Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2021 15:45

Από τις κεντρικές οδούς της πόλης, κάθετη στη Μεγάλου Αλεξάνδρου από όπου και ξεκινά, κάθετη επίσης στην Παπαναστασίου και στην Ανθίμου Γαζή.


Οφείλει το όνομά της σε έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο. Έναν πολιτικό που διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της χώρας, δύο φορές πρόεδρος της Βουλής και δεκαοχτώ φορές υπουργός. Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1815 στον Κάμπο Μεσσηνίας και καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1841 πήρε μέρος στον ένοπλο αγώνα των Κρητικών εναντίον των Τούρκων. Το 1847 διορίσθηκε αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα αλλά σύντομα παραιτήθηκε και ασχολήθηκε με την πολιτική. Το 1850 εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής και τον χαρακτήριζε η μετριοπάθεια και η ρητορική του δεινότητα. Μέχρι το 1864 διετέλεσε υπουργός σε αρκετά υπουργεία και στις 2 Μαρτίου 1865 γίνεται πρώτη φορά πρωθυπουργός.
Κατά τη διακυβέρνησή του έγινε η ειρηνική προσάρτηση της Θεσσαλίας και της νοτίου Ηπείρου στο ελληνικό κράτος. Στο εσωτερικό φρόντισε για τη φορολογία, ψήφισε νόμο "περί ευθύνης υπουργών", περιόρισε τη ληστοκρατία, και διαμοίρασε εκατομμύρια στρέμματα γης σε φτωχούς ακτήμονες. Επρόκειτο για έναν ικανό πολιτικό που τον χαρακτήριζε η ευθύτητα, η τόλμη, η ψυχραιμία και που αγωνίστηκε για τα συμφέροντα της Ελλάδας σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες. Πέθανε στις 26 Φεβρουαρίου 1883.
Επιμέλεια: Νίκος Τάχατος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass