Τα «πώς» και τα «γιατί» της διεύρυνσης

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2020 16:32

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό άξονα τη διεύρυνση του κόμματος συνιστά για το 31,5% που ψήφισε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ενδιαφέρουσα προοπτική για την προοδευτική εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας.

Τον πολιτικό και οργανωτικό στόχο τον προσδιόρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την ανασυγκρότηση. Στόχος είναι ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Η απόφαση για κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία αποτελεί μια καινοτομία καθοριστική για την ανασυγκρότησή του. Τα συμφραζόμενα στην απόφαση για την υλοποίηση του ανοίγματος καθιστούν τη διεύρυνση άμεσα εφικτή. Καλώντας ο ΣΥΡΙΖΑ τους ψηφοφόρους του να ενταχθούν στο κόμμα οργανωτικά αποφάσισε να μην «περάσει από κόσκινο» τον πολίτη που ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του. Ανοιχτό κόμμα για τον «υπό ανασυγκρότηση» ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι ο πολίτης που εμπνέεται από το πολιτικό του πρόγραμμα και είναι διατεθειμένος να το υπηρετήσει για να πετύχει τους στόχους του, εντάσσεται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις στις τάξεις του. Και αυτό γιατί η απρόσκοπτη ένταξη κάθε ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα του αποτελεί δικαίωμά του, που, όταν αναγνωρίζεται καταστατικά από το ίδιο, προσδιορίζει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο και το κόμμα του. Η αναστολή της θέσης του καταστατικού να εγκρίνεται από τη συνέλευση των μελών η οργανωτική ένταξη υποψηφίων μελών συνιστά εκσυγχρονισμό της διαδικασίας της οργανωτικής ανάπτυξης του κόμματος. Μ' αυτόν τον τρόπο οικοδομείται το μεγάλο κόμμα εξασφαλίζοντας στους νεοεισερχομένους ισοτιμία με τα παλιά μέλη. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους του να παίρνουν μέρος στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων για τις θέσεις του κόμματος, το πολιτικό του πρόγραμμα και τις αρχές του.

Είναι καιρός να λάβει τέλος η πολιτική παραδοξότητα να εξακοντίζεται η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηλά επίπεδα κερδίζοντας την πρώτη θέση σε απανωτές εκλογές και η οργανωτική του βάση να παραμένει καθηλωμένη με μικρή βελτίωση. Οι οργανωτικές πρωτοβουλίες του κόμματος το επιτρέπουν. Άλλωστε οι πολίτες στους οποίους απευθύνεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο είναι θιασώτες των θέσεών του. Από την περίοδο που σοβούσε η κρίση, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα κοιτώντας προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις. Εξ αποτελέσματος κρίνοντας οι δημοκρατικοί πολίτες στην πλειοψηφία τους εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανόρθωση της χώρας. Ωστόσο, υποστήριξαν κριτικά τις επιλογές του, χωρίς να στρατεύονται, δοκιμάζοντας την Αριστερά στην κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα της οργανωτικής υστέρησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αδυναμία σύνδεσης του κόμματος με τους κοινωνικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ. Η επιλογή της ανάθεσης, όμως, δεν προοιώνιζε πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των μεγάλων συμφερόντων που αποφάσισαν την πολιτική της «αριστερής παρένθεσης». Παρά το έλλειμμα αυτό, είναι γεγονός ότι το 31,5% του εκλογικού σώματος στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αποδεχθεί τις επιλογές του σε καίρια ζητήματα όπως: στην κοινωνική πολιτική (στήριξη αδυνάτων και της εργασίας), στην εξωτερική πολιτική (Συμφωνία Πρεσπών, Συμφωνία των 3+1 χωρών της Ανατολικής Μεσογείου), στην οικονομική πολιτική (συμφωνία για το Δημόσιο Χρέος). Στηρίζει τις επιλογές του εναντίον του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής, της συναλλαγής με τα ΜΜΕ, της διαφθοράς, των φοροελαφρύνσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τον εκσυγχρονισμό του κράτους (π.χ. κτηματολόγιο, πλαστικό χρήμα κ.λπ.). Συμφωνεί ακόμη με τον στόχο για την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη δημιουργία του μεγάλου, ανοιχτού και πολυσυλλεκτικού κόμματος. Δεν λείπει επίσης η διάθεση του κόσμου να κάνει το βήμα της ενεργητικής στήριξης και συναπόφασης για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα όργανα του κόμματος από τη μεριά τους, ως όφειλαν, ξεδίπλωσαν τις διαδικασίες, ώστε δημοκρατικά να αποφασισθεί το πλαίσιο της πολιτικής ενότητας στις γραμμές του. Έχουν ληφθεί οι οργανωτικές αποφάσεις ώστε τα εισηγητικά κείμενα (πολιτική διακήρυξη, θέσεις συνεδρίου, αλλαγές στο καταστατικό και το πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας) να είναι έτοιμα έγκαιρα για να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Έχουν ήδη εκφραστεί ποικίλες απόψεις, πράγμα συμβατό με τον στόχο για κόμμα πολυσυλλεκτικό. Για να αποτελέσουν αυτές πλούτο και παρακαταθήκη απαιτείται να υπάρξει σύνθεση και αποφάσεις ειλημμένες με δημοκρατικό τρόπο. Δεν είναι δύσκολο όσο φαίνεται το εγχείρημα. Η Αριστερά καλείται να επαληθεύσει την εκτίμηση ότι είναι για τα δύσκολα. Αυτή που ως κυβέρνηση ανόρθωσε τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας της (τη μνημονιακή) δικαιούται να ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Σε μια στιγμή που η συντηρητική κυβέρνηση της Ν.Δ. ακυρώνει προοδευτικές ρυθμίσεις (π. χ. εργασιακά), επιτίθεται στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και υπερασπίζεται τα μεγάλα συμφέροντα, το στοίχημα είναι να μπορέσει να συσπειρώσει τους αντιπάλους του νεοφιλελευθερισμού. Ο κοινωνικός χώρος που καλείται να εκφράσει γίνεται ολοένα και πιο διακριτός στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες.

Από τον Στέλιο Σαΐτη, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass