Ψήφος στους απόδημους – Η ισχύς εν τη ενώσει

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2019 17:10

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από 288 βουλευτές συνιστά ιστορική στιγμή για τη χώρα μας.

Αφενός, προάχθηκε η στενότερη διασύνδεση της μητέρας Πατρίδας με τον απόδημο ελληνισμό, κατά του ορισμού του άρθρου 108 του Συντάγματος. Αφετέρου, επιτεύχθηκε η ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, κατ’ ακολουθίαν της σύμπνοιας που υπήρξε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προς αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η διασπορά αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους συντελεστές εθνικής ισχύος και αναπόσπαστο υποσύνολο των υψηλών στρατηγικών των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Οι Έλληνες του εξωτερικού συνθέτουν μία δεύτερη Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται και μεγαλουργεί εκτός συνόρων. Η ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας, δια της διασφάλισης του ιερού δικαιώματος του εκλέγειν ανά την υφήλιο, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, ενώ οι εκπρόσωποί τους, που θα τίθενται υποχρεωτικά υποψήφιοι στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων επικρατείας, θα αναπτύξουν μία ιδιαίτερη δυναμική στον δημόσιο διάλογο.

Θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα διευρύνοντας τους εκλογείς και προβλέποντας την επιστολική ψήφο, αλλά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη συνταγματικώς προβλεπόμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις .Τελικώς, συγκλίναμε σε τέσσερα σημεία. Πρώτον, η ψηφοφορία θα διεξάγεται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα, για τα οποία απαιτείται ως ελάχιστος αριθμός συγκρότησης 40 εκλογείς και θα συστήνονται σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων αποδήμων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Δεύτερον, η ψήφος των εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών. Τρίτον, οι βουλευτές επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15. Τέταρτον, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα πραγματοποιείται, εφόσον ο εκλογέας έχει ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα κατά την τελευταία τριακονταπενταετία και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Συν τοις άλλοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης των ανεξάρτητων γραφείων των ιερών ναών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Ελληνορθοδοξία, πέραν του ότι συνιστά στοιχείο της ταυτότητας του λαού μας και έχει συμβάλει, ανά τους αιώνες, στη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης, εξακολουθεί να αποτελεί ενοποιητικό παράγοντα για τους Έλληνες του εξωτερικού και, βέβαια, συντελεστή της εθνικής μας ισχύος, που δύναται να αξιοποιηθεί περισσότερο σε συνδυασμό με την κινητοποίηση της ομογένειας στο σύνολό της.

Πάνω απ’ όλα, ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων εμβαθύνει τη Δημοκρατία και συνιστά τη βάση, προκειμένου να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση της Ελλάδας με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ταυτόχρονα, προάγει την εθνική συνεννόηση και την ενότητά μας σε θεμελιώδη ζητήματα, που συνιστούν τις προϋποθέσεις για να πορευτούμε με ασφάλεια στον 21ο αιώνα. Η ενότητα αποτελεί τον πιο καθοριστικό συντελεστή ισχύος ενός έθνους και, στην περίπτωσή μας, το πιο αποτελεσματικό όπλο για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας.

Από τον Χρήστο Κέλλα αν. γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass