Η αθεΐα και η εικόνα του Χριστού... στους καιρούς μας

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2020 15:02

Από τον Κων/νο Τσιρονίκz

Η σύγχρονη αθεΐα αντιπαλεύει τον Θεό και κυρίως τη χριστιανική πίστη. Εκφράζεται διεθνώς μέσω της αθεϊστικής βιβλιοπαραγωγής και του δημόσιου λόγου της. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα η μεγάλη απήχηση των ιδεών της...


Εκτός του βιβλίου... η αθεϊστική διανόηση αξιοποιεί και τη δύναμη των μέσων στα οποία έχει αποκτήσει αξιόλογη πρόσβαση. Μέσω αυτών περνά μηνύματα που ενισχύουν το πνεύμα της και την αύξηση των ποσοστών της διεθνώς.
Δέον να σημειωθεί ότι η αθεΐα στην Ευρώπη διαφημίζεται και ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος υπέρβασης του άγχους και της μεταθανάτιας ζωής! Και όλα αυτά παρά τις γνώμες γιατρών και θεολόγων ότι η πίστη και η θρησκευτικότητα ενεργούν θετικά στην υγεία του ανθρώπου.
Η εμφάνιση αθεϊστικών ιδεών δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Από πολύ παλιά εισβάλλουν στο βιβλίο και στην πορεία διαμορφώνονται σε μεγάλα ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία πολέμησαν τη χριστιανική πίστη, η οποία τελικά επέζησε χάρη στις Θεόπεμπτες αξίες της Αγιογραφικής και Πατερικής Θεολογίας. Η νίκη του χριστιανισμού αποτελεί γεγονός αυταπόδεικτο και μαρτυρημένο. Τη δείχνει διαχρονικά η παγκοσμιότητα της χριστιανικής αγάπης που δεν λογαριάζει σύνορα, χρώμα, θρησκείες και πολιτισμούς. Την υπηρέτησε και την υπηρετεί ένας σύγχρονος πατέρας της ορθοδόξης εκκλησίας: ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος σε ειρηνικούς και εμπόλεμους καιρούς δεν διακρίνει τους χριστιανούς από τους Μουσουλμάνους.
Παρά ταύτα ο αθεϊσμός σήμερα θεριεύει. Τον αποδέχεται, εν πολλοίς, ως ένδυμά του και ο προοδευτισμός. Η λεγόμενη προοδευτική διανόηση προπαγανδίζει την αθεΐα, ως έξοδο από τη συντήρηση και τον θρησκευτικό σκοταδισμό του Μεσαίωνα! Στις μέρες μας προσβάλλει τα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης. Με το πρόσχημα της μίξεως των πολιτισμών καθορίζει θεσμικά και τη θρησκευτική μας συμπεριφορά. Με δικαστικές αποφάσεις επιχειρεί την αποκαθήλωση της εικόνας του Χριστού... απ’ τα σχολεία και τους άλλους δημόσιους χώρους.
Στην ιταμή αυτή πρόκληση των αντίχριστων δυνάμεων θα πρέπει να ορθώσουμε σθεναρή αντίδραση. Προερχόμενη από το σύνολο του χριστιανικού λαού μας και με σύνθημα: καμία υποστολή της εικόνας του Χριστού, της Παναγίας, των αγίων και των μαρτύρων της πίστεώς μας, γιατί ο οποιοσδήποτε ενδοτισμός στην πίεση της αθεΐας θα σημάνει και την απαρχή του ξηλώματος της εθνικής μας ταυτότητας. Τον αφανισμό των εθνικών πολιτισμών.
Αυτό, ας το βάλλουμε καλά στο μυαλό μας και ας πάρουμε θέσεις πραγματικής μάχης απέναντι στις ορατές και αόρατες δυνάμεις που πολεμούν την πίστη μας και διαβρώνουν τη νεολαία μας στον βαθμό που να θεωρούν την αθεΐα καύχημα και τον άθεο σοφό και υπεράξιο. Και ας είναι κατά τον Φώτη Κόντογλου, αμόρφωτος και ανάξιος.
Σε άλλο σημείο του συγγραφικού του έργου ο μεγάλος αγιογράφος και λογοτέχνης σχολιάζει και πάλι τον περιφρονητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν και τότε οι πιστοί: «...όποιος έχει πίστη στον Θεό και στην αλήθεια που φανέρωσε είναι καταφρονεμένος, σαν στενόμυαλος και ανόητος και τραβά πάνω του όλα τα περιγελάσματα».
Δυστυχώς, έτσι έχει σήμερα η κατάσταση. Όπως ακριβώς την περιέγραψε πάνω από μισό αιώνα, ο μεγάλος μύστης της ορθόδοξης χριστιανικής μας παράδοσης. Πολλοί Ελληνες ντρέπονται να πουν ότι είναι χριστιανοί. Φοβούνται μήπως τους θεωρήσουν καθυστερημένους και τους περιγελάσουν. Θέλουν να συμπεριφέρονται σαν Ευρωπαίοι, οι οποίοι όμως έκτισαν μεγάλη πατρίδα και όχι ως Γραικύλοι της σήμερον που το έθνος τους, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, έχει και θα έχει διά παντός ανάγκην της θρησκείας του.
Ας έχουμε πάντοτε υπόψη τα σπουδαία αυτά λόγια των μεγάλων λογοτεχνών μας για να μην ξεχνάμε τη μεγάλη σημασία της ορθόδοξης χριστιανικής μας παράδοσης στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και του μεγαλείου της φυλής μας. Ας κρατήσουμε λοιπόν ψηλά την εικόνα του Χριστού... και της Ορθοδοξίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass