρατίας. Ρυθμίζεις την ποιότητα της δουλειάς του. Του επιβάλλεις για διευθυντή τον κομματικό φίλο. Τον αναγκάζεις να βλέπει άλλους δημόσιους υπαλλήλους να λουφάρουν και ταυτόχρονα να πληρώνονται περισσότερο. Και όταν τον βλέπεις τον υποτιμάς πετώντας την περιφρόνησή σου για το Δημόσιο και του κουνάς το δάχτυλο. Έχεις βρει τον αποδιοπομπαίο τράγο για να αποσείσεις τη δική σου ευθύνη.

Έχουν περάσει οι πρώτοι τρεις μήνες της νέας κυβέρνησης. Το «επιτελικό» κράτος του νομοσχεδίου στην πράξη έγινε πάλι «κομματικό». Φίλοι, συγγενείς, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, υποχρεώσεις, βουλευτές που δεν εκλέχτηκαν, όλοι βρήκαν ένα «επιτελικό» ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Ποια η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη διοίκηση του Δημοσίου; Πάλι θα κατηγορείς το Δημόσιο.

Την επόμενη φορά αν είναι να ψηφίσεις τους ίδιους μην κατηγορήσεις το Δημόσιο, κοίτα λίγο και στον καθρέφτη.

Από τον Δημήτρη Σακατζή, εκπαιδευτικό, μέλος της ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass