Η δικτατορία της «αχρήματης» κοινωνίας

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2020 18:15

Τις προάλλες ευρισκόμενος σε εμπορικό κατάστημα της Λάρισας, χωρίς την κάρτα «αχρήματων» συναλλαγών, ο πωλητής στην επίδοση χαρτονομίσματος

των 50 ευρώ εξέφρασε αδυναμία υλοποίησης της αγοράς, λόγω ανυπαρξίας μετρητών, καθ’ ότι μέχρι την ώρα εκείνη, σχεδόν μεσημέρι, ο τζίρος του ήταν άυλος.
Η συναλλαγή ματαιώθηκε και εγώ προβληματισμένος αναρωτιόμουνα: πού φθάσαμε... Πώς καταργήσαμε μια ολόκληρη ιστορία γενέσεως και λειτουργίας του χρήματος; Που αρχίζει από τις προϊστορικές κοινωνίες, τότε που οι ανθρώπινες συναλλαγές γίνονταν με είδος, στην εξέλιξή τους με κέρματα, νομίσματα, χαρτονομίσματα και τώρα με πλαστικό χρήμα. Χωρίς μορφή. Σαν την αφηρημένη τέχνη...
Η όλη αυτή ηλεκτρονική διαδικασία συναλλαγών λαμβάνει χώρα στο σύνολο σχεδόν των τραπεζικών πράξεων, εμπορίου, δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών... Η πρακτική αυτή σε ορισμένες χώρες τείνει να οδηγήσει ακόμα και στην κατάργηση νομισμάτων και χαρτονομισμάτων.
Παρατηρούμε, λοιπόν ότι η νέα τάξη πραγμάτων που έχει επιβάλει η παγκόσμια ελίτ του πλούτου, η ελέγχουσα τη βιομηχανική και οικονομική εξέλιξη των κοινωνιών με πρώτο το δικό της υπέρ όφελος, προχωρά απρόσκοπτα έχουσα στο πλευρό της συμμάχους: κυβερνήσεις, οικονομικά συμφέροντα κοινωνικών τάξεων, συλλογικοτήτων, ατόμων, κοινωνιών...
Κι αυτό το κατορθώνει υπογραμμίζοντας μόνον τις ευκολίες, τα πλεονεκτήματα, τα ωφελήματα, χωρίς να αναφέρεται στις δυσάρεστες συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης προόδου και χρήσης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Στην ψυχολογική, κοινωνική και παιδαγωγική της επίδραση. Στη φθίνουσα πορεία των ανθρώπινων σχέσεων, της ζωντανής επικοινωνίας, της αυξημένης αποξένωσης, της μοναχικότητας, της λησμονιάς...
Η αλήθεια είναι ότι η νέα κατάσταση που δημιουργεί η καθολική επιβολή στις κοινωνίες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας ευνοεί το τραπεζικό σύστημα. Αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνει το κόστος λειτουργίας και αυξάνει τα κέρδη από την προμήθεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αλλά και οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει το σύστημα αυτό, γιατί έτσι θα εισπράττουν αποτελεσματικότερα τους φόρους που δεν αποδίδονται. Λες και πρωτύτερα, αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να πράξουν το αυτονόητο, δίχως να διαταράξουν τη διά ζώσης επικοινωνία των πολιτών, μεταξύ τους, με τις υπηρεσίες, τις τράπεζες, τους ιδιωτικούς φορείς, το κράτος.
Το σύστημα αυτό που υπό τη μορφή μιας άτυπης δικτατορίας επιβάλλει η νέα τάξη πραγμάτων ζημιώνει τραγικά το ευάλωτο μέρος της κοινωνίας.

Τις αδύναμες οικονομικά ομάδες που στερούνται τραπεζικών λογαριασμών και δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται, ούτε να λαμβάνουν χρηματική βοήθεια. Αποτέλεσμα η σκλήρυνση του κράτους απέναντι στους φτωχούς και τους δυστυχισμένους να οξύνεται ακόμα περισσότερο και τα θύματα της ηλεκτρονικής αυτής λαίλαπας να γίνονται όλο και πιο πολλά.
Στο σύνολο των μειονεκτημάτων αυτών βρίσκεται και ο κίνδυνος της απόλυτης εξάρτησης από τις τράπεζες και η ασφυκτική παρακολούθηση των πολιτών από τα κέντρα εξουσίας με τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών τους. Όλα τα παραπάνω αφαιρούν από τον εργαζόμενο τη χαρά της αμοιβής σε χρήμα που του δίνει την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Την αίσθηση ότι αυτό που κρατά στα χέρια του είναι προϊόν των κόπων του. Ο ιδρώτας του που ουσιαστικά γίνεται κτήμα των τραπεζών, αφού σε κάποια στιγμή και με οποιαδήποτε προσχήματα μπορούν να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια, περικοπές, απώλειες σαν κι αυτές που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.
Τον παλιό καιρό, τη χαρά της πληρωμής από την πώληση της σοδειάς: οι παραγωγοί, οι αγρότες, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι... τη γιόρταζαν με το ακούμπισμα των χρημάτων στα μαλλιά της κεφαλής όλων των μελών της οικογένειας. Η κατάληξή τους ήταν στα χέρια της μάνας, η οποία τα τοποθετούσε στο σεντούκι που τότε αποτελούσε την τράπεζα του κάθε νοικοκυριού.
Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάστηκαν, το σεντούκι δεν υπάρχει πια και οι συναλλαγές γίνονται χωρίς ρευστό. Μας το επέβαλε η σύγχρονη τεχνολογία, η παραγόμενη και χρησιμοποιούμενη από την ελίτ του διεθνούς κεφαλαίου.
Έτσι, χτίζεται η παγκόσμια δικτατορία της «αχρήματης» κοινωνίας και εμείς ως θεατές παρακολουθούμε την άλωση του νοσταλγικού παρελθόντος. Γιατί δεν μπορούμε ούτε να σταματήσουμε, μήτε να μετριάσουμε τη δύναμη της τεχνολογικής προόδου και την εξάρτησή της από τους λίγους που διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass