Οι Γιατροί, η Ατομική Ευθύνη και το Κράτος Δικαίου

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2020 15:10

Το καταγγέλλουν οι απόφοιτοι (του 2020) της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε ανοιχτή επιστολή και σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας. Αυτά που καταγγέλλουν έχουν ενδιαφέρον για όλους μας, γιατί αποκαλύπτουν μια κοινωνική και πολιτική παθογένεια/

παρακμή, που θέλει να παρασύρει στη φθορά -από πολύ νωρίς- και τα πιο υγιή μέλη του κοινωνικού μας συνόλου: τους νέους δηλαδή.
Στην επιστολή τους οι απόφοιτοι αναφέρουν:
«Κύριε Υπουργέ!
Εμείς οι πτυχιούχοι 2020 της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. απευθυνόμαστε σε σας και ζητάμε να «διορθώσετε» την κατάφωρη αδικία που εκτυλίσσεται σε βάρος μας και αφορά στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για την απόκτηση της Bεβαίωσης Aδειας Aσκήσεως Επαγγέλματος, απαραίτητο έγγραφο στην κατάθεση αιτήσεων για έναρξη ιατρικής ειδικότητας.
Η ένστασή μας έχει να κάνει με τις ενέργειες στο κρίσιμο αυτό σημείο, από τον ΠΙΣ.
Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του «Ενημέρωση για τις Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος» (28/07/2020) διαβεβαίωνε πως «... όσοι πτυχιούχοι υποβάλλουν αίτηση για λήψη Βεβαίωσης Άδειας Aσκήσεως Επαγγέλματος από τις 5 Αυγούστου 2020, θα λάβουν τη σχετική βεβαίωση υποβολής αίτησης στην οποία θα αναγράφεται ο Αριθμός Πρωτοκόλλου, μαζικά την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 μετά τις 15:00, προκειμένου να την καταθέσουν στις αντίστοιχες Περιφέρειες για να μπουν στη σειρά αναμονής για ειδικότητα».
Όμως, στις 06/08/2020 διαπιστώσαμε πως η διαδικασία αυτή δεν τηρήθηκε και παρακάμφθηκε από τον ίδιο τον ΠΙΣ, καθώς «είδαμε» ότι ορισμένοι συμφοιτητές μας είχαν λάβει τις Bεβαιώσεις Aδειας Aσκήσεως Eπαγγέλματος ήδη από τις 05/08/2020 και 06/08/2020! [...].
«Ενδιαφέρον» έχει και η παραδοχή από τον ίδιο τον ΠΙΣ ότι η διαδικασία που ο ίδιος ο ΠΙΣ είχε δρομολογήσει, δεν τηρήθηκε! Το ομολογεί σε ανακοίνωσή του στις 7/8/2020: « [...] Στις 16:00, λόγω του τεράστιου όγκου, απεστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 286 απαντητικά μηνύματα, με τους κωδικούς πληρωμής, που συνοδεύονταν εκ παραδρομής και με τους αριθμούς πρωτοκόλλου των αιτήσεων, τους οποίους δεν έπρεπε να έχουν οι αιτούντες στην κατοχή τους πριν από τις 14/08/2020, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση του ΠΙΣ».
Επίσης σε επιστολή προς τον Υφυπουργό Υγείας (12/8/2020) ο ΠΙΣ αναγνωρίζει ότι: «Η διαδικασία έναρξης ειδικότητας με σειρά προτεραιότητας εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανέκαθεν παρουσίαζε προβλήματα αξιοκρατίας. [...] Η τακτική αυτή που επελέγη από την παρούσα διοίκηση του ΠΙΣ και εφαρμόστηκε με επιτυχία πέρυσι, φέτος, λόγω τεχνικής βλάβης του ΟΤΕ και ανθρώπινου λάθους δε λειτούργησε με τον επιθυμητό τρόπο και ανέτρεψε τον αρχικό μας σχεδιασμό, [...] παραμένει για μας μείζον θέμα η πιθανότητα κάποιοι συνάδελφοι και παρά τις προθέσεις και προσπάθειές μας, για ορθολογικοποίηση του συστήματος, να έτυχαν πλεονεκτήματος εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος. [...]».
Συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε ένα ζήτημα τονίζοντας πρωτίστως τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις του. Δεν υποτιμούμε τις διαστάσεις αυτές και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως, σκόπιμα επιλέξαμε να προτάξουμε την ατομική, προσωπική διάσταση γιατί η αξία της συχνά παραμελείται ή και υποβαθμίζεται σε ένα κοινωνικό γεγονός.
Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Το γεγονός ούτε τυχαίο ήταν ούτε συνέβη από λάθος. Δεν υπάρχουν αυτά. Τι έγινε, λοιπόν; Φαίνεται πως στην ανομία συνεργάστηκαν δύο: κάποιοι απόφοιτοι (με πρόσβαση σε θεσμικά και κυβερνητικά κλιμάκια) και μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ.
Αν η υπόθεση αυτή έχει την αλήθεια της αναρωτιέται κανείς με πίκρα και οργή μαζί: γιατί οι νεαροί απόφοιτοι επέλεξαν να αδικήσουν τους συμφοιτητές τους; Αυτούς με τους οποίους έξι ολόκληρα χρόνια συνυπήρξαν στα ίδια αμφιθέατρα, στις ίδιες κλινικές, με τους οποίους βίωσαν τις ίδιες δυσκολίες! Γιατί ακύρωσαν, τόσο γρήγορα τα στοιχεία αυτά που αποτελούν (και αποτελούσαν πάντα) τα υλικά της κοινωνικής συνοχής;
Αλλά και το άλλο μισό της «συνέργειας», οι κύριοι του ΠΙΣ. Γιατί έτσι αστόχαστα (;) εκμαύλισαν τους νεαρούς γιατρούς στην ευκολία της... «τακτοποίησης», της εξυπηρέτησης; Για ποιον λόγο θυσίασαν τη συνέπεια, το ήθος, την αρχή της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης;
Αν ένας από τους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς της χώρας ενεργεί τοιουτοτρόπως σε τι κοινωνία προσβλέπουμε; Οι πολίτες αναμένουν από γιατρούς άλλο ήθος και στάσεις ζωής, που θα δικαιολογούν την Ιατρική ως λειτούργημα και όχι επάγγελμα κερδοφόρο.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση ακόμη. Δεν βλέπουν οι κύριοι του Δ.Σ. του ΠΙΣ ότι έτσι, με τις μεροληψίες, τις εκδουλεύσεις για τους λίγους, καλλιεργείται ένας ακόμα διχασμός στο εσωτερικό της κοινωνίας μας;
Το εξοργιστικά αφόρητο είναι ότι όλοι αναγνώρισαν πως αυτό που έγινε ήταν... ΛΑΘΟΣ! Λάθος ναι, αλλά... συνεχίζουμε τη διαδικασία! Όχι, κύριοι! Να επανορθώσετε. Να δείξετε στοιχειώδη ευθιξία και να επανορθώσετε το λάθος!
Τι ζητάνε τα παιδιά μας, οι απόφοιτοι; Το αυτονόητο: να σεβαστούν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς και ο ΠΙΣ τις αξίες της κοινωνίας μας: την ισονομία, τη χρηστή διοίκηση με βάση τους θεσμοθετημένους κανόνες και παραδοχές. Και ας βρεθεί επιτέλους ένας άλλος τρόπος με τις ειδικότητες των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών ώστε να μην γινόμαστε κάθε χρόνο θεατές τραγελαφικών σκηνών όπου συγγενείς και φίλοι τρέχουν να προλάβουν... τον χρόνο! Ποιος θα καταθέσει δηλαδή πρώτος την αίτηση για την έναρξη ειδικότητας του δικού τους πτυχιούχου».

Από τον Απόστολο Σιέρρα, φιλόλογο στο ΓΕΛ Πλατυκάμπου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass