Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 28 Νοε 2020 15:45

Η οδός Βράιλα Αρμένη βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου. Είναι παράλληλη με τις οδούς Παλαιστίνης και Θέτιδος, ξεκινά από την πλατεία των Εξι Δρόμων και τελειώνει στην πλατεία Σωτήρη Σκίπη.


Ο Πέτρος Βράιλας Αρμένης ήταν διακεκριμένος πολιτικός και φιλόσοφος του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 19/12/1812 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιόνιο Ακαδημία. Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος Βράιλας και μητέρα του η Άννα Αρμένη. Σπούδασε στην Μπολόνια της Ιταλίας φιλοσοφία και στο Παρίσι στη Νομική Σχολή. Επιστρέφοντας το 1835 στην Κέρκυρα διορίστηκε καθηγητής φιλοσοφίας στην Ιόνιο Ακαδημία. Άτομο που είχε έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά, ασχολήθηκε ενεργά τόσο στην Κέρκυρα, όσο και μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Τη χρονιά εκείνη μάλιστα είχε σταλεί ως πληρεξούσιος των Επτανήσων στην Εθνοσυνέλευση της Αθήνας που κήρυξε την ένωση. Μένοντας πλέον στην πρωτεύουσα, έφτασε μέχρι τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών το 1865. Το 1879 έγινε πληρεξούσιος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διαπραγματεύτηκε τη νέα συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ ήταν παρών και στο συνέδριο του Βερολίνου το 1880, οπότε και κατοχυρώθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Υπήρξε πρέσβης στην Αγία Πετρούπολη (1874), στο Παρίσι (1881) και δύο φορές στο Λονδίνο, το 1867 και το 1882. Πέθανε στις 3/9/1884 στο Λονδίνο. Η σορός του μεταφέρθηκε με αγγλικό πολεμικό πλοίο στον Πειραιά και από εκεί στην Κέρκυρα, όπου και ενταφιάστηκε στον οικογενειακό του τάφο.
Τα χρόνια που έζησε στην Κέρκυρα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων. Το 1849, σε συνεργασία με τον ποιητή Ανδρέα Κάλβο και άλλους σημαντικούς λόγιους εξέδωσε την εφημερίδα «Πατρίς» που αποτέλεσε σταθμό στον ελληνικό Τύπο. Σημαντικά του έργα είναι: το « Περί πρώτων Ιδεών και αρχών δοκίμιον» και το «Φιλοσοφικαί Μελέται».
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass