Η συμβουλευτική ως επιστήμη βοήθειας για τον άνθρωπο

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2020 20:00

Έχω κολλήσει σε κάποιο γεγονός ή κατάσταση και δεν μπορώ να προχωρήσω παρότι το προσπαθώ πολύ. Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίζω καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν στην οικογένειά μου. Χρειάζεται να πάρω κάποιες σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μου, αλλά αδυνατώ να αποφασίσω πάρα τις προσπάθειες που κάνω. Κάθε μέρα συγκρούομαι με τα παιδιά μου και αισθάνομαι πως όλο και απομακρυνόμαστε. Η κρίση, οι οικονομικές δυσκολίες και οι αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία στην καθημερινότητά μας είναι τεράστιες. Δεν ξέρω τι να κάνω και νιώθω πως βρίσκομαι σε αδιέξοδο.


Αν με απασχολεί κάτι από τα παραπάνω μήπως ήρθε η στιγμή να αναζητήσω βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας; Μήπως χρειάζεται να ξεκινήσω συμβουλευτική; Τι είναι όμως η συμβουλευτική διαδικασία και πώς μπορεί να με βοηθήσει στην καθημερινότητά μου;
Στόχος της συμβουλευτικής είναι να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει τα ζητήματα που το απασχολούν και να μπορέσει να προχωρήσει στη ζωή του.
Η δυσκολία να απευθυνθεί κάποιος σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, πολλές φορές συνδέεται με μια γενικότερη «αντίσταση» και άμυνα απέναντι σε διάφορες άλλες καθημερινές δυσκολίες που αποφεύγει να δει πως υπάρχουν γύρω του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ελπίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του. Πόσο εύκολο είναι όμως τελικά να έρθω αντιμέτωπος με τον εσωτερικό μου εαυτό και τα δύσκολα συναισθήματά μου;
Το να μπορεί να επιτρέψει κάποιος στον εαυτό του να λάβει βοήθεια (μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία στην προκειμένη περίπτωση), είναι κι αυτό μία μη δεδομένη ικανότητα και αποτελεί δυνατότητα μεγάλης σημασίας για την υγιή εξέλιξη του ανθρώπου. Ο Δαρβίνος από πολύ νωρίς, στο έργο του για τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, υποστηρίζει κάτι που πλέον αποτελεί εμβληματική σοφία. Η επιβίωση και εξέλιξη των ειδών και ειδικά του ανθρώπου, δεν είναι προνόμια του έξυπνου ή όμορφου, ούτε καν του πιο δυνατού, αλλά αυτού που ξέρει να προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στις εκάστοτε συνθήκες. Δηλαδή αυτού που μπορεί να πληροφορείται νέα πράγματα, να τα μεταβολίζει και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στα συνεχώς νέα δεδομένα.
Με άλλα λόγια αποτελεί κατάκτηση να μπορεί να καταστεί κάποιος αρκετά «ανοιχτός» στο νέο, στο καινούριο – το οποίο θα συνυπάρξει και θα αναμοχλευθεί με το παλιό, για να δώσει ένα νέο εμπλουτισμένο οικοδόμημα, καθώς ο άνθρωπος καλείται και βρίσκεται σε μία συνεχή, διαρκή επιλογή και ανανέωση και άρα συνεχή μεταβολή.
Η συμβουλευτική μάς βοηθά να γίνουμε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που μας δυσκολεύουν. Μας βοηθά να τροποποιήσουμε σκέψεις, συμπεριφορές και συνήθειες, να επεξεργαστούμε και να ξεπεράσουμε οδυνηρά συναισθήματα και τελικά να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας.
Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία επενδύω στη φροντίδα του εαυτού μου και του δίνω τη δυνατότητα να τον γνωρίσω καλύτερα. Ξεκινώντας από αυτό χτίζω τη βάση για να αποκτήσω νέες δεξιότητες. Μήπως τελικά οι δεξιότητες που αποκτώ μέσα από τη συμβουλευτική μπορούν να αποτελέσουν το αντίδοτο στην κρίση;
Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ. παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2410-555.935.

Από τη Γεωργία Ζαβράκα *

Η Γεωργία Ζαβράκα, MSc., είναι ψυχολόγος – ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια, στέλεχος πρόληψης Π.Ε. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass