«Εντολή αγάπης άφησε ο Χριστός»

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Γ.Ο.Χ. κ. ΚΟΣΜΑ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2021 15:39

Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Τρίκκης και Σταγών κ. Κοσμάς, τοποτηρητής Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Λαρίσης και Τυρνάβου αναφέρει:


Χριστός γεννάται δοξάσατε...
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Εορτάζουμε τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα, την πιο μεγάλη εορτή της Πίστεώς μας, στις 25 Δεκεμβρίου 2020 με το Πάτριο Εορτολόγιο. Όταν γεννιέται ένα παιδάκι, αυτό δεν υπήρχε πρωτού να γεννηθεί. Ο Ιησούς Χριστός όμως, που εορτάζουμε τη Γέννησή Του, υπήρχε προ πάντων των αιώνων. Πριν να γεννηθεί από την Παναγία Μητέρα Του, γεννήθηκε προαιώνια από τον άναρχο Πατέρα Του. Και γιατί γεννήθηκε και από την Παναγία; Γεννήθηκε διά να ενώση στο Πρόσωπό Του μαζί με τη θεία φύση, που είχε σαν Θεός, να ενώσει και την ανθρώπινη φύση, που έλαβε από την Παναγία, τη Μητέρα του Θεού (Θεοτόκος). Έπρεπε να γίνει αυτό, αγαπητοί μου Χριστιανοί, γιατί ο Θεός έπλασε από την αρχή τον άνθρωπο, για να ενωθεί μαζί Του. Θέωση τη λέγουμε την ένωση αυτήν. Και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, τους οποίους επικαλούμαστε, έγιναν θεούμενοι.
Ο σαρκωθείς Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, έζησε ανάμεσά μας με αγάπη. Παρηγορούσε τους πονεμένους και θλιμμένους, έτρεφε τους πεινασμένους, πλησίαζε τους αμαρτωλούς όχι για να τους καταδικάσει, αλλά για να τους σώσει. Και η εντολή που άφησε στους ιδικούς Του ήταν η εντολή της αγάπης. «Ταύτα εντέλλομαι υμίν, ίνα αγαπάτε αλλήλους», τους είπε (Ιω. 15,17). Αν λοιπόν είμαστε του Χριστού, αν είμαστε Χριστιανοί, όπως λεγόμαστε, αν γιορτάζουμε πραγματικά Χριστούγεννα, πρέπει, να διαβιούμε με αγάπη προς τους άλλους. Αγάπη σημαίνει να χαιρόμαστε στη χαρά του άλλου και να συλλυπούμαστε στον πόνο του.
Η Εκκλησία τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα εορτάζει πανηγυρικώς, δοξολογικώς και ευχαριστιακώς Θεού συγκατάβασιν προς τον άνθρωπον. Η Εκκλησία κηρύττει εις τα μέλη της και διαλαλεί εις την οικουμένην και σύμπασαν την κτίσιν τον σύνδεσμον και την ένωσιν ουρανού καί γής καί τήν συνάντησιν Θεού καί ανθρώπου. Σήμερον επληρώθη ο λόγος τού Θεού, «ενοικήσω εν αυτοίς καί εμπεριπατήσω» (Λευιτ. 26, 11- Β’ Κορ. 6, 16). Σήμερον η ευσπλαγχνία τού Θεού υπερέβη τήν δικαιοσύνην Αυτού. Τα Χριστούγεννα ο Θεός «υπερείδε τούς χρόνους τής αγνοίας» (Πράξ. 17, 30) καί τής αμαρτίας τού ανθρώπου καί επεσκέφθη αυτόν εν τώ Μονογενεί Υιώ καί Λόγω Αυτού.
Ως λέγει ο Πατήρ της Εκκλησίας Άγιος Αθανάσιος, «ο τού Θεού Λόγος ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν καί αυτός εφανέρωσεν εαυτόν διά σώματος, ίνα ημείς τού αοράτου Πατρός έννοιαν λάβωμεν» (Περί Ενανθρωπήσεως, 54). Πώς εγένετο τούτο; Πώς έλαβε χώραν σύλληψις καί τόκος άνευ σποράς; Εγένετο, καθότι ως ευηγγελίσθη ο άγγελος τή Παρθένω, τό «γεννώμενον άγιον κληθήσσεται Υιός Θεού» (Λουκ. 1, 35) και καθ ότι, ως γέγραπται, «Όπου βούλεται Θεός, νικάται φύσεως τάξις».
Τούτο το μυστήριον μαρτυρείται κατερχόμενον καί τελεσιουργούμενον εις τον ρούν της ανθρωπίνης ιστορίας. Αποκαλύπτεται εις τους χρόνους της απογραφής των ανθρώπων επί Ρωμαίου Αυτοκράτορος Οκταβιανού Αυγούστου εις πάσαν τήν οικουμένην και εις τούς τόπους της ουδαμώς ελαχίστης ούσης Βηθλεέμ (Οίκος Άρτου) της αγίας πολίχνης. Εις αυτό καλείται να μετάσχη η κτίσις όλη. Οι ουρανοί δι’ αστέρος λαμπρού οδηγούν μακρόθεν Μάγους σοφούς Περσών βασιλείς ερευνητάς τού στερεώματος ως απαρχήν τής εξ εθνών Εκκλησίας. Οι άγγελοι εξ ουρανού, ψάλλοντες το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη», καλούν ποιμένας αγραυλούντας καί καλλιεργητάς τής γής εκ της πλησιοχώρου κώμης των ποιμένων. Μάγοι καί ποιμένες ομού προσέρχονται καί ευλαβικώς προσκυνούν, προσφέροντες τά δώρα αυτών, καθότι «αναγνωρίζουν εν τώ σπηλαίω ως βρέφος κείμενον τόν άχρονον».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι όχι μόνον η μαρτυρία της επί γης σωτηριακής ενσάρκου παρουσίας Αυτού, αλλά και ο συνεχιστής του έργου Αυτού. Προσλαμβάνει τόν άνθρωπον απ΄αρχής μέχρι τέλους τής ζωής του. Τον καθιστά διά του Αγίου Βαπτίσματος μέλος αυτής, εξημερώνει και κατακοσμεί τά ήθη του. Τρέφει πεινώντας, αποφυλακίζει φυλακισμένους. Είναι όασις πηγής ύδατος ζώντος εις την έρημον του κόσμου, τόπος προσευχής διά θεραπείαν των προσβληθέντων εκ τής λοιμώδους νόσου του κορονοϊού - Covid-19 και βοηθός εις τούς πληγέντας εκ των μέτρων προστασίας εξ αυτής.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Ας έλθωμεν νοερώς εις τό ταπεινόν θεοδέγμον Σπήλαιον και την πτωχήν φάτνην και την μεγαλοπρεπή Κωνσταντίνειον καί Ιουστινιάνειον Βασιλικήν, όπου εντός ολίγου θα εορτάση την Γενέλθιον Ημέραν του Χριστού και ας αναφωνήσωμεν εν χαρά, «παιδίον εγεννήθη ημίν, υιός καί εδόθη ημίν». Ας προσευχηθώμεν υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευημερίας του ανθρωπίνου γένους και να ζητήσωμεν την εξ ύψους βοήθειαν δια την απαλλαγήν μας εκ της πανδημίας.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Με αυτάς τας σκέψεις εύχομαι πάντας υμάς Έτη Πολλά και ευλογημένα και το ερχόμενον νέον έτος, 2021, ας είναι Έτος μετανοίας και αναστοχασμού.

 

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης,
Ο Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ.
Τρίκκης και Σταγών Κοσμάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass