Οι δύο όψεις του νομίσματος

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2020 16:30

Mε την εμφάνιση του COVIT - 19 οι κυβερνήσεις όλης της υφηλίου έλαβαν μέτρα περιορισμού της επιδημίας και το ίδιο έκανε και η ελληνική κυβέρνηση.

Όλοι εμείς –οι κάτοικοι του πλανήτη- πειθαρχήσαμε όπως είχαμε υποχρέωση να κάνουμε για να προστατέψουμε τις ζωές μας. Με την εξάπλωση της επιδημίας όμως και την αγορά να μένει κλειστή, εκτός από ορισμένους ΚΑΔ, η οικονομία παίρνει την κατιούσα και το ΑΕΠ αναμένεται να βυθιστεί.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1%, δείχνοντας αδυναμία να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται, ενώ η αναπτυξιακή πορεία – με αυτές τις μικρές δυνατότητες που υπήρχαν – ανακόπτεται οριστικά.

Οι μικροί συνεταιρισμοί και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις - αλλιώς ΚΟΙΝΣΕΠ - που παραδοσιακά στηρίζουν την τοπική οικονομία, αναδεικνύουν τις δεξιότητες και ικανότητες των ατόμων που συμμετέχουν στα εγχειρήματα, προβάλλουν την τοπική κουλτούρα, προωθούν τα τοπικά προϊόντα δημιουργώντας ένα brand name για κάθε περιοχή, στην παρούσα συγκυρία μένουν απροστάτευτες, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά δεν είναι οριζόντια, αφού αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης, ανάμεσα τους και τους συνεταιρισμούς, παρόλο που οι συνεταιρισμοί είναι το μοναδικό μοντέλο παράλληλης ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά εδώ κρυβόμαστε πίσω από τους ΚΑΔ.

Το παραπάνω υποπτεύομαι ότι γίνεται για να μην αναπτυχθεί η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα που αποτελεί έναν ολόκληρο τομέα της Οικονομίας και βρίσκεται ανάμεσα στον Δημόσιο τομέα (το κράτος) και τον ιδιωτικό (την αγορά) με σχέσεις διάδρασης και με τους δύο τομείς, ως επιχειρηματικότητα όμως συμβάλλει στην άνοδο του ΑΕΠ και τη στήριξη του πεδίου (της κοινωνίας) δημιουργώντας θέσεις εργασίας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα, πρώην χρήστες ουσιών κτλ).

Πέρα από το οφθαλμοφανές και επειδή τα επιδόματα και οι αναστολές πληρωμών (π.χ. του ΦΠΑ των Δημοτικών Τελών) πραγματικά δεν λύνουν το πρόβλημα, είναι ώρα θαρρώ, η κοινωνία μας, με αλληλέγγυα κίνητρα, να στηρίξει έμπρακτα στο σύνολο της την τοπική μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία, γιατί το ευ-ζην το δικό μας σχετίζεται και εξαρτάται από το ευ-ζην των άλλων.

Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία, στηρίζουμε και στηριζόμαστε –άλλωστε ένα βήμα τη φορά είναι αυτό που κρατάει τον κόσμο σε κίνηση.

Από την Κατερίνα Ελευθέρογλου, μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass