ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

Δημοσίευση: 07 Ιαν 2020 16:38

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ )κατά τη συνθήκη του ΟΗΕ, του 1982 (που ισχύει από το καλοκαίρι του 1994,αλλά δεν προσυπέγραψε η Τουρκία) είναι η θαλάσσια έκταση μέσα στην οποία ένα Κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας από το νερό και τον άνεμο.

Η διαφορά της με την υφαλοκρηπίδα βρίσκεται, στο ότι η τελευταία αφορά μόνον στο υποθαλάσσιο έδαφος. Επομένως και αυτομάτως, έρευνες και γεωτρήσεις για εκμετάλλευση πετρελαίου ή φυσικού αερίου ειδικών σκαφών και γεωτρυπάνων πλήττουν τόσο την ΑΟΖ, όσο και την υφαλοκρηπίδα. Για να ερευνηθεί ή τρυπηθεί ο βυθός(υφαλοκρηπίδα), χρειάζεται να διαπερασθεί η θάλασσα (ΑΟΖ). Οι Η.Π.Α., έχουν καθορίσει μονομερώς τη δική τους ΑΟΖ και επί των νησιών τους εδώ και 10ετίες στα 200 ναυτικά μίλια, όπως και άλλες 136 Χώρες. Η Ελλάδα προ οκταετίας επί υφυπουργίας Μανιάτη την καθόρισε (πάλι καλά) μόνον στο Ιόνιο μέχρι και τη νοτιοδυτική Κρήτη, όπου "λειτουργούν" σήμερα τα 200 ναυτικά μίλια. Για το Αιγαίο οι Αμερικανοί μας συνιστούν να "τα βρούμε" με τους Τούρκους. Προφανώς contra στις διατάξεις ακόμα και του εθιμικού Δικαίου της Θάλασσας, και παρά τις προβλέψεις της διεθνούς Σύμβασης του Montego Bay. Οι Τούρκοι, όπως οι Κινέζοι, που εξαφάνισαν την ΑΟΖ των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ, διατείνονται, πως τα νησιά δεν.. έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Γι' αυτό ζητούν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Οι καλοί μας γείτονες της Ανατολής δεν μιλούν μόνο για τα ελληνικά νησιά..Για να είναι συνεπείς με τη… θεωρία τους διατείνονται, πως η Ιρλανδία, το Η.Β., ή η Γροιλανδία δεν έχουν και αυτές ΑΟΖ. Ο παραλογισμός στην κορυφαία εκδήλωσή του. Αλλά..η παράνοια στηρίζεται στα όπλα και στο μεγαλείο των επιγόνων της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που το1920 αντιμετώπισε την πλήρη διάλυσή της, και συρρικνώθηκε κατά 80%. Βρίσκοντας εδώ και 10ετίες απέναντί της κράτη αδύναμα, όπως η Συρία και η Ελλάδα, θέλει να δημιουργήσει- με τον υπερφίαλο Ηγέτη της-μια μεγάλη Τουρκία, ως υποκατάστατο της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη διεθνή σκακιέρα δεν έχουν σημασία οι διεθνείς Συμβάσεις, ή το Διεθνές Δίκαιο. Οι Τούρκοι το γνωρίζουν, όπως γνωρίζουν και τις προφασιστικές ανοησίες, που εκστομίζουν. Στηρίζονται στα 85 εκατομμύρια πληθυσμού, την έκταση της Χώρας τους, τον εμπειροπόλεμο στρατό τους, στα επιτυχημένα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους στη βόρεια Συρία, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά και στις συμμαχίες τους με δύο επικίνδυνους παγκόσμιους παίκτες, εκ των οποίων ο ένας παίζει "Α μπε μπα μπλομ του κιθη μπλομ. Μπλην-μπλον" *. Στηρίζονται και σε κάτι ακόμα, που πρέπει να γνωρίζουμε. Το 1976 με την έξοδο του Σισμίκ στο Αιγαίο για έρευνες η Ελλάδα προσέφυγε στη Χάγη με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, επειδή το τουρκικό σκάφος εισήλθε στην ελληνική κατά το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο ΑΟΖ (200 ν.μ.)έστω και αν αυτή δεν έχει μονομερώς εκ μέρους μας καθοριστεί με επιστολική αναφορά των συντεταγμένων στον ΟΗΕ. Ύστερα από δύο χρόνια το Δικαστήριο δικαίωσε την Τουρκία, επειδή κατά την απόφαση η Ελλάδα " δεν υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη" από την έρευνα του Σισμίκ. Δεν στάθηκε δυνατό να βρω την απόφαση. Θα κάνω όμως μια υπόθεση. Αν το Δ.Δ έκρινε την ανυπαρξία βλάβης, σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη ελληνικής ΑΟΖ. Θα το διατυπώσω απλά: Αν το Δικαστήριο δεν μας ανεγνώριζε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, θα μας απέρριπτε την αίτηση ακριβώς λόγω ανυπαρξίας αυτού, που στα νομικά λέγεται, "έλλειψη ενεργητικής νομιμοποίησης". Θα έλεγε δηλαδή: Ποιά προστασία ζητάτε σε θάλασσα που δεν σας ανήκει! Τι είπε όμως; Ναι μεν έχετε ΑΟΖ (αυτονόητο) αλλά...δεν πάθατε και τίποτα.! Κατά παγκόσμιο κανόνα Δικαίου σε κάθε αίτημα προστασίας το πρώτο που εξετάζεται είναι, εάν ο αιτών δικαιούται προστασίας σε πράγματα η δικαιώματα, που του ανήκουν. Πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο κατά συνέπεια, πως στη Χάγη το ΄76 αναγνωρίστηκε η ελληνική κυριαρχία στην ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.

 Για να προσφύγουν Χώρες στο Δ.Δ. απαιτείται να το συμφωνήσουν εγγράφως. Αν υπάρχει κατεπείγον, χωρούν προσωρινά μέτρα μονομερώς Αυτή τη δυνατότητα χρησιμοποίησε η Χώρα μας το 1976. Αλλά η μεν Τουρκία έχει δηλώσει εδώ και πολλά χρόνια, πως δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία του Δ.Δ. Εμείς δε οι δυσερμήνευτοι, μετά την έκδοση της πιο πάνω απόφασης, εκδώσαμε Διακοίνωση, πως επίσης δεν αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα αυτή.. Έτσι μπλέξαμε ακόμα μια φορά. Αυτά δεν είναι ευμενή δεδομένα, αλλά έστω και με τις ρηματικές διακοινώσεις των Κρατών μελών της Ε.Ε, και γειτονικών Χωρών, όπως και-υποτίθεται- των ΗΠΑ, είναι συμφέρον να προωθήσουμε ειρηνική επίλυση των " διαφορών" μας με ένα φιλοπόλεμο και ισχυρό γείτονα. Είμαστε ουσιαστικά μόνοι. Έχουμε κάνει και λάθη. Ας μην υποτιμούμε όμως δύο " συμμάχους"..Τη θάλασσα, που κάνει περίπου αδύνατη την χερσαία προσβολή μας, και πολύ-πολύ δυσχερή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ο δεύτερος σύμμαχος είναι ακριβώς τα νησιά αυτά.

*Παλιό hoax από αρχαιοελληνικό παιχνίδι."Απεμπολών του κείθεν εμβολών". Σε απεμπολώ (σε διώχνω, σε σπρώχνω) πέραν (εκείθεν)των εμβόλων (ενν.με το δόρυ και το ακόντιό μου)όπως απηχείται κατά το πλήρες νόημα της φράσης. Η εντός εισαγ. φράση επαναλαμβανόταν εναλλάξ από δύο αντίπαλες ομάδες. Στη νεώτερη Ελλάδα θεωρήθηκε αρλούμπα, καθώς ήταν άγνωστη η προέλευση της ακριβούς φράσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass