Κορονοϊός και γρίπη

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2020 16:30

Τελικά τι διαφορές έχει ο κορονοϊός από τη γρίπη;

Πολλοί πανικοβάλλονται, άλλοι αψηφούν ή αγνοούν τους κινδύνους και

γεμίζουν ακόμα τις καφετέριες.

Μήπως έτσι θέτουμε σε κίνδυνο τους συνανθρώπους μας;

Σας παραθέτω μερικά συνοπτικά στοιχεία που περιγράφουν την κατάσταση

σε σχέση με τη γνωστή σε όλους μας γρίπη.

Τα τελευταία 100 χρόνια η ανθρωπότητα βίωσε 5 πανδημίες. Το 1918 εξαπλώθηκε η γρίπη Η1Ν1 με 50 εκατομμύρια νεκρούς, το 1958 η γρίπη Η2Ν2 με 4 εκατομμύρια απώλειες, το 1967 η γρίπη Η3Ν2 με 1 εκατομμύριο νεκρούς, το 1977 στη γρίπη Η1Ν1 χάθηκαν 700.000 άνθρωποι, ενώ το 2009 η γρίπη H1N1 απέφερε 200-500.000 νεκρούς.

Στις μέρες μας ανακυκλώνονται με μορφή εποχικής γρίπης τα στελέχη Η1Ν1 και Η3Ν2.

Η εποχική γρίπη έχει αριθμό δευτερογενών λοιμώξεων Ro= 1,3 δηλαδή ένας άρρωστος θα μεταδώσει την ασθένεια σε άλλους 1,3 ανθρώπους. Οι ιοί που προκάλεσαν τις παραπάνω πανδημίες είχαν μεταδοτικότητα ανάμεσα στο 1,5- 2,0.

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 (COVID-19) έχει αυτή τη στιγμή Ro= 2,5. Είναι ένας αριθμός που ίσως διαφοροποιηθεί στην πορεία, όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα της νόσου αλλά προς το παρόν δείχνει ότι ο ιός αυτός είναι πιο μεταδοτικός από την εποχική γρίπη.

Η θνησιμότητα της εποχικής γρίπης ανέρχεται στο 0,1%. Στην πανδημία του 1918 η θνησιμότητα ανήλθε στο 2,5%. Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 (COVID-19) έχει αυτή τη στιγμή ποσοστό θνησιμότητας 3-4% επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ποσοστό που μάλλον θα ελαττωθεί μετά από συνυπολογισμό των ελαφρών περιπτώσεων ίσως στο 1%, Αυτό το νούμερο είναι παρόλ' αυτά, μεγάλο, δέκα φορές μεγαλύτερο της εποχικής γρίπης.

Έχει κατά 70% γενετική ομοιότητα με τον κορονοϊό SARS-CoV που είναι γνωστός από το 2003 και είχε θνησιμότητα 10%.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κήρυξε στις 11 Μαρτίου 2020 το καθεστώς πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να νοσήσει το 30-40% του πληθυσμού της Γης. Επομένως θα πρέπει να αρχίσουμε να συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα ότι πιθανώς να κολλήσουμε οι ίδιοι.

Το 80% των επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι ασυμπτωματικά, το 15% θα χρειαστεί υποστήριξη με οξυγόνο, ενώ ένα 5% θα χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατική θεραπείας.

Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε θεραπεία για τον ιό. Αν κάποιος νοσήσει βαριά, του προσφέρεται απλά υποστηρικτική αγωγή.

Οι νεότεροι του πληθυσμού (έως 50 ετών) που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 (COVID-19) θα έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα (θνησιμότητα έως 0,4%). Τα άτομα αυτά όμως έχουν τεράστια ευθύνη για τη μετάδοση του ιού στους πιο ηλικιωμένους.

Μέχρι στιγμής το 20% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 10% άνω των 70 ετών που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον ιό, πεθαίνουν. Τα παιδιά φαίνεται να μην νοσούν στον βαθμό που νοσούν οι ενήλικες, αλλά είναι φορείς υψηλού φορτίου και μπορούν να μεταδίδουν τον ιό στους μεγάλους.

Σκοπός όλων των μέτρων που λαμβάνονται είναι να καθυστερήσει η αναπόφευκτη εξάπλωση, ώστε να κερδηθεί χρόνος έως ότου οργανωθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας και ενδεχομένως το εμβόλιο. Αν πολύς κόσμος νοσήσει ταυτόχρονα βαριά, δεν θα υπάρχει χώρος για όλους στις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα αυξηθεί αναπόφευκτα η θνησιμότητα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις ίσως θα χρειαστούν μέχρι και 8 μήνες έως ότου ένα εμβόλιο δοθεί στην κυκλοφορία.

Γι' αυτό σταματάμε τις άσκοπες μετακινήσεις, συναθροίσεις και εκδηλώσεις. Δεν επισκεπτόμαστε χωρίς λόγο τους ηλικιωμένους. Μένουμε στο σπίτι μας. Δεν βοηθάει η άρνηση, η άγνοια, ούτε η υπεροψία και υπερβολική χαλαρότητα ότι δεν έγινε και τίποτα. Δεν χρειάζεται πανικός.

Ο ιός δε φαίνεται με γυμνό μάτι, μπορεί να είναι στην καφετέρια, στο γυμναστήριό σου, στο αεροπλάνο, στο ξενοδοχείο, στο πόμολο που μόλις έπιασες. Μένουμε στο σπίτι. Δείχνουμε υπευθυνότητα.

Η οξεία κατάσταση προφανώς θα διαρκέσει όχι μονό 2 εβδομάδες αλλά ίσως 2-3 μήνες.

Κάποιοι από αυτούς που διαβάζουν αυτό το κείμενο σε 2 βδομάδες ίσως είμαστε θετικοί στον ιό.

Παραμείνετε ψύχραιμοι.

Είναι μία καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε και να τελειοποιήσουμε την τηλε- επιμόρφωση, την τηλε-ιατρική, την εργασία από απόσταση. Όπως σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πόλεμο, έτσι και τώρα θα βγει κάτι πολύ καλό. Είναι στο χέρι μας πάντα να μετατρέπουμε τη δυσκολία σε πλεονέκτημα. Θα το δείτε.

Από τον Κωνσταντίνο Αραμπατζή

*Ο Κωνσταντίνος Αραμπατζής είναι χειρουργός οφθαλμίατρος αναπληρωτής διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής ViDia της Καρλσρούης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass