Πανδημία και τοπική επιχειρηματικότητα

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2020 15:02

Η αναμενόμενη έλευση της πανδημίας (Covid-19) στη χώρα μας σήμανε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτόγνωρων μέτρων τόσο για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου όσο και για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Η εισροή 70 δισ. ευρώ του Ταμείου

Ανάκαμψης της Ε.Ε. δύναται να δώσει μια σημαντική ανάσα όχι τόσο στα απλά νοικοκυριά όσο στον μαστιζόμενο επιχειρηματικό κόσμο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου οι συγκρίσεις μεγεθών για τον Απρίλιο του 2019 και του 2020 καταδεικνύουν μια σημαντική πτώση του τζίρου σε βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους όπως η Μεταποίηση (33,3%), οι Κατασκευές (28,2%), τα Logistics (48,6%), ενώ εύλογα οι μεγαλύτερες μειώσεις 85,5% και 93,3% παρατηρήθηκαν σε υπηρεσίες Εστίασης και Τέχνες αντίστοιχα.
Οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις και ειδικότερα οι επιχειρήσεις της Λάρισας δείχνουν να μη συμμερίζονται αυτή την οικονομική δυστοκία αλλά με προσεκτικές και ουσιαστικές κινήσεις συνεχίζουν να καινοτομούν και να προοδεύουν. Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να εξασφαλίσει επενδυτικό κεφάλαιο 38.303.683,19 € μέσω του αναπτυξιακού νόμου για 28 επιχειρήσεις της περιφέρειας, εκ των οποίων οι 12 ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο για την τοπική οικονομία.
Αξιέπαινη αποτελεί η συμβολή των βιομηχανικών επιχειρήσεων της περιοχής στη μάχη εναντίον της νόσου. Η Lariplast S.A. με ιδία κεφάλαια προγραμματίζει την παραγωγή μασκών προστασίας υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας μηνιαίας διαθεσιμότητας εκτεμαχίων. Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. (Όλυμπος) αναλαμβάνουν τη διάθεση 20 πλήρως εξοπλισμένων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων 6 στη Λάρισα, σε νοσοκομεία πόλεων όπου έχουν εγκαταστήσει παραγωγικές της μονάδες καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων στο υγειονομικό προσωπικό. Η Exalco δώρισε έναν ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης, μόλις τον δεύτερο στην ελληνική επικράτεια, για τη μεταφορά των ασθενών στο Π.Γ.Ν.Λ. καθώς και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό (ειδικές στολές προστασίας). H Melissa Kικίζας προσέφερε χειρουργικές μάσκες, γάντια, μπουκάλια με αντισηπτικό διάλυμα καθώς και άλλα απαραίτητα είδη. Μεγάλη αναγνώριση για την εταιρεία αποτελεί η ανακήρυξη της σε προμηθευτή της χρονιάς για το 2020 στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.
Κάπου εδώ να αναφέρουμε ότι πληθώρα επιχειρήσεων, και όχι μόνο στον νομό μας, συνέδραμαν και συνδράμουν θετικά τον αγώνα του Ε.Σ.Υ. με βάση τις δυνάμεις τους, απλά οι συγκεκριμένες είναι αυτές που σήκωσαν το βάρος του συντονισμού και της υλοποίησης της επιχειρηματικής προσπάθειας. Οι τοπικές επιχειρήσεις με αίσθημα ανθρωπιάς και ευθύνης επικουρούν τις ενέργειες των αρχών για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα της ‘κορονοεποχής’ που έχει ανατείλει απαιτούν την αμέριστη υπευθυνότητα και την αγαστή συνεργασία όλων των άμεσα εμπλεκομένων είτε αυτοί είναι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς είτε απλοί πολίτες, μόνο έτσι θα ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος.

* Από τον Ιωάννη Αγγελακόπουλο

 *Ο Ιωάννης Αγγελακόπουλος, είναι φοιτητής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Δ.Π.Θ, Ξάνθη ioannislarissa@gmail.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass