Η Θεσσαλία στην αποστασία

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2014 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:00
Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη
 
Σε πρόσφατο επετειακό κείμενό μας με τίτλο «15 Ιουλίου 1965 και 15 Ιουλίου 1974 (α΄ μέρος) («Ε» της 14ης Ιουλίου 2014) αναφερθήκαμε στην αποστασία των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που πραγματοποιήθηκε μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησής του.
Στον παρόν κείμενο θα αναφερθούμε στη συμμετοχή των βουλευτών της Ένωσης Κέντρου Θεσσαλίας, αφού επισημάνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά που διέκριναν γενικά την αποστασία.
Οι εμπνευστές και εκτελεστές της αποστασίας φρόντισαν ώστε ο προσηλυτισμός σ΄ αυτή να περιορισθεί σε ένα βουλευτή της Ε.Κ. από κάθε νομό. Κι αυτό για να αποτραπεί κάθε κίνδυνος ενδεχόμενης προστριβής αναφορικά με το προσφερόμενο «δέλεαρ» (Υπουργείο, Χρηματισμός κ.α.) μεταξύ των προσήλυτων - αποστατών.
Οι συνωμότες μετά την αποτυχία των δύο βασιλικών Κυβερνήσεων (Νόβα, Τσιριμώκου), στην τρίτη, του Στεφανόπουλου, οργάνωσαν την ορκωμοσία ως εξής: το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου 1965 σημειώνεται το αποκορύφωμα της διακωμώδησης του πολιτεύματος. Στις 3 το απόγευμα, στο σπίτι του εφοπλιστή Α. Ποταμιάνου, κοντά στα ανάκτορα, στήνουν το «στρατηγείο» τους οι Στεφανόπουλος, Μητσοτάκης, Γαρουφαλιάς, Κωστόπουλος και Μπακατσέλος. Εκεί γίνεται το «μάντρωμα» όσων βουλευτών της Ε.Κ. πρόκειται να συγκροτήσουν την νέα Κυβέρνηση. Όσοι, λοιπόν, εισέρχονται στο «μαντρί», δεν πρόκειται να ξαναβγούν από το σπίτι - μαντρί του εφοπλιστή μέχρι τη στιγμή της ορκωμοσίας, γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μετεπεισθούν ή να «τρομοκρατηθούν» από ομάδες προσκείμενες στον Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τους ισχυρισμούς των Τσιριμώκου, Μητσοτάκη κ.α. Κατά τις 8.30΄ μ.μ. σαν σκιές βγαίνουν από το σπίτι του εφοπλιστή, σε δύο ομάδες συνοδευόμενοι από τους Μητσοτάκη, Κωστόπουλο και Γαρουφαλιά, σαν να τους «φυλάνε για να μην το σκάσουν» και καταλήγουν στα ανάκτορα. Οι περισσότεροι είναι με τα καθημερινά τους ρούχα και μερικοί «αξύριστοι». Έχουν φαίνεται «επιστρατευθεί» την τελευταία στιγμή για να συμπληρωθεί ο αριθμός στη θέση άλλων που έχουν διαψεύσει τις ελπίδες των πρωταγωνιστών της επιχείρησης (Σπ. Λιναρδάτου, «Από τον εμφύλιο στη Χούντα», τόμος Ε, σελ. 297).
[Παρέκβαση: Ο Κων. Μητσοτάκης συμμετείχε στην πρώτη Κυβέρνηση (Νόβα) ως Υπουργός Συντονισμού και προσωρινά Εμπορικής Ναυτιλίας, στη δεύτερη δεν συμμετείχε, ενώ στην τρίτη (Στεφανόπουλου) συμμετείχε ως Υπουργός Συντονισμού και προσωρινά Οικονομικών].
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε αρκετά εντυπωσιακά στην επιχείρηση της αποστασίας. Ο Στέλιος Αλαμανής (Ν. Καρδίτσας) ήταν όπως και ο Κων. Μητσοτάκης, από τους πρωταγωνιστές και συμμετείχε στην Κυβέρνηση Νόβα ως Υπουργός Οικονομικών, στην Κυβέρνηση Τσιριμώμου ως Υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Δημ. Τάξης και στην Κυβέρνηση Στεφανόπουλου ως Υπουργός Παιδείας και προσωρινά Δημ. Τάξης.
Από το νομό Λάρισας συμμετείχε στην Κυβέρνηση Στεφανόπουλου ο Τ. Γεωργίου, ως Υφυπουργός Προεδρίας (Τύπου) και έμεινε «εκτός νυμφώνος» ο μεταπηδήσας από την ΕΡΕ στην ΕΚ Τ. Γραμματίδης. Μωρή παρθένος, λοιπόν, ο Γραμματίδης! Αυτό το αποκάλυψε με δήλωσή του τότε ο ίδιος ο Γεωργίου όταν ο Γραμματίδης τον κατηγόρησε για την αποστασία του!
Ο Ν. Μαγνησίας εκπροσωπήθηκε στην τρίτη Κυβέρνηση της αποστασίας (Στεφανόπουλου) με τον Τζων Γκλαβάνη (21 Σεπτεμβρίου 1965), ως υφυπουργός Δημοσίων Έργων.
Τέλος, ο Ν. Τρικάλων συμμετείχε στην Κυβέρνηση Στεφανόπουλου με τον απόφοιτο Σχολαρχείου Απόστ. Παγκούτσο, ως Υπουργός Γεωργίας. Μετά από λίγες ημέρες όμως του αφαιρέθηκε το Υπουργικό χαρτοφυλάκιο και ορίσθηκε… «ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Στεφ. Στεφανόπουλου επί αγροτικών θεμάτων»! Φυσικά και δεν αντέδρασε σ’ αυτόν τον εμπαιγμό. Πάντως διετέλεσε έστω και για λίγες ημέρες Υπουργός, κάτι ήταν κι αυτό γι’ αυτόν!
Τελειώνοντας, σημειώνουμε ότι κατά τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 στο νομό Λάρισας η Ένωση Κέντρου εξέλεξε πέντε βουλευτές, τους Ευάγγελο Βανταλή, Τάκη Γεωργίου, Τάκη Γραμματίδη, Τάκη Καρδάρα και Κων/νο Περραιβό. Ένα χρόνο ακριβώς μετά το βασιλικό πραξικόπημα, δηλ. στις 15 Ιουλίου 1966 η Νομαρχιακή Επιτροπή της κολοβής πλέον Ένωσης Κέντρου, διοργανώνει μια επετειακή εκδήλωση στο «Κέντρο Αλκαζάρ», εκεί που βρίσκεται σήμερα το Κηποθέατρο. Παρόντες και οι τέσσερις εναπομείναντες βουλευτές της Ε.Κ.
Στην εκδήλωση αυτή ο γράφων είναι ομοτράπεζος με τον αγαπητό συνάδελφο «εν όπλοις» Γιώργο Δάρτζαλη και τον γραμματέα του Βουλευτή Ε. Βανταλή, Μίμη Σαμαρά, ο οποίος διατηρούσε ισόγειο γραφείο στην Ι. Δραγούμη, έναντι της ΑΤΕ. Ένας, ένας οι Βουλευτές απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους. Όταν φθάνει η σειρά του Τ. Γραμματίδη, ο οποίος πρόσφατα είχε προσχωρήσει στην ΕΚ, συμβαίνει κάτι το εκπληκτικό: αρχίζει το χαιρετισμό του με την προσφώνηση: «Αγαπητοί φίλοι της Ε.Ρ.Ε….» Το τί επακολούθησε φυσικά δεν περιγράφεται… Άλλωστε, «εξις δευτέρα φύσις εστί» Γι’ αυτό μετά τη Μεταπολίτευση επανέκαμψε στη φυσική του κοίτη, τη διάδοχο της ΕΡΕ, τη Νέα Δημοκρατία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass