Τι να καλλιεργήσω φέτος; Ας ρωτήσω το χωράφι μου

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2020 17:17

Σε πληθώρα περιπτώσεων συζητήσεων μεταξύ αγροτών - παραγωγών σχετικά με την αγροτική επιχείρησή τους και την αναμενόμενη παραγωγή τους, που μου έχει τύχει να λάβω χώρα ως θεατής - ακροατής, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέληγε στην εξής φράση: Τι να βάλουμε του χρόνου;

Η τακτική που ακολουθείτο τις περασμένες δεκαετίες βασιζόταν στο μοναδικό δεδομένο που είχαν στη διάθεσή τους που ήταν η τιμή που σημείωνε το κάθε προϊόν την προηγούμενη χρονιά, μια τακτική που τελικά έχει αποδειχθεί ''κακός σύμβουλος'' στο πέρασμα των χρόνων. Όλα αυτά διαδραματίζονται φυσικά, σε μια εποχή όπου η οικονομική δυσπραγία δεν επιτρέπει στους παραγωγούς την παραμικρή απόκλιση στο κόστος παραγωγής. Τα περιθώρια κέρδους των καλλιεργειών είναι πλέον οριακά και συνεπώς η επιλογή της καλλιέργειας δεν μπορεί να είναι ένα ραντεβού στα τυφλά που θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Σχετικά με την επιλογή της καλλιέργειας θεωρώ πως δεν επιλέγουμε εμείς τι θα τοποθετήσουμε στο αγροτεμάχιό μας, άλλα το ίδιο το χωράφι. Κάθε αγρότης - παραγωγός, όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή και την αγροτική ''κουλτούρα'' γενικότερα, πάντα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι η επιδίωξή του και το πρωταρχικό του μέλημα είναι η μέγιστη παραγωγή με το λιγότερο κόστος παραγωγής. Οι τελευταίες 7 λέξεις μου υπάγονται στην αγροτική κουλτούρα και όχι στην αγροτική παραγωγή. Άλλο καλλιεργώ για να καλλιεργώ και άλλο καλλιεργώ υπαγόμενος στους κανόνες της αγροτικής ''κουλτούρας'', της σωστής αγροτικής ''κουλτούρας''.

Αρχική και επιτακτική εκτέλεση, λοιπόν, των 2 παρακάτω βημάτων για κάθε αγρότη – παραγωγό:

Πραγματοποίηση εδαφοανάλυσης: Η πρώτη ενέργεια δράσης του θα πρέπει να είναι η ανάλυση του εδάφους του χωραφιού του που θα εκμεταλλευτεί μελλοντικά. Άμεσα, θα έχει στα '' χέρια'' του τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία α) Το ph του εδάφους του (όξινο, ουδέτερο, αλκαλικό), β) τη μηχανική σύσταση του εδάφους του (άμμος, ιλύς, άργιλος) και γ) παρουσίαση των βασικών θρεπτικών στοιχείων (Ν, P, K) και αν υπάρχει περίσσεια ή έλλειψή τους για μελλοντικό προγραμματισμό λίπανσης.

Μελέτη μετεωρολογικών πληροφοριών της περιοχής του. Υπάρχουν περιοχές στον ελλαδικό χώρο που παρουσιάζουν έντονες βροχοπτώσεις, άλλες περιοχές παρουσιάζουν έντονη ξηρασία, παγετό τους χειμερινούς μήνες κ.λπ. Αν σε μια περιοχή παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων έγκειται φυσιολογικά ο κίνδυνος μυκητολογικών ασθενειών σε κάθε καλλιέργεια λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Αν ανατρέξουμε στην παρουσίαση μιας καλλιέργειας, σύμφωνα με την Γεωπονική επιστήμη, θα παρατηρήσουμε ότι δίνονται πληροφορίες για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά, σε τι εδάφη ευδοκιμεί και σε τι ph. Κάθε καλλιέργεια, ευδοκιμεί σε συγκεκριμένες τιμές ph και σε συγκεκριμένα εδάφη. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να αποστηθίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Καταλήγοντας επισημαίνω ξανά ότι κάθε αγρότης - παραγωγός για να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την αγροτική εκμετάλλευση της γης του, δεν θα πρέπει να έχει ως ''φάρο'' την τιμή του παραγόμενου προϊόντος μιας καλλιέργειας ή το τι τοποθέτησε ο γείτονας. Θα πρέπει να ακολουθήσει από την αρχή και να μελετήσει τους παράγοντες της γης και του κλίματος της περιοχής του, ώστε να οδηγηθεί στη σωστή επιλογή καλλιέργειας, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, δεν τοποθετούμε εμείς, άλλα το ίδιο το χωράφι μας.

 

Από τον Γιώργο Κατσαντώνη,

γεωπόνο Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,

διαχειριστή Αγροτών Ανάγνωσμα blog

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass