50 εκατομμύρια στρέμματα μένουν χέρσα (ΙΙΙ)

Δημοσίευση: 10 Απρ 2021 15:28

Η αξιοποίηση της χέρσας γης, απαιτεί οργάνωση, επιχειρήσεων, λόγω της παγκοσμιοποίησης, των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία όμως έφερε, τον ανταγωνισμό, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα, δηλαδή, θέλουμε μείωση κόστους,

αύξηση της παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της παραγωγικότητας, των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ένα μεγάλο εμπόδιο για την αξιοποίηση της γης είναι και η έλλειψη σωστού νομικού πλαισίου όπως:
1) Ο νόμος περί συνεταιρισμών, ο υπάρχων δεν είναι προσαρμοσμένος, στα σημερινά δεδομένα των Ευρωπαϊκών χωρών, όπου κυριαρχεί η επιδίωξη του κέρδους και έχει μέλη που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους και η επικοινωνία γίνεται μέσω ίντερνετ.
2) Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, για την ενοικίαση της γης και τα ενοικιαζόμενα χωράφια, τα οποία στην πλειοψηφία ανήκουν σε αστούς και νομικά πρόσωπα, τα οποία συνήθως νοικιάζονται για 1-3 χρόνια ή ανανεώνονται κάθε χρόνο, δηλαδή, ληστρική εκμετάλλευση, χωρίς ο ενοικιαστής να μπορεί ή να θέλει, να κάνει βελτιώσεις, που διαρκούν 3-4 χρόνια, όπως για παράδειγμα, η βαθιά άροση, που πρέπει να γίνεται κάθε 3-5 χρόνια, ή η εναλλαγή καλλιεργειών σιτηρών - ψυχανθών για τον εμπλουτισμό των χωραφιών σε άζωτο! Οι οποίες αποσβένονται σε 3-5 χρόνια, προς όφελος της ποιότητας και ποσότητας των παραγομένων προϊόντων.
Στην κτηνοτροφία έχουμε το παράδοξο, ότι ο κτηνοτρόφος νοικιάζει πολλές δεκαετίες την ίδια έκταση και δεν έχει το δικαίωμα να κτίσει μόνιμες εγκαταστάσεις, όπως ποιμνιοστάσιο σύγχρονο, αποθήκες και γενικά συνθήκες κατάλληλες για τη ζωή των ασχολουμένων με την κτηνοτροφία, επίσης δεν μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ή μια ομάδα ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, για τις ανάγκες της κτηνοτροφικής επιχείρησης και της γύρω περιοχής! Λόγω της χρησικτησίας δηλαδή του φόβου του ιδιοκτήτη, να του πάρουν τη γη!
Εδώ λείπει το νομικό πλαίσιο, όπου πρέπει να κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία, αλλά και ο ενοικιαστής να μπορεί να πάρει τη μεγαλύτερη ωφέλεια, προς όφελος του κράτους και της κοινωνίας, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών στα βουνά μας, σύγχρονης διαβίωσης, που να ζηλεύει ο αστός, ώστε η απασχόληση στην ύπαιθρο και κυρίως στην κτηνοτροφία να μη θεωρείται, όπως σήμερα, (τυραννία) τιμωρία!
3) Το νομικό πλαίσιο απουσιάζει και στη δημιουργία ομάδων κοινής καλλιέργειας, δηλαδή κοινής διαχείρισης κυρίως των μηχανημάτων, ώστε όταν προκύπτει πρόβλημα αρχηγίας - διοίκησης, να μη σταματά η λειτουργία του μηχανήματος π.χ. βαμβακοσυλλεκτική, αλλά η διαφορά να λύνεται, με διαιτησία ή στη δικαιοσύνη τα μέλη της ομάδας να μπορούν αυτόματα να αναλαμβάνουν το βάρος του χρέους μέχρι να λυθεί - διευθετηθεί η ανωμαλία στην ομάδα. Η ομάδα όχι μόνο πρέπει να προστατευθεί, από τα μικροσυμφέροντα των μελών (ποιος θα συλλέξει το βαμβάκι πρώτος), αλλά αντίθετα να δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω οργάνωση, ήτοι: α) την αξιοποίηση όλων των μηχανημάτων, σπαρτική, ακριβείας, νεφελοψεκαστήρα, προς εξοικονόμηση σπόρων, φαρμάκων και μείωση του κόστους παραγωγής, β) την πώληση του προϊόντος ομαδικά, π.χ. πώληση του βαμβακιού που μαζεύτηκε πριν τη βροχή και το μεταβροχικό, ώστε η ωφέλεια ή η ζημιά να επιμοιράζεται δίκαια στα μέλη ...της ομάδας. Έτσι καλλιεργείται πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης προς όφελος όλων.
Η γεωγραφική και η κτηνοτροφική επιχείρηση χρειάζεται ενιαία έκταση ιδιωτική ή νοικιασμένη, μόνο εκεί μπορεί να εφαρμόσει τα νέα δεδομένα της καλλιέργειας ή της εκτροφής ζώων, που είναι η ποιμενική σε μικρό αριθμό κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν υπομονή και πολύ μεγάλο μεράκι - αγάπη για τα ζώα τους, αλλά και τον τρόπο διαβίωσης που είναι μεν ελεύθερος, αλλά δεμένος κυριολεκτικά όλο τον χρόνο, συνέχεια στην περιποίηση του κοπαδιού! Η σημερινή σύγχρονη εκμετάλλευση του ζωικού κεφαλαίου είναι α) η ημι-οικόσιτη εκτροφή, σε σταθερό περιβάλλον, ή η μετακινούμενη, σε ορεινούς βοσκότοπους και β) η ενσταυλισμένη μορφή, όπου τα ζώα είναι σταυλισμένα, όλο τον χρόνο και τον ενιαίο χώρο, για άσκηση τον καλό καιρό. Οι μορφές αυτές χρειάζονται ενιαία έκταση για την παραγωγή ζωοτροφών, τουλάχιστον το 70% των αναγκών τους.
Η ενιαία έκταση χρειάζεται για να μπορεί η γεωργική επιχείρηση να την αξιοποιήσει, δημιουργώντας α) όσο αυτό είναι δυνατόν, ομοιόμορφες συνθήκες εδάφους προκειμένου να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση κατά στρέμμα, β) να βελτιώσει την ποιότητα και καθαρότητα των παραγόμενων προϊόντων και γ) να μπορεί να εφαρμόσει την εναλλαγή (αμειψισπορά) των καλλιεργειών για τον εμπλουτισμό του εδάφους, σε χημικά στοιχεία τα οποία με την εδαφολογική εξέταση της έκτασης θα δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση, να κάνει τη σωστή και οικονομική λίπανση, ζιζανιοκτόνων και γενικά φαρμάκων, που θα έχουν το μικρότερο κόστος, αλλά και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Οι εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες, συνήθως οι μικρές και διάσπαρτες, είναι καιρός να δοθούν σαν ενιαίες στον γεωργό ή κτηνοτρόφο, να αξιοποιηθούν!

Από τον Δημήτρη Λιάο, γεωπόνο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass