Η μαθητεία στην ΕΠΑΣ Λάρισας την εποχή του κορονοϊού

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2020 17:20

Είναι η χρονιά μιας πανδημίας που συγκλονίζει τον κόσμο ολόκληρο, με χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα και με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, τους εργαζόμενους, τις ζωές μας. Ζούμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η ζωή μας άλλαξε βίαια, ενώ πρωτοφανείς περιορισμοί ισχύουν σε όλο τον κόσμο για την αναχαίτιση του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων από τα συστήματα υγείας.


Θύμα του κορονοϊού και της επιβεβλημένης καραντίνας είναι και οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, που πλήττονται ιδιαίτερα, αφού μένουν μακριά από την τάξη και τον εργοδότη που είναι ο φυσικός χώρος μέσα στον οποίο κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν αλλά και ασκούνται πρακτικά κάνουν τη μαθητεία τους.
Λόγω της καραντίνας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό να διατηρηθεί η επικοινωνία των μαθητών και σπουδαστών με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και η επαφή τους με τη διδακτέα ύλη κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων, εξασφάλισε πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, στηριζόμενη στην ενεργή συμμετοχή και συνεργασία όλων – εκπαιδευτικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου από το γραφείο διοικητή στο διάστημα από τις 22 Απριλίου μέχρι και τις 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 10.209 εξ αποστάσεως μαθήματα στις εκπαιδευτικές δομές του Οργανισμού. Ειδικότερα, στις 49 ΕΠΑΣ υλοποιήθηκαν 6.237 εξ αποστάσεως μαθήματα, στα 29 ΙΕΚ 3.165 και στις 2 Σχολές ΑμεΑ 807, τα οποία αντιστοιχούν σε 27.586 διδακτικές ώρες, με τη συμμετοχή 7.271 μαθητών και σπουδαστών και 1.342 εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα καλύφθηκε μέσω τηλεκπαίδευσης το 78% των προβλεπόμενων διδακτικών ωρών (θεωρητικών και μερικώς εργαστηριακών) σε ΕΠΑΣ και ΙΕΚ.
Το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης g-suite που χρησιμοποιήθηκε για σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι σύγχρονο, εύχρηστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέραν από την περίοδο αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κυρίως οι υπηρεσίες του classroom που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μπορεί να αναρτώνται εκεί ιδιαίτερα μαθήματα, video, powerpoint, και διαδραστικές διδασκαλίες που μπορεί να βοηθούν τους μαθητές του ΟΑΕΔ, που δεν έχουν πολύ χρόνο μέσα στο δύσκολο πρόγραμμά τους από το σχολείο στον εργοδότη και αντίστροφα.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ που προσπαθούν να διατηρήσουν επαφή με τους μαθητές τους, που τα στηρίζουν ψυχολογικά και τους θυμίζουν τη ζωή πριν την καραντίνα. Εφευρίσκουν δε τρόπους να διευκολύνουν την επικοινωνία μαζί τους με τηλέφωνα, mail, το site του σχολείου κ.ά.
Βέβαια δεν απευθύνονται σε όλη τη μαθητική κοινότητα, διότι για την υποστήριξή τους απαιτείται εξοπλισμός και συνδέσεις που δεν διαθέτουν όλες οι οικογένειες, βασιζόμενο στα μέσα που θα πρέπει να διαθέσουν οι γονείς από τη μια μεριά και οι εκπαιδευτικοί από την άλλη.
Ο ΟΑΕΔ στην περίοδο της αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της πρακτικής άσκησης/μαθητείας των μαθητών, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καλύπτει εξ ολοκλήρου το ποσό της αμοιβής της πρακτικής άσκησης των μαθητών των ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων συμπεριλαμβανομένου του ποσού που οφείλει να καταβάλλει ο εργοδότης αλλά και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Επίσης συνέχισε την πληρωμή της ωριαίας αντιμισθίας των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, για τον αριθμό των ωρών που ορίζει η σύμβαση και για το χρονικό διάστημα απαγόρευσης της λειτουργίας των σχολείων.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στη σύγχρονη μορφή της, η τηλεκπαίδευση παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ εκπαιδευτικού και εκπαιδευομένων, καθώς μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να υποβάλουν ερωτήσεις, να επιλύσουν απορίες, να λύσουν ασκήσεις και, γενικά, να επικοινωνήσουν σε πραγματικό χρόνο. Η αίσθηση της αμεσότητας που προσφέρει η προσωπική επαφή με τον διδάσκοντα βοηθάει στην εξασφάλιση του αισθήματος της οικειότητας με τον εκπαιδευτικό.
Τα πολυμέσα που χρησιμοποιούνται στην τηλεκπαίδευση καθιστούν το μαθησιακό υλικό πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες, μετατρέποντας έτσι τη μάθηση σε μία ευχάριστη διαδικασία που μοιάζει με παιχνίδι. Οι μαθητές κατανοούν και αφομοιώνουν πολύ πιο εύκολα την παρεχόμενη γνώση δείχνοντας μάλιστα μεγαλύτερη προθυμία.
Βέβαια, δεν παραγνωρίζουμε τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν στη νέα αυτή, διαφορετική από την παραδοσιακή εκδοχή, μορφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, η τηλεκπαίδευση δεν παύει να αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα και ραγδαία εξελισσόμενη επιστήμη, που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

 

Από την Ευαγγελία Αντωνίου

(*) H κ. Ευαγγελία Αντωνίου είναι διευθύντρια της ΕΠΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass