Μύθοι και πραγματικότητα για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2020 15:35

Τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδα –ΗΠΑ την προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, την υπέγραψε η Ν.Δ. και την ενέκριναν στη Βουλή Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ. Προβλέπεται ανανέωση, επέκταση, των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα.

-Ενισχύεται και επεκτείνεται η βάση της Σούδας που έχει παίξει βρώμικο ρόλο στους πολέμους και τις επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία , Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, κ.ά.

-Δίνονται οι βάσεις των μη επανδρωμένων σκαφών (drones) στη Λάρισα, των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Με τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα των μόλις 131.957 τετ. χιλ, διατηρεί περίπου 15 βάσεις και στρατηγεία στο έδαφός της, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και παραχωρεί όλα τα στρατόπεδα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια, λιμάνια, ως και αυτοκινητόδρομους, στην υπηρεσία του στρατού των ΗΠΑ, εμπλέκοντας τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους.

Προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα ύπαρξης των βάσεων και της εμπλοκής της χώρας μας, κυβέρνηση, αστικά κόμματα και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση, επιστρατεύουν μια σειρά μύθους:

ΜΥΘΟΣ 1ος Οι αμερικάνικες βάσεις και τα ευρωστρατηγεία, μας προστατεύουν από την επιθετικότητα της Τουρκίας!

Η Τουρκία, με την οποία είμαστε «σύμμαχες» χώρες στο ΝΑΤΟ από το 1952, κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, το μόνο που κάνουν είναι να απευθύνουν «προειδοποιήσεις» για κυρώσεις στην Τουρκία, αδιαφορούν για τα ελληνικά σύνορα, θεωρούν το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και ετοιμάζουν σχέδια διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης ελληνικών θαλάσσιων περιοχών, καταπατώντας κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται οι διάφορες αμερικανονατοϊκές «διευθετήσεις» με εκβιαστικά διλήμματα στο λαό ότι πρέπει να δεχτεί «επώδυνους συμβιβασμούς» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, είτε να ετοιμαστεί ακόμα και για πόλεμο.

Αυτός ο μύθος λοιπόν ότι oι βάσεις θα μας προστατεύσουν από τους Τούρκους, πρέπει να απορριφτεί από τον λαό. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, μακριά από τη ρωσική επιρροή και διαμηνύουν ότι η συγκρότηση ενός ισχυρού Αμερικανονατοϊκού στρατοπέδου προϋποθέτει τη συμμετοχή της Τουρκίας σ’ αυτό.

ΜΥΘΟΣ 2ος «Η Συμφωνία είναι αμυντική» και όλο το πλέγμα των Βάσεων θα «προστατεύσει» την Ελλάδα, από ξένες επιθέσεις! Ποιον ξεγελάνε; Οι ΗΠΑ έχουν τα πιο επιθετικά σχέδια έναντι των ανταγωνιστών τους, Ρωσίας, Κίνας, Ιράν. Αυτά τα επικίνδυνα σχέδια υπηρετούν οι βάσεις και όχι την ασφάλεια και την ειρήνη. Τόσο η Ρωσία, όσο και το Ιράν, έχουν δηλώσει ότι αν δεχθούνε το πρώτο πλήγμα θα ανταποδώσουν χτυπώντας τις βάσεις των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν, επομένως και στην Ελλάδα. Παρέα με τις βάσεις πάνε και οι πολεμικές ασκήσεις και η συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων. Τι δουλειά έχουν οι Έλληνες ένστολοι, στα στενά του Ορμούζ, στη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, σε αποστολές που μυρίζουν μπαρούτι; Από πού αποσπώνται όλες αυτές οι ένοπλες δυνάμεις που σκοπός της ύπαρξής τους είναι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων και η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας; Και δεν αποδυναμώνεται έτσι η άμυνα της πατρίδας μας;

Η πραγματικότητα είναι ότι η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, την μετατρέπει σε μαγνήτη πολέμου, και η βαθύτερη εμπλοκή της στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς σημαίνει μόνο νέα δεινά για τον λαό μας.

ΜΥΘΟΣ 3ος Η Συμφωνία αυτή θα φέρει χρήματα στον τόπο και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Η έκθεση όμως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπει «απώλεια δημοσίων εσόδων» από την απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού, καθώς και από την απαλλαγή των πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ από την πληρωμή τελών προσγείωσης, λιμενικών και ναυσιπλοΐας.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα 4 δισ. ευρώ, που πληρώνουμε κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, τα ασύλληπτα έξοδα των εξοπλισμών, τις υπέρογκες δαπάνες για ασκήσεις και μετακινήσεις εκτός συνόρων, τότε ίσως καταλάβουμε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, την παιδεία, υγεία, πρόνοια, κ.λ.π.

Επομένως η λεγόμενη «αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ», τους μόνους που ωφελεί είναι τους Αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές και την ελληνική αστική τάξη και όχι φυσικά τον λαό μας και τους άλλους λαούς, οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αλλά πρέπει να ζουν ειρηνικά, με αλληλεγγύη και ευημερία μεταξύ τους, χωρίς εκμεταλλευτές και πολέμους.

Η ιστορία του ΝΑΤΟ είναι συνδεδεμένη με αναρίθμητα εγκλήματα, με δολοφονίες λαών, με διάλυση χωρών, με οργάνωση πραξικοπημάτων, με εξαπόλυση πολέμων για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Γι’ αυτό ο λαός μας έχει χρέος να αγωνιστεί για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία και να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να απεμπλακεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Να επιστρέψουν όλες οι ένοπλες δυνάμεις μας που βρίσκονται εκτός συνόρων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ των λαών.

Από τη Δήμητρα Παπαστεργίου

Η Δήμητρα Παπαστεργίου, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass