Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

ΟΔΟΣ KOYMA

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2021 20:00

Από τις πιο κεντρικές, γεμάτη με εμπορικά καταστήματα, οδούς της πόλης, ανήκει στη συνοικία Αγίου Αχίλλειου. Είναι κάθετη στην οδό Παπαναστασίου (από όπου ξεκινά), τέμνει κάθετα τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Παναγούλη, την 28ης Οκτωβρίου και καταλήγει στη

Λάμπρου Κατσώνη.
Ο Κωνσταντίνος Κούμας ήταν διδάσκαλος του Γένους, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1777 και μέχρι την ηλικία των δώδεκα χρονών δε βγήκε από το σπίτι, επειδή ο πατέρας του φοβόταν μην τον πάρουν οι Τούρκοι και τον κάνουν γενίτσαρο. Όταν το 1787 ξέσπασε επιδημία πανώλης στην πόλη, η οικογένειά του κατέφυγε στον Τύρναβο. Εκεί στην εκκλησία έμαθε τα πρώτα του γράμματα και αργότερα στο σχολείο του Τυρνάβου είχε δάσκαλο τον περίφημο Ιωάννη Πέζαρο. Για μικρό διάστημα έζησε στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα γύρισε στην πατρίδα του. Δίδαξε στην Τσαριτσάνη και στα Αμπελάκια. Το 1803, ακολούθησε τον Άνθιμο Γαζή στη Βιέννη, όπου σπούδασε μαθηματικά. Το 1808 ανέλαβε τη διεύθυνση της Σχολής της Σμύρνης, το περίφημο Φιλολογικό Γυμνάσιο. Αν και του έγιναν συχνά προτάσεις, αρνήθηκε να γραφεί στη Φιλική Εταιρεία και το 1817 πήγε στη Βιέννη και μετά στη Γερμανία για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να εκδώσει τα βιβλία του. Ήταν διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και επίτιμο μέλος του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Η κήρυξη της επανάστασης τον βρήκε στη Σμύρνη, από την οποία έφυγε για να γλιτώσει και πήγε στην Τεργέστη, όπου και διέμενε μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε από χολέρα το 1836.
Επιμέλεια Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass