Βιβλιοπαρουσίαση

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΤΣΟΛΑΚΗΣ, Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

(Λάρισα 2019, σ. 272.)

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2020 20:00

Ο αρχιτέκτονας Β. Τσολάκης ασχολείται, εδώ και πολλά χρόνια, με τα μνημεία του τόπου μας, κυρίως με τα εκκλησιαστικά, παρουσιάζοντας στην τοπική τηλεόραση σχετικά βίντεο και εκδίδοντας βιβλία.

Μεταξύ των άλλων βιβλίων συμπεριλαμβάνεται το παρουσιαζόμενο εδώ και αναφέρεται στο Μεγάλο Μετέωρο. Ο συγγραφέας, αξιοποιώντας την τεχνολογία, κοσμεί το έργο του με κατόψεις της μονής και επιμελείται τις φωτογραφίες του κάνοντάς τες σαν να είναι σημερινές. Αρχίζει με ένα σύντομο ιστορικό της μονής, από την ίδρυσή της από τον Αθανάσιο Μετεωρίτη τον 14ο αιώνα, έως τα πρόσφατα χρόνια. Στη συνέχεια, μετά τη σύντομη αναφορά στους βράχους των Μετεώρων, παρουσιάζει με πολλή προσοχή τη μονή, αρχίζοντας από το βρυζόνι. Κάθε βήμα στην πορεία προς τον Πλατύ Λίθο συνοδεύεται με εξαιρετικές έγχρωμες φωτογραφίες, του παλιού μαγειρείου της μονής, του βαγεναρείου και του κελαρίου. Η περιγραφή και η εικονογράφηση του καθολικού της μονής είναι εντυπωσιακές. Ο συγγραφέας παρατηρεί την κάθε λεπτομέρεια: τα παράθυρα, το σήμαντρο, την επιγραφή ανοικοδόμησης, τη ζωγραφική της λιτής (νάρθηκα) και του κυρίως ναού, με την πανδαισία των χρωμάτων. Ο αναγνώστης εντυπωσιάζεται από τις θαυμάσιες χρωματικές συνθέσεις στη Βαϊοφόρο, στους στρατιωτικούς αγίους, στον Μυστικό Δείπνο, στον Χριστό Ελκόμενο επί σταυρού και σε τόσες άλλες, έργα του 16ου αιώνα της Κρητικής Σχολής. Ακολουθούν τα εκθέματα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, το νοσοκομείο, το σκευοφυλάκιο και η αίθουσα των κειμηλίων. Το έργο του Β. Τσολάκη είναι ένας χρήσιμος οδηγός για να δούμε τον θησαυρό του Μεγάλου Μετεώρου. Του αξίζουν συγχαρητήρια. (Για πληροφορίες στο τηλ. 6944-420.133).

Κώστας Σπανός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass