Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2020 15:05
1987, Πόρτα Παναγιά: Τεχνίτες κρέμονται στο κενό για τη συντήρηση της γέφυρας 1987, Πόρτα Παναγιά: Τεχνίτες κρέμονται στο κενό για τη συντήρηση της γέφυρας

Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας (1973-2002) είχε στη δικαιοδοσία της τη συντήρηση - αναστήλωση - επισκευές Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων (ιερών ναών I. μοναστηριών - αρχοντικών π.χ. οικία Σβαρτς στα Αμπελάκια, οικία Αλεξούλη

στην Αγιά - παλαιές πέτρινες γέφυρες π.χ στην Πόρτα Παναγιά Καρδίτσας, εκσκαφές σε οικόπεδα όπου είχαν ανακαλυφθεί αρχαία ψηφιδωτά και λοιπά κτίσματα σε έξι Νομούς Λαρίσης, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, με το μόνιμα εργατοτεχνικό προσωπικό, τους αρχαιολόγους, τους μηχανικούς, τους συντηρητές εικόνων και ψηφιδωτών και λοιπό προσωπικό).
Γενικώς σε όλα τα μνημεία που είχε επέμβει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ευρίσκονταν σε άθλια κατάσταση και πολλά εξ αυτών έτοιμα να καταρρεύσουν.
Επικίνδυνη πάρα πολύ επικίνδυνη εργασία με αποκορύφωμα η συντήρηση και το αρμολόγημα όλων των εξωτερικών πλευρών της ιεράς μονής Ρουσσάνου Μετεώρων, όπου ο Αρχιτεχνίτης Ευθύμιος Αρχοντής δεμένος με τριχιές κατέβαινε από τη στέγη της ιεράς μονής και τις τριχιές τις κρατούσαν εργάτες πάνω στη στέγη. Φυσικά πατώντας σε ένα μικρό μαδέρι όπου και αυτό με τριχιές ήταν δεμένο από τη στέγη.
Μ' αυτόν τον τρόπο αρμολόγησε όλες τις επιφάνειες των εξωτερικών εκλιθοδομής πλευρών της ιεράς μονής.
Θυμάμαι πως επισκέπτες των Μετεώρων σταματούσαν τα αυτοκίνητά των και φωτογράφιζαν τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι εργασίες διότι λόγω ύψους των βράχων δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί σκαλωσιά.
Με τον ίδιο τρόπο συντηρήθηκε και η γέφυρα εκλιθοδομής στην Πόρτα Παναγιά του νομού Καρδίτσας.
Σε όλα τα μνημεία των Μετεώρων χρησιμοποιήθηκε η τεχνογνωσία μας και το εργατοτεχνικό προσωπικό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με την αναγκαιότητα της κάθε μονής, όπως και σε πολλά μνημεία του Νομού Καρδίτσας (Πύργο Ιθώμης- Πεζούλα - Πετρίλο - Ιερά Μονή Πελεκητής-Ιερά Μονή Πέτρας και άλλα πολλά).
Επισκεφτήκαμε όλα σχεδόν τα μνημεία στον Νομό Ευρυτανίας και είχαμε προβεί σε αποτυπώσεις αυτών και καταγραφές. Στην Ιερά Μονή Προυσού έζησα προσωπικά ένα θαύμα που θα το έχω μέσα μου σε όλη μου τη ζωή.
Σε όλα αυτά τα μνημεία όπου είχε επέμβει η 7n ΕΒΑ και διασώθηκαν, η εφημερίδα «Ελευθερία» είχε αφιερώσει για το καθένα ξεχωριστά άρθρα, τα οποία διατηρώ στο αρχείο μου.
Πιστεύω πως η 7η ΕΒΑ είχε δώσει παράδειγμα ήθους - εντιμότητας- εργατικότητας - ευγένειας - ευπρέπειας και το πέτυχε με την άριστη συνεργασία όλου του προσωπικού της και την αγάπη αυτών για τη σωτηρία και διατήρηση των μνημείων.
Παρόλη την επικινδυνότητα των εργασιών, κανένας από όλο το προσωπικό δεν είχε πάθει ούτε μία γρατσουνιά. Λέτε να μας φύλαγε η Παναγιά;
Εκ μέρους των εν ζωή συνταξιούχων της 7ης ΕΒΑ στη Λάρισα ευχαριστούμε την «Ελευθερία» για την ενημέρωση εκείνης της εποχής των αναγνωστών της.
Σε όλες της επεμβάσεις της 7ης ΕΒΑ ιδιαιτέρως του Νομού Καρδίτσας βοήθησαν το Νομαρχιακό Tαμείο Καρδίτσας και οι κάτοικοι της περιοχής του εκάστοτε μνημείου που φρόντιζε η υπηρεσία να τους ενημερώνει.
Ιωάννης Παπαδόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass