Βιβλιοπαρουσίαση

Νικολάου Νικ. Βλάχου «Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Η γέννηση και η νεανική επαναστατική του δράση» Καρδίτσα 2019, σελ. 454

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2020 15:35

Περί το τέλος του 2019 εκδόθηκε ένα αξιόλογο ιστορικό πόνημα του Μαυρομματιανού Νικολάου Βλάχου, φιλολόγου και οτρηρού θεράποντος των Πολιτιστικών και της ιστορικής γνώσης.


Το βιβλίο του καλύπτει στο πατριωτικό θέμα «Καραϊσκάκης» δύο τουλάχιστον κενά του αναγνωστικού κοινού, αναφερόμενα στον τόπο της γέννησης και στην επαναστατική δράση που ανέπτυξε ήδη από την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Πολύ σημαντικό είναι το ότι ο συγγραφέας περιμάζεψε στο βιβλίο αυτό όλη την υπάρχουσα ιστορική γνώση για τον «Αετό των Αγράφων», αναφορικά με το θέμα του βιβλίου, και την τοπική παράδοση, όπως διατηρείται στην περιοχή.
Στο εισαγωγικό σημείωμα γράφει: «Από μαθητής Γυμνασίου είχα αρχίσει να συγκεντρώνω κάθε ιστορικό στοιχείο και κάθε γραπτή ή προφορική μαρτυρία, με σκοπό μελλοντικά να φωτίσω τη ζωή και τη δράση του Αγωνιστή». Έτσι, το βιβλίο τούτο είναι αγλαός καρπός έξι δεκαετιών (από το 1960 μέχρι σήμερα).
Ο συγγραφέας, γνωστός από τις εκδηλώσεις προβολής της δόξας του Ήρωα στις ημέρες μας, υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Συλλόγων των Μαυρομματιανών Καρδίτσας και Αθηνών, άσκησε επικοινωνία με τους σημερινούς απογόνους του Εθνοσωτήρα και Εθνομάρτυρα Γεωργίου Καραϊσκάκη, κάτι πολύ σπουδαίο.
Όταν διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο, με τις παλαιές μαρτυρίες και τις νεότερες κρίσεις και απόψεις των ιστορικών, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι ο Καραϊσκάκης είχε δολοφονηθεί στις 22.4.1927 στο Φάληρο «από χέρια Ελλήνων και ξένων ‘προστατών’» (σελ. 24). «Αυτόν μόνον ένας εχθρός θα μπορούσε να τον νικήσει. Δηλαδή, το δολοφονικό σχέδιο του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, του Τζωρτς και του Κόχραν» [των Άγγλων Αρχηγών του Στρατού και των Ναυτικών Δυνάμεων του Έθνους μας αντίστοιχα, που ήλθαν να «βοηθήσουν» την Επανάστασή μας!], σελ. 12.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου κατά κεφάλαιο έχουν ως εξής: Α’. Συνοπτικό οδοιπορικό Γεωργίου Καραϊσκάκη. Β’. Οι γονείς του Γ. Καραϊσκάκη, Γ’. Πλασματικά αφηγήματα της Σκουληκαριάς ύστερα από τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του Γ.Κ. στο Μαυρομμάτι. Δ’. Βιογράφοι και ιστορικοί συγγραφείς. Ε’. Εκατονταετηρίς του Στρατάρχου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1827-1927). ΣΤ’. Σπυρίδων Γ. Καραϊσκάκης (1826-1898). Ζ’. Γεώργιος Σπυρίδωνος Καραϊσκάκης (1876-1956). Η’. Διατάγματα Ελληνικής Πολιτείας, Θ’. Γενεαλογικό δέντρο Γ. Καραϊσκάκη, Ι’. Άλλες ιστορικές μαρτυρίες. ΙΑ’. Σκόπιμες τοπικιστικές διαστροφές τής νεανικής ζωής τού Γεωργίου Καραϊσκάκη, ΙΒ’. Το Μαυρομμάτι και οι προφορικές - γραπτές μαρτυρίες του.ΙΓ’. Ο Αλή-Πασάς, ο Πασβάντογλου και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. ΙΔ’. Τελευταίο οδοιπορικό τού Γ’ Καραϊσκάκη από το Αιτωλικό στο Μαυρομμάτι. ΙΕ’. Οι «θέσεις» της Σκουληκαριάς Άρτας.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Έχει ωραίο στήσιμο, κατατοπιστικό πρόλογο και δύο τιμητικούς προλόγους των απογόνων του Ήρωα: Γεωργίου Λεωνίδα και Ελένης Λεωνίδα –Κάτρη, πολύ βοηθητικό χρονολογικό πίνακα των κυριότερων μαχών του Καραϊσκάκη, διανθίζεται από 96 έγχρωμες εικόνες εκδηλώσεων και τοποθεσιών.
Στο Ε’ κεφάλαιο αναφέρεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από τον θάνατο του Καραϊσκάκη (Αθήνα-επαρχία). Στο ΙΕ’ κεφάλαιο αντικρούονται ανιστόρητες «θέσεις» της Σκουληκαριάς Άρτας ως γενέτειρας του Γ. Καραϊσκάκη.
Ο αναγνώστης γνωρίζει τα λημέρια του νεαρού Καραϊσκάκη, τη μητέρα του Διαμάντω Ντιμισκή, τη συνεργασία του με τον Κατσαντώνη, τον γάμο του με την Γκόλφω Ψαρογιαννοπούλου, την υπηρεσία του στον Αλή πασά, τη συμμετοχή του στη Φιλική Εταιρεία, τη δράση του στο αρματολίκι των Αγράφων, τη συμμετοχή του σε πολλές μάχες μέχρι το 1827, τον διορισμό του ως αρχιστρατήγου της επαναστατημένης Ελλάδας και τον θάνατό του, στο Φάληρο.
Το βιβλίο εκδόθηκε ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
«Χάρισες στο Πανελλήνιο ένα βιβλίο για τον συμπατριώτη μας Γεώργιο Καραϊσκάκη, που όντως «αν δεν δολοφονούνταν, θα ανάσταινε το εθνικό όραμα των Ελλήνων», όπως γράφει στην εισαγωγή του και «θα ήταν διαφορετικά τα σύνορα του πρώτου Ελληνικού Κράτους», όπως σχολιάζει.

Νίκος Κάτοικος, φιλόλογος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass