«Εκλιπούσα» η... Κύπρος για την κυβέρνηση!

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2014 20:27 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:41
Του Γιώργου Δελαστίκ
Απίστευτο! Για πρώτη φορά μετά τη Χούντα του Ιωαννίδη το 1974, τότε που ο επαίσχυντος δικτάτορας προετοίμαζε μέσω του πραξικοπήματός του εναντίον του Κυπρίου προέδρου Μακαρίου την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο προέβη σε ρηματική διακοίνωση εναντίον της... Κύπρου! Οι συνειρμοί είναι κάτι παραπάνω από τραγικοί. Ακόμη πιο εξωφρενικός όμως είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η διαβόητη πλέον «ρηματική διακοίνωση Βενιζέλου» ως προς την κυπριακή κυβέρνηση. Η ρηματική διακοίνωση στη διπλωματία είναι μια πραγματικά σκληρή κίνηση, η οποία προηγείται της ανάκλησης του πρεσβευτή μιας χώρας!
Ο λόγος αυτής της κίνησης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας είναι επειδή η δεξιά Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία ανήκει στο ΔΗΣΥ, το κόμμα του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ρώτησε κάτι αυτονόητο. Θέλησε να μάθει αν υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του Ευάγγ. Βενιζέλου κατά την παραλαβή εκ μέρους του ως προεδρεύοντος στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας εγγράφου 105 σελίδων του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας, στο οποίο με ιταμή προκλητικότητα οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως... «εκλιπούσα» - δηλαδή ως νεκρό κράτος! Ο Ευάγγ. Βενιζέλος παρέλαβε όντως τέτοιο έγγραφο!
Το τουρκικό έγγραφο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου 2014 και διανεμήθηκε αμέσως σε όλες τις χώρες - μέλη της. Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. είχε όλο τον χρόνο να ενημερωθεί και να αντιδράσει. Δεν έκανε όμως τίποτα.
Η ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έγινε όμως έξαλλος ο Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις η Κύπρια ευρωβουλευτής αποκάλυψε δημοσίως τη στάση του. Αντί να προσπαθήσει να επανορθώσει το σφάλμα του, χρησιμοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών ως προσωπικό του πολιτικό γραφείο και εξέδωσε ρηματική διακοίνωση εναντίον της Κύπρου για να προσδώσει μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στα όσα ήθελε να πει!
Και τι είπε σε πρόσθετη γραπτή δήλωσή του; «Είναι λυπηρό το ότι οι ίδιοι πάντα δήθεν «πατριωτικοί» κύκλοι που προσπαθούν να εμπορευτούν πολιτικά ή δημοσιογραφικά τις εθνικές ευαισθησίες, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου», τονίζει με έμφαση ευθύς εξαρχής.
Μα εντελώς άλλο πράγμα ρώτησε η Κύπρια ευρωβουλευτής - γιατί δεν αντέδρασε στο τουρκικό έγγραφο ο Ευάγγ. Βενιζέλος, όχι αν τήρησε την ίδια στάση και η κυπριακή κυβέρνηση! Ο Ευάγγ. Βενιζέλος δεν απαντά σε αυτό, αλλά «καρφώνει» τη δεξιά κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο ότι ούτε αυτή αντέδρασε. Πολύ καλά κάνει και έχει απόλυτο δίκιο, αποκαλύπτοντας την όντως πραγματική συνενοχή της κυβέρνησης της Λευκωσίας που τήρησε απαράδεκτη στάση κι αυτή.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΣΑΜΑΡΑ
Η γραμμή άμυνας του υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι να προσπαθήσει να καλύψει το ατόπημά του ή να απολογηθεί για το λάθος του και να το διορθώσει. Αντιθέτως, έχει επιλέξει να αποδείξει ότι όλοι οι σημαίνοντες πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα και στη Λευκωσία είναι συνένοχοι!
Εφευρίσκει έτσι μια κατά φαντασίαν του ιδίου υποτιθέμενη «κατηγορία» που δήθεν του αποδίδουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι για να «καρφώσει» ως πλήρως συνένοχο και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αναφέρει σχετικά στην προσωπική δήλωσή του μεταξύ πολλών άλλων:
«Το χειρότερο είναι ότι η ευτέλεια των προθέσεων των παραπάνω κύκλων αποκαλύπτεται διότι βασικό μοτίβο των παρεμβάσεών τους είναι η δήθεν απόκλιση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στην προσέγγιση και διαχείριση επιμέρους θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ας καταλάβουν ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου...».
«Πλήρης ταύτιση πρωθυπουργού - αντιπροέδρου» υπογραμμίζει ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Το καταλάβαμε πλήρως τι εννοεί - ότι ο Αντώνης Σαμαράς εγκρίνει τη στάση που τήρησε στο θέμα παραλαβής του τουρκικού εγγράφου που χαρακτηρίζει «εκλιπούσα» την «Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτή την άποψη έχουμε κι εμείς.
ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΜΕΓΑΘΥΜΙΑ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παραλείπει φυσικά να εξάρει την προσωπική αυτοθυσία που επιδεικνύει κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αναφέροντας εν κατακλείδι στην προσωπική δήλωσή του, για όποιον αρνείται να το αντιληφθεί από μόνος του:
«Το γεγονός ότι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αποφεύγω συστηματικά να συνδέω τα εθνικά θέματα με ευτελείς όψεις της εσωτερικής πολιτικής πραγματικότητας και το γεγονός ότι ως εκ τούτου ανέχομαι συχνά - για λόγους προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας - να εκφέρονται ως δήθεν στρεφόμενες εναντίον μου και εναντίον του κόμματος που ηγούμαι αντιδράσεις που αφορούν κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες φυσικά με τον πρωθυπουργό, θα ήταν λάθος να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως άδεια να φλερτάρει με τους παραπάνω κύκλους, να ασχημονεί ή πολύ περισσότερο να παίζει προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα».
Σχοινοτενής η φράση, αλλά πλήρης πολιτικών νοημάτων. Πρώτα πρώτα η προβολή από τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ της άποψής του ότι ο ίδιος και το κόμμα του λειτουργούν ως... πολιτικό αλεξικέραυνο στις «αντιδράσεις που αφορούν κυβερνητικές πολιτικές συμφωνημένες φυσικά με τον πρωθυπουργό».
Για δεύτερη φορά επαναβεβαιώνει ότι όλα όσα πράττει ως υπουργός Εξωτερικών είναι απολύτως συμφωνημένα με τον Αντώνη Σαμαρά. Όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων και των υποτιθέμενων απειλών προς όσους «παίζουν προσωπικά παιχνίδια με εθνικά θέματα» είναι φληναφήματα για να καλύψουν τυπικά την ουσία της δήλωσης.
ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΡ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η ρηματική διακοίνωση πανικόβαλε την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία δικαίως φοβήθηκε μήπως ο Ευάγγ. Βενιζέλος αποκαλύψει δημοσίως άγνωστες στο ευρύ κοινό πράξεις της Λευκωσίας που υπονομεύουν τις προβαλλόμενες ως θέσεις της στο Κυπριακό.
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλύπτει πλήρως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και καλύπτει πλήρως τη στάση του, την οποία χαρακτηρίζει «άκρως ικανοποιητική».
«Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η ελληνική προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου» αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών. Οι Κύπριοι είναι ακάθεκτοι. «Στην εκφώνησή του ο Τούρκος υπουργός Ευρώπης κ. Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την τουρκική δήλωση, στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορές» συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκωσίας.
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει μάλιστα ότι κρίνει «άκρως ικανοποιητική» και τη δευτερολογία του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος απάντησε στις προφορικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, χωρίς να γνωρίζει το γραπτό κείμενο της τουρκικής δήλωσης.
Με έμμεσο τρόπο παρενέβη στην υπόθεση και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση είπε δύο πράγματα. Πρώτον «οι συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τρίτες δυνάμεις και πολύ περισσότερο με τη μητέρα πατρίδα, είναι άψογες και άριστες». Δεύτερον ότι πρέπει «να αποφεύγουμε τους πειρασμούς που μπορεί να μολύνουν μια παραδοσιακή δεδομένη στάση στήριξης από πλευράς Ελλάδας».
Αλλά και ο ΔΗΣΥ, το δεξιό κόμμα που κυβερνά την Κύπρο, με ανακοίνωσή του διαχώρισε τη θέση του από εκείνη της ευρωβουλευτού του, της Ελένης Θεοχάρους, θέτοντας πάνω από κάθε αντιπαράθεση τη διαφύλαξη της σχέσης Αθήνας - Λευκωσίας.
«ΕΛΛΑΣ - ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ όμως αποδείχθηκε σκληρό καρύδι. Δεν υπέκυψε στις πιέσεις και στην πολιτική απομόνωση ακόμη και από το κόμμα της. Απάντησε με ιδιαίτερη σκληρότητα στις επιθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου εναντίον της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Λευκωσίας, της μεγαλύτερης κυπριακής εφημερίδας, η Ελένη Θεοχάρους τόνισε: «Γνωρίζω ότι ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος πνέει μένεα εναντίον μου, αλλά εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημά μου που αφορούσε στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της προεδρίας του Συμβουλίου και της Ε.Ε. προς ένα κράτος - μέλος τελών υπό τη στρατιωτική κατοχή μιας υπό ένταξη χώρας... Εν προκειμένω, η Κύπρος υπέστη μια βάναυση και προσβλητικότατη επίθεση από την Τουρκία. Η επίθεση που έγινε προ δεκαημέρου εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη...».
«Η Ελλάς και το έθνος δεν είναι ο κύριος Βενιζέλος» υπογράμμισε. «Μόνο θυμηδία προκαλεί η θέση του κ. Βενιζέλου ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είπε διά ζώσης ενώπιόν του την επίμαχη φράση, αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που του παρέδωσε», πρόσθεσε.
«ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ»
Η προαναφερθείσα προσωπική δήλωση του Ευάγγ. Βενιζέλου, στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι «τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, πάντα σε στενή συνεργασία και πλήρη ταύτιση, αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την τάξη λόγω της ανευθυνότητας με την οποία μια ευρωβουλευτής επιχείρησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου», οδήγησε σε έξαρση της αντιπαράθεσης.
«Θέλω να τονίσω ότι στο όνομα της συνεργασίας των κυβερνήσεων Κύπρου και Αθηνών απέκτησε το θράσος ο κ. Βενιζέλος να εγγράψει το ανοσιούργημα αυτό» υποστήριξε η Ελένη Θεοχάρους. Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου «δεν έχει κάνει μια ρηματική διακοίνωση, όταν τα τουρκικά αεροπλάνα περνάνε πάνω από την Αττική και ο τουρκικός στόλος περιπλέει το Σούνιο και ο Νταβούτογλου επισκέπτεται την Κύπρο;» διερωτήθηκε δηκτικά η Κύπρια ευρωβουλευτής.
Στην προσωπική της σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πολύ επιθετική η Ελένη Θεοχάρους απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, γράφοντας μεταξύ άλλων:
«Να θυμίσω ή να γνωστοποιήσω στον κάθε κύριο Βαγγέλη ότι ούτε η Χούντα των φασιστοειδών του 1967 δεν μου έκλεισε το στόμα, ειδικά όταν έπρεπε να εκφράσω τις απόψεις μου, ότι δεν είμαι διορισμένη νομάρχης για να με πάψει, ούτε και είμαι αναρριχητικό που σκαρφάλωσα επάνω στον στιβαρό κορμό του για να μου κόψει τις ρίζες»!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass