Το χρονικό της πανδημίας

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2020 15:17

Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και μετά από έναν εγκλεισμό 50 ημερών εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός την άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα. Όλες αυτές τις ημέρες η πλειοψηφία των συμπολιτών μας επέδειξε σοβαρότητα τηρώντας στο

ακέραιο όλες τις προφυλάξεις - συστάσεις για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας.
Τι έπραξε όμως η Κυβέρνηση ώστε να αντεπεξέλθει στην πανδημία του COVID-19; Από την πρώτη στιγμή ανίχνευσης του ιού στην πόλη Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 και σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ., το Υπουργείο Υγείας βρισκόταν σε εγρήγορση με αδιάλειπτη ενημέρωση για την πορεία και εξέλιξη της νόσου όπως και για τις διάφορες επιδημιολογικές παραμέτρους. Με την εξάπλωση του ιού και εκτός των τειχών της Κίνας και την άφιξή του με κρούσματα στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2020, η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα συστήνοντας ειδική επιτροπή από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Η επιτροπή ανέλαβε άμεσα δράση σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με σκοπό να εκπονήσει σχέδιο και να βρει τρόπους αντιμετώπισης του COVID- 19. Από τις πρώτες ενέργειές της ήταν ο έλεγχος με θερμομέτρηση των επιβατών που έφθαναν στη χώρα μας αεροπορικώς από χώρες όπου υπήρχαν ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, δηλαδή ο «ασθενής μηδέν» στη Θεσσαλονίκη, μια γυναίκα η οποία είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν ακαριαία. Πάρθηκαν αμέσως όλες οι προφυλάξεις και έγινε ιχνηλάτηση των επαφών για αναγνώριση και άλλων πιθανών φορέων του ιού. Με τα κρούσματα να αυξάνονται μετά και την επιστροφή προσκυνητών από τους Αγίους Τόπους με προέλευση από την Αχαΐα και την Ηλεία και την εξάπλωση και σε άλλες περιοχές, η επιτροπή αποφάσισε στην αρχή το κλείσιμο ορισμένων σχολικών μονάδων στους πληγέντες νομούς και μετά από λίγες ημέρες το καθολικό κλείσιμο. Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες, το Υπουργείο Υγείας επιδόθηκε σε συντονισμένες κινήσεις, ώστε να οριστούν νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19, να επιτευχθεί η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ, προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές) ούτως ώστε να είναι έτοιμο το σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στην παρούσα κατάσταση. Την 15η Μαρτίου 2020 αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας με εξαίρεση κάποιες μετακινήσεις, η επιβολή καραντίνας όλων των επιβατών εισερχόμενων πτήσεων, όπως και περιοχών οι οποίες είχαν αυξημένα κρούσματα, καθώς επίσης και η διακοπή κάθε επαφής με χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
Τα παραπάνω μέτρα ελήφθησαν με στόχο τον περιορισμό της νόσου καθώς και την αποφυγή υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας. Το παράδειγμα της γείτονος Ιταλίας και άλλων κρατών με τις εκατόμβες των νεκρών και το σύστημά τους να καταρρέει, δεν άφηνε το περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό. Με συνεχείς ενημερώσεις σε καθημερινή βάση ο κ. Τσιόδρας έδινε το στίγμα του ιού στη χώρα μας. Καθώς τα μέτρα άρχισαν να αποδίδουν, οι ασθενείς ολοένα να μειώνονται και ο επιδημιολογικός δείκτης Ρ 0 (ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να κολλήσει ένας φορέας) να είναι κάτω του ενός δόθηκε η δυνατότητα για άρση των περιορισμών και επιστροφή με ιδιαίτερη προσοχή στην κανονικότητα.
Με οδικό χάρτη που εκπονήθηκε μετά από πολυήμερες συσκέψεις για το καλύτερο αποτέλεσμα οδηγηθήκαμε στην προσαρμογή των αποφάσεων ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ώστε να αποτραπεί η αύξηση των περιστατικών. Σε όλη αυτή την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση στάθηκαν επάξια στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του COVID-19 αλλά και για τη στήριξη της οικονομίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση δεύτερου κύματος της νόσου, εάν υπάρξει τον Σεπτέμβριο, μας βρίσκει προετοιμασμένους. Η διεθνής αναγνώριση της χώρας μας για τη διαχείριση της πανδημίας μας έχει καταστήσει παράδειγμα προς μίμηση απολαμβάνοντας τα εύσημα όλου του πλανήτη. Η κυβέρνηση κλήθηκε μέσα σε τρεις μήνες να προβεί στην επίλυση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων, πρώτον του μεταναστευτικού στον Έβρο και έπειτα του COVID-19 και απέδειξε ότι όχι άδικα απολαμβάνει το 87% της εκτίμησης των συμπατριωτών μας.

Από τον Χάρη Τσιλιάκο, μέλος της Π.Ε. ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass