Αναβάθμιση της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2014 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:31
Από τον Βασίλη Χατζόπουλο
 
 
Η νέα αγροτική πολιτική επιθυμεί να ανταμείψει τον αγρότη για τα προϊόντα που προσφέρει και να εγγυηθεί για την διατροφική ασφάλεια, την ποιότητα και την ποικιλομορφία των προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η νέα κοινή αγροτική πολιτική με κατεύθυνση την βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία μέσα σε ένα ισχυρό πολιτικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, έχει σκοπό να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές, να συμβάλει σε μια έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, και να βελτιώσει την διαπραγματευτική και ανταγωνιστική θέση των αγροτών.
Επίσης η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος αναμένεται να προκύψει με τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, την καθετοποίηση της παραγωγής και την στήριξη της μεταποίησης, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων.
Παράλληλα κίνητρα για την αγροτική ανάπτυξη θα δοθούν με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την αγροτική εκμετάλλευση μέχρι τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά.
Για την επίτευξη των παραπάνω αναφερθέντων στόχων η νέα ΚΑΠ στηρίζει και προωθεί τη δημιουργία νεοσυσταθεισών μορφών συνεργασίας όπως συμπράξεων, οργανώσεων, συσπειρώσεων, και δικτύων που θα αναβαθμίσουν την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα ολοκλήρου του αγροτικού τομέα.
Κλειδιά για την επιτυχία του ανώτερου προγράμματος είναι οι επτά άξονες αγροτικής ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, για την περίοδο 2014-2020:
1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα.
2. Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων κα της καινοτομίας στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την δασοπονία και τις αγροτικές περιοχές.
3. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στήριξη της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές.
4. Βελτίωση και οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων.
5. Διατήρηση,αποκατασταση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από την γεωργία και την δασοπονία.
6. Αποδοτικότερη χρήση των πόρων σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στην κλιματική αλλαγή.
7. Ενίσχυση της ελκυστικότητας του αγροτικού χώρου μέσω της βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού και της ποιότητας ζωής.
Στο περιεχόμενο των κυρίων αξόνων του Υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης αναφέρονται οι προτάσεις που αφορούν άμεσα την οργάνωση της αγροδιατροφικής αλυσίδας στη χώρα μας.
Σε αυτές τις προτάσεις θα πρέπει να βασίζονται και οι ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για σύσταση μορφών συνεργασιών (Αγροδιατροφική σύμπραξη - σύμφωνα ποιότητας - δημοπρατήριο) με την συμμετοχή των συλλογικών Αγροτικών οργανώσεων της περιφέρειας Θεσσαλίας, φορέων μεταποίησης και εμπορίας του αγροτικού τομές, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.
Οι καινοτόμες αυτές δικτυώσεις έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την διάθεση των αγροτικών προϊόντων των μελών τους, να σταθεροποιήσουν την παραγωγή και την τροφοδοσία των αγορών με πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα ποιότητας και να ικανοποιήσουν μετέπειτα το ενδιαφέρον των διεθνών εμπορικών δικτύων και αλυσίδων, να ενισχύσουν τις εξαγωγές με έξυπνες στρατηγικές εξαγωγικού μάρκετινγκ και να ενεργοποιήσουν την Αγροτική εκπαίδευση και έρευνα στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
Επίσης η αγροδιατροφική σύμπραξη θα λειτουργεί και σαν δεξαμενή καινοτόμων ιδεών και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων, την καταπολέμηση του παραεμπορίου και των τυχών ελληνοποιήσεων εφαρμόζοντας μοντέρνες τεχνικές ιχνηλασιμότητας, διερεύνηση της εξωστρέφειας των προϊόντων και των τάσεων των εγχώριων αγορών, ώστε να προτείνονται επικαιροποιήσεις του καλλιεργητικού πλάνου της περιφέρειας Θεσσαλίας σε αυτό που ζητά η αγορά.
 
Ο Βασίλης Χατζόπουλος είναι γεωπόνος, περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass