Τα μεγαλεία του Αγίου Τριαδικού Θεού

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2020 16:34

Η Παναγία μας, μετά τον Ευαγγελισμό της και την εκ Πνεύματος Αγίου σύλληψη του Κυρίου απηύθυνε προς τον Δωρεοδότη Θεό την ευχαριστήρια ωδή της λέγοντας με χαρά: «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον… ότι εποίησέ μοι μεγαλεία ο δυνατός» (Λουκ. Α΄ 46,49). Δοξάζει η ψυχή μου τον Κύριο, γιατί Αυτός ο Παντοδύναμος Θεός, έκανε σε μένα θαυμαστά έργα σε δύναμη και αγιότητα.

Έκανε ο Θεός Πατήρ στην πάναγνη Κόρη της Ναζαρέτ υπερφυσικά μεγαλεία καθώς την προόρισε προ των αιώνων στο να γίνει η κατά σάρκα Μητέρα του μονογενούς Υιού Του. Από όλο το ανθρώπινο γένος τη διάλεξε να γίνει η Θεοτόκος αλλά και την ανέδειξε Κεχαριτωμένη, δηλαδή γεμάτη από κάθε θεϊκή χάρη του Αγίου Πνεύματος όπως και Παναγία, πάνω δηλαδή απ΄όλους τους αγίους. Αυτήν γέννησε τον υπερούσιο Υιό και Λόγο του Θεού αφθόρως παραμένοντας Παρθένος πριν από τον τόκο κατά τον τόκο και μετά τον τόκο. Είναι η Αειπάρθενος Μητέρα του Ενανθρωπήσαντος Θεού την οποία υμνούν όλες οι γενιές των ανθρώπων και ζητούν τις πρεσβείες της προς τον Υιό της για τη σωτηρία τους, γιατί την έχουν πνευματική τους Μητέρα. Την επικαλείται το Ελληνικό Έθνος στους κινδύνους του και αυτήν, ως Υπερμάχος Στρατηγός, το βοηθά και το αξιώνει να κατορθώνει λαμπρά κατορθώματα, όπως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τότε ο Άγιος Τριαδικός Θεός, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, έκανε πολλά μεγαλεία στο σκλαβωμένο Ελληνικό Γένος. Πρώτα ήταν η επιβίωσή του για 400 ολόκληρα χρόνια φρικτής σκλαβιάς. Το Έθνος δεν χάθηκε. Οι βάρβαροι κατακτητές με το παιδομάζωμα, τις εξισλαμίσεις, τους διωγμούς, τις σφαγές, τα σκλαβοπάζαρα και τα βασανιστήρια δεν κατάφεραν να αφομοιώσουν και να εξαφανίσουν το Γένος των Ελλήνων. Ο Θεός το έσωσε διά της Εκκλησίας Του.

Μεγαλείο του Θεού ήταν και η κοινή προσπάθειά τους για απελευθέρωση. Όλοι αγωνίστηκαν και τα πρόσφεραν όλα για τον Αγώνα «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Με τη βοήθεια του Θεού η Επανάστασή τους ήταν πέρα για πέρα Εθνική. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πριν από τη μάχη στα Δερβενάκια βροντοφώναξε στα παλληκάρια του: «Έλληνες! Και αυτούς θα τους νικήσουμε. Είναι θέλημα του Θεού. Είναι κοντά μας και μας βοηθάει». Αλλά και αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου του 1838 στους μαθητές Γυμνασίου Αθηνών στην Πνύκα είπε τα εξής σπουδαία λόγια: «Παιδιά μου!...όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάστασι … ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας, και όλοι, καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό, και εκάμαμε την Επανάστασι».

Παράλληλα και η ανδρεία τους ήταν ένα από τα μεγαλεία που έκανε ο Θεός. Με τη Χάρη Του ρίχνονταν οι Έλληνες στις μάχες ανδρειωμένοι και δυνατοί. Γίνονταν παντοδύναμοι με την πίστη, την προσευχή και τη Θεία Μετάληψη. «Δεν τους βαραίν’ ο πόλεμος, αλλ’ έγινε πνοή τους», όπως έγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Πολεμούσαν και νικούσαν. Και ήταν οι λαμπρές νίκες τους αληθινά μεγαλεία του Θεού. Τα ηρωικά κατορθώματά τους θαύμαζε όλος ο κόσμος. Ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, Αδαμάντιος Κοραής, στις 22 Απριλίου του 1803 έγραψε από το Παρίσι σε επιστολή του προς τους Σουλιώτες τα εξής: «Ο Θεός των Δυνάμεων … στέλλει προ προσώπου των αγωνιστών αυτού τέκνων τον εξολοθρευτή άγγελον, και τους ενισχύει τόσον, ώστε να διώκη ένας χιλίους … Τα ηρωικά σας ανδραγαθήματα εγνωρίσθησαν εις όλην την Ευρώπη. Η Ευρώπη όλη τα διηγείται και τα θαυμάζει». Οι εφημερίδες της Ευρώπης έγραψαν πολλά εγκώμια και για τα θαυμαστά κατορθώματα του Έλληνα ήρωα Κωνσταντίνου Κανάρη, ενώ ο ίδιος ομολογούσε ότι όλες οι επιτυχίες του οφείλονταν στη δύναμη του Σταυρού. Επίσης και το ηρωικό Μεσολόγγι με την Έξοδό του είναι ένα θαύμα μέσα στην Ιστορία των λαών. Οι νικηφόροι αγώνες των Ελλήνων Ηρώων συγκίνησαν πολλούς αλλοεθνείς και ήρθαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν ως Φιλέλληνες για την ελευθερία της, όπως ο Κάρολος Νόρμαν, Γερμανός αξιωματικός που πήρε μέρος στη Μάχη του Πέτα (1822), όπου πληγώθηκε και πέθανε στο Μεσολόγγι τον Νοέμβριο του 1822, ο Λόρδος Βύρωνας Άγγλος ποιητής που συμμετείχε στην πολιορκία του Μεσολογγίου και πέθανε κατά τη διάρκειά της και πολλοί άλλοι.

Μέγα θαύμα η ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821. Πραγματοποιήθηκε η πολυπόθητη Ελευθερία «απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά». Γιατί έκανε πραγματικά μεγαλεία ο Δυνατός στην Ελλάδα μας τότε. Ωστόσο, σήμερα δολοφονείται εκ νέου η Ελλάδα μας με τον συντελούμενο εποικισμό της από εκατομμύρια παρανόμων μεταναστών και δήθεν προσφύγων, τους οποίους, βάσει σχεδίου, κάποιοι φέρνουν εδώ. Έρχεται νέα Τουρκοκρατία. Ακυρώνεται η επανάσταση του 1821 και όλοι οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες. Προδίδεται η Ελλάδα και κατακτάται χωρίς να πέσει ούτε μία ντουφεκιά.

Το ερώτημα είναι: τώρα τι κάνουμε; Θα τα παρατήσουμε; Όχι! Τώρα χρειάζεται Αγώνας με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οι Άγιοι μας έχουν διαβεβαιώσει ότι η πίστη και η πατρίδα δεν θα χαθούν. Όμως πρέπει να κάνουμε «τον κανόνα μας» λόγω της αποστασίας μας. Όπως έλεγε ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης από την Αριζόνα «Οι Έλληνες κοιμούνται στην αμαρτία, όπως τα ζώα στην κοπριά τους».

Άς συνέλθουμε λοιπόν, ας μετανοήσουμε, ας αγωνισθούμε πνευματικά και πατριωτικά, ώστε και πρόσωπο Θεού να δούμε και η Ελλάδα μας να αναστηθεί. Αν έχουμε όλοι μας Ελληνορθόδοξη συνείδηση, πίστη ακλόνητη, Μυστηριακή ζωή τότε η Ελλάδα μας θα μεγαλουργεί και «το μεγαλείο της βασίλεμα δεν θα έχει». Γιατί είναι θεόσδοτο μεγαλείο. Αμήν!

Από τη Χρυσούλα Χρ. Μότσιου-Τσανά, δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass