Επιστροφή στα θρανία... Θα τα καταφέρουν τα παιδιά;

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2020 15:01

H πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε πολλούς τομείς, έτσι και στον τομέα της εκπαίδευσης. Τα σχολεία άνοιξαν. Η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν διαφορετική, με την τηλεκπαίδευση να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μαθητών και δασκάλων.

Πολλοί γονείς και δάσκαλοι έχουν ανησυχίες για τη φετινή χρονιά, καθώς διανύουμε μία δύσκολη περίοδο υγείας, κυρίως, μια πανδημία. Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι γονείς συμβούλευαν τα παιδιά τους να προσέχουν να μην χτυπήσουν ή να μην πέσουν στις σκάλες, τώρα τα συμβουλεύουν να φοράνε σωστά τη μάσκα, να μην ανταλλάσσουν σχολικά είδη με άλλους συμμαθητές τους, να πλένουν τα χέρια τους καλά και γενικότερα να προσέχουν να μην αρρωστήσουν. Το ερώτημα εδώ είναι αν τα παιδιά θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα, για πόσο καιρό και πώς θα συμπεριφέρονται με τη μάσκα. Φυσικό επακόλουθο είναι οι απορίες των γονιών σχετικά με τα μέτρα στο σχολείο, καθώς αρκετοί κιόλας δίστασαν να στείλουν τα παιδιά σχολείο με μάσκα. Τα μέτρα προστασίας αποτελούν μία συνήθεια, εξάλλου η εντατικοποίησή τους ξεκίνησε από την καραντίνα.

Πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους: «Κάνε αυτό που σου λέω», αλλά αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουν είναι ότι τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν από τους γονείς τους ή τους μεγαλύτερούς τους. Για παράδειγμα, στην παρούσα κατάσταση, αν κάποιος γονέας δεν φοράει μάσκα, αρνείται να τηρήσει τα μέτρα προστασίας, το ίδιο το παιδί θα συμπεριφερθεί με τον αντίστοιχο τρόπο, και πιθανότατα να επηρεάσει και άλλους συμμαθητές του. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά τα συζητάνε όλα μεταξύ τους.
Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους απορροφούν εικόνες και αντιδράσεις του περιβάλλοντός τους, διαμορφώνουν χαρακτήρα και συμπεριφορά, αλλά κυρίως μιμούνται. Έτσι, λοιπόν, χρειάζονται τα σωστά πρότυπα προς μίμηση για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα: Όχι αγκαλιές, παιχνίδι με αποστάσεις. Κι αυτό, ακριβώς γιατί η εφαρμογή των νέων οδηγιών θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι εκείνου που θέλει να την ικανοποιήσει το παιδί του, δηλαδή τους γονείς ή τους δασκάλους.
Θα τα καταφέρουν όμως; Ασφαλώς και θα τα καταφέρουν, αρκεί ο γονιός να είναι παρών και δίπλα στο παιδί του, για να το συμβουλεύει και να το στηρίζει, χωρίς να παρουσιάζει την πανδημία ως κάτι εξωπραγματικό και άτρωτο. Βέβαια, οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των γονιών εξαντλεί πολλές φορές την υπομονή. Όμως η φετινή χρονιά χρειάζεται ψυχραιμία, καθόλου άγχος, υπομονή και τήρηση των μέτρων. Για να διδαχθούν κάτι τα παιδιά θα πρέπει πρώτα να το εφαρμόσει ο γονιός ή ο δάσκαλος.
Να εμπιστευτείτε τα παιδιά σας και να μην ανησυχείτε! Μπορούν να τα καταφέρουν! Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω τα λόγια του Τζέιμς Μπόλντουιν: «Τα παιδιά ποτέ δεν καταφέρνουν ν’ ακούν τους άλλους, αλλά πάντα καταφέρνουν να τους μιμούνται».

Από την Αθηνά - Χριστίνα Κεκελέκη, φοιτήτρια Π.Τ.Δ.Ε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass