Oι πρόωρες εκλογές είναι δημοκρατική υποχρέωση

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2020 15:25

Μεγάλη κουβέντα άνοιξε εδώ και αρκετούς μήνες, κυρίως από κυβερνητικά στελέχη, για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Οι λόγοι ασφαλώς είναι πολλοί με κυριότερο να είναι τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν ένα τεράστιο

άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να καθιστούν βέβαιη την εκλογική νίκη της Ν.Δ. αφενός, αλλά και αφετέρου να ακυρώνουν στην πράξη τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο πως από τα πρώτα σχέδια νόμου που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτό του νέου εκλογικού νόμου και ασφαλώς η κατάργηση της απλής αναλογικής.
Πέρα όμως από τα ανωτέρω και τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες, το πολιτικό σύστημα της χώρας και κυρίως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της ότι τα δεδομένα στη χώρα με κύρια αιτία βεβαίως την πανδημία, έχουν ανατραπεί άρδην. Κύριοι τομείς όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η ανεργία, το χρέος της χώρας, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, χειροτέρεψαν σε ύψιστο βαθμό. Όλοι οι σοβαροί αναλυτές προβλέπουν καταβαράθρωση του ΑΕΠ της χώρας.
Όταν η Ν.Δ. κατέβασε το κυβερνητικό της πρόγραμμα για έγκριση από τον ελληνικό λαό στις εκλογές το 2019, πράγμα που πέτυχε, μιλούσε για νέες δουλειές, για καλές δουλειές, για επενδύσεις, για αποκατάσταση της πληγωμένης μεσαίας τάξης, για ελάττωση της φορολογίας, για ανάπτυξη. Σήμερα όμως με όλους τους δείκτες να χειροτερεύουν, ψάχνει τρόπους για το πώς θα κλείσουν λιγότερες δουλειές, πώς θα περιορίσει την αύξηση της ανεργίας, πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της ελάττωσης του τουρισμού, πώς θα αντιμετωπισθεί η υστέρηση των επενδύσεων και γενικά η ύφεση. Δηλαδή ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης τελείως διαφορετικό από αυτό για το οποίο πήρε την έγκριση από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2019. Ο χρόνος όμως που απομένει μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι πολύ μεγάλος, τα προβλήματα τεράστια, η διαχείρισή τους πολύ δύσκολη και φυσικά δεν υπάρχει η απαιτούμενη από το δημοκρατικό μας πολίτευμα λαϊκή έγκριση.
Συνεπώς η άμεση προσφυγή στις κάλπες μετά την άρση της πανδημίας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι και δημοκρατική και λαϊκή απαίτηση. Ο λαός θα αποφασίσει ποια κυβέρνηση θα διαχειρισθεί τη νέα κατάσταση που προέκυψε και φυσικά με ποιο πρόγραμμα θα τη διαχειρισθεί.
Δεν φαίνεται ο λαός έτοιμος μετά από δέκα χρόνια άγριας λιτότητας, να εξουσιοδοτήσει την όποια νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα περιορισμών και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, οι συνταξιούχοι, η μικρή επιχείρηση και γενικά η μεσαία τάξη πλήρωσαν τη νύφη κατά τη δεκαετή λιτότητα. Τώρα, αν είναι απαραίτητη η εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών, είναι καιρός να πληρώσουν και κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες που έμειναν αλώβητες και όχι πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Όμως είναι βέβαιο ότι στην περίπτωση που προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, πολλοί πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού θα τον κατηγορήσουν για άκρατο πολιτικό τακτικισμό, αλλά και για αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας. Εξ ίσου όμως βέβαιο είναι ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών θα του αναγνωρίσει πολιτικό θάρρος και μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία. Φυσικά βαρύνουσα σημασία έχει πάντα η άποψη των πολιτών και όχι οι όποιοι ισχυρισμοί των πολιτικών αντιπάλων.
Η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και η όποια επιλογή στον ελληνικό λαό.

Από τον Θανάση Μπρισίμη, σμήναρχο ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass