Ιστορικές Ιχνηλασίες - ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΜΑΓΟΣ ΕΓΙΝΕ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

Η «Μαγική Συμμορία» του πολέμου που εξαφάνισε την Αλεξάνδρεια!

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:53
Ο ίδιος ήταν ταχυδακτυλουργός και εδώ και χρόνια τώρα έχοντας μάθει την τέχνη από τον πατέρα του έκανε διάφορα μαγικά τρικ στα θέατρα του Λονδίνου κερδίζοντας τον θαυμασμό και το χειροκρότημα του κοινού βγάζοντας ένα καλό μεροκάματο!
Έπειτα ήρθε ο πόλεμος και τα άλλαξε όλα...
Τα θέατρα άδειασαν, ο μισός πληθυσμός της Αγγλίας έφυγε για το μέτωπο και όσοι απέμειναν κλείστηκαν στα σπίτια τους.
Το... μεροκάματο τέλειωσε άδοξα μέχρι που ο ταχυδακτυλουργός μας, ο Τζάσπερ Μάσκελαϊν, που θα μας απασχολήσει σήμερα στις «Ιχνηλασίες», αποφασίζει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα της εποχής του.
Παίρνει την απόφαση λοιπόν να καταταγεί στον στρατό, θέλοντας να προσφέρει με τις μαγικές του ικανότητες στην εξόντωση του εχθρού...
Κανείς δεν τον πήρε τότε στα σοβαρά μέχρι που...
Σας τα έχουμε ξαναπεί ότι την ιστορία πολλές φορές την έχουν γράψει οι... «αλλοπαρμένοι» και μάλλον δεν μας πιστέψατε.
Κάπου στην εποχή του 1940 λοιπόν και πάμε να τη δούμε μέσα από το βιβλίο του David Fisher «The War Magician»...
«Ο Τζάσπερ παίρνει την απόφαση να καταταγεί στο Βασιλικό Σώμα του Μηχανικού, θέλοντας να συνεισφέρει και ο ίδιος με τις ικανότητές του στον πόλεμο.
Στην αρχή οι ανώτεροί του τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία, καθώς δεν ήταν πεπεισμένοι ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Ο Μάσκελαϊν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους διοργανώνει μια επίδειξη, στην οποία ισχυριζόταν ότι θα εξαφανίσει ένα πολυβόλο.
Η επίδειξη πήγε πολύ καλά για τον μάγο, καθώς κατάφερε να εντυπωσιάσει τους αξιωματικούς, με ένα πολυβόλο που είχε καμουφλάρει με τέτοιο τρόπο, έτσι, ώστε να φαίνεται εξαφανισμένο. Αποφασίζεται λοιπόν να σταλεί στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής και έτσι ξεκινά η ιστορία της... «Μαγικής Συμμορίας»
Την άνοιξη του 1941 ο Μάσκελαϊν φτάνει στο Κάιρο. Μέσα σε τρεις μήνες έρχεται σε επαφή με μια ομάδα χημικών, μηχανικών, ηλεκτρολόγων, σκηνογράφων και ξυλουργών, που είχαν καταταγεί, και φτιάχνουν ένα καινούργιο τμήμα που υπαγόταν στο Βασιλικό Μηχανικό. Το όνομα που του έδωσαν ήταν ‘’Μαγική Συμμορία’’.
Πρώτη της αποστολή ήταν να ‘’εξαφανίσει’’ το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ένα πολύ σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού των Βρετανών, που είχε γίνει επανειλημμένα στόχος των γερμανικών βομβαρδιστικών. Η ‘’Μαγική Συμμορία’’ αναλαμβάνει να φτιάξει ένα τεχνητό λιμάνι, στη λιμνοθάλασσα της Μαρεώτιδας, στα νότια. Με υλικά όπως λάσπη, χαρτόνια και μουσαμά φτιάχνει ομοιώματα ορμίσκων και πλοιαρίων. Ο Μάσκελαϊν επίσης ζητά αεροφωτογραφίες του πραγματικού λιμανιού για να αναπαραστήσει τη φωτοσκίαση.
Στις 22 Ιουνίου φτάνει η στιγμή της κρίσης. Ο μάγος... διατάσσει συσκότιση στο πραγματικό λιμάνι και φωτίζει το ψεύτικο. Πυροδοτώντας τα πυροτεχνήματα που είχαν τοποθετηθεί, οι Γερμανοί πιλότοι παραπλανούνται θεωρώντας ότι είναι πυρά βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα, επί δυο μερόνυχτα να σφυροκοπούν την καρικατούρα. Η αποστολή πέτυχε, η ‘’Μαγική Συμμορία’’ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανωτέρων της και ο μάγος αμέσως μετά προάγεται σε ταγματάρχη.
Επόμενη αποστολή της ‘’Μαγικής Συμμορίας’’ ήταν η διώρυγα του Σουέζ, ένα επίσης, ζωτικής σημασίας, πέρασμα που έπρεπε με κάποιο τρόπο να προφυλαχτεί. Ο Μάσκελαϊν εκμεταλλευόμενος το φαινόμενο της διάθλασης κατασκευάζει ένα είδος στροβοσκοπικού προβολέα που λειτουργούσε με κάτοπτρο, τοποθετώντας 24 ανακλαστήρες μέσα σε μια μεταλλική λωρίδα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό με το φως να προβάλλει εκτυφλωτικό από διαφορετικές πλευρές. Οι απλοί προβολείς αναγνώρισης είχαν μετατραπεί σε ένα θανάσιμο όπλο.
Στη διώρυγα τοποθετήθηκαν 21 από αυτούς τους άκρως αποτελεσματικούς προβολείς. Οι πιλότοι των εχθρών τυφλώνονταν από την τεράστια λάμψη τους. Έτσι καταρρίφθηκαν δεκάδες γερμανικά βομβαρδιστικά.
Έχοντας επιτύχει και σε αυτή την αποστολή, ο στρατηγός Άρτσιμπαλντ Γουέιβελ, ζητά από τη ‘’Μαγική Συμμορία’’ να καμουφλάρει επιτυχημένα με κάποιο τρόπο τα άρματα μάχης. Ο Μάσκελαϊν και η ομάδα του φτιάχνουν ένα άξονα από 2 σκελετούς κατά μήκος του άρματος. Έπειτα τοποθετώντας κουρέλια πάνω στον σκελετό τα βάφει ολοκληρώνοντας τη μεταμφίεση. Επιπλέον τοποθετεί στις ερπύστριες αλυσίδες με καρφιά για να αποτυπώνονται τα ίχνη του ακριβώς όπως ενός φορτηγού.
Η διαδικασία μεταμόρφωσης του άρματος σε φορτηγό. Επάνω ο σκελετός τοποθετείται στο άρμα. Κάτω το τελικό αποτέλεσμα. Αν κι από μια τόσο κοντινή λήψη δεν φαίνεται η οφθαλμαπάτη, σε αποστάσεις άνω των 4χλμ που είχε ο εχθρός, ή σε αναγνώριση κατασκοπευτικών αεροσκαφών την καθιστούσε άκρως αποτελεσματική.
Όμως, μεγαλύτερη όμως συμβολή της ‘’Μαγικής Συμμορίας’’ ήταν στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Εκεί ο στρατηγός Μοντγκόμερι προσπαθώντας να εξαπατήσει τους Γερμανούς απευθύνθηκε στον μάγο. Τον διέταξε να δημιουργήσει ένα εικονικό στράτευμα νότια των θέσεών του, δίνοντας την εντύπωση ότι από εκεί θα ξεκινήσει η επίθεση. Παράλληλα 1.000 καμουφλαρισμένα άρματα μάχης θα κινούνταν βόρεια.
Για να γίνει πιο πειστική η ‘’νότια δύναμη’’ κατασκευάστηκαν περίπου 2.000 άρματα από συνθετικά υλικά, εικονικές σιδηροδρομικές γραμμές, τεχνητές ραδιοεπικοινωνίες, ένας ψεύτικος αγωγός πετρελαίου και αναπαραχθήκαν πιστά ήχοι εκρήξεων και μετακινήσεων. Η έκβαση της επιχείρησης ήταν τόσο επιτυχημένη που έφερε τους Γερμανούς προ εκπλήξεως.
Οι Γερμανοί τσιμπούν το δόλωμα και μεταφέρουν τις δυνάμεις τους στην αντίθετη κατεύθυνση. Όταν συνειδητοποίησαν ότι μάχονται με μαριονέτες ήταν αργά.
Στην τέχνη του καμουφλάζ οφείλουν πολλά οι Σύμμαχοι στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Η «Μαγική Συμμορία» ήταν μια από τις αθέατες όψεις του πολέμου και ο Μάσκελαϊν ένας αφανής ήρωας.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ μνημονεύοντας τη ‘’Μαγική Συμμορία’’ στη νίκη, είχε πει: “Χάρη στην τέχνη του καμουφλάζ νικήσαμε τον πόλεμο. Ο εχθρός γνώριζε ότι θα επιτεθούμε αλλά όχι πού, πότε, πώς’’.
Όσο για τον ταγματάρχη –μάγο πέθανε το 1973 στην Κένυα και όπως λέγεται δεν αποκάλυψε σε κανένα την τέχνη του που μέχρι σήμερα παραμένει ακόμα ένα επτασφράγιστο μυστικό!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass